Menu
Direct naar handige links

Veelgestelde vragen

Een eigen plek in de natuur is een belangrijke, vrije keuze die alle aandacht verdient en waarbij vaak veel vragen ontstaan. Antwoorden op veelgestelde vragen vind je op deze pagina. Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.

Vragen over het bezoeken van een natuurgebied

Kan ik een natuurbegraafplaats bezoeken?

Ja, een natuurbegraafplaats is tussen zonsopkomst en zonsondergang openbaar en voor iedereen toegankelijk. Wandel over de bospaden, download een fietsroute of kom tot rust op een van de bankjes om te verbinden met de natuur.

Kan ik zonder reservering een bezoek brengen?

Ja, het natuurgebied is op alle dagen van de week en zonder afspraak te bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Een informatief gesprek met een wandeling is de beste manier om een indruk te krijgen van een natuurbegraafplaats en de mogelijkheden die er zijn. Maak je een afspraak? Dan hebben we alle tijd voor je. Neem contact met ons op en we kiezen samen een moment dat past.

Kun je op natuurbegraafplaatsen recreëren?

We vinden het belangrijk dat mensen in alle vrijheid van de natuur kunnen genieten. Daarom liggen er wandel- en fietspaden op iedere natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland. Het gebied is (net als andere natuurgebieden) voor iedereen vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

We willen mensen graag laten ervaren hoe mooi de natuur kan zijn. We hopen dat mensen zelf voelen wat de natuur voor ze kan betekenen. Het is een fijne plek om te zijn, om al fietsend of wandelend te ervaren dat de natuur je energie geeft, om lekker je hoofd leeg te maken of nieuwe ideeën op te doen, maar ook om te ervaren dat diezelfde plek je kracht en troost kan bieden. Natuurbegraven en recreatie kunnen op deze manier prima samengaan.

Wat zijn de openingstijden van het informatiecentrum?

De openingstijden zijn per locatie als volgt:

Heidepol
Maandag t/m zaterdag 9.00 tot 17.00 uur
Zondag 11.00 – 16.00 uur

Maashorst
Maandag t/m zaterdag 9.00 tot 17.00 uur
Zondag 11.00 – 16.00 uur

Schoorsveld
Maandag t/m zaterdag 9.00 tot 17.00 uur
Zondag 11.00 – 16.00 uur

Landgoed Mookerheide
Maandag t/m zaterdag 9.00 tot 17.00 uur
Zondag 11.00 – 16.00 uur

Huis ter Heide
Maandag t/m zaterdag 9.00 tot 17.00 uur
Zondag 11.00 – 16.00 uur

Hoe vind ik een plek terug?

Elke plek op onze natuurbegraafplaatsen is terug te vinden aan de hand van de coördinaten; deze kun je invoeren op je telefoon, waarna je (ongeveer) naar de plek wordt geleid. Een plek van een overledene kun je (mits daarvoor toestemming is gegeven door de nabestaande(n)) terugvinden via de app van Natuurbegraven Nederland. In het informatiecentrum kun je ook altijd vragen waar de plek is van degene die je zoekt. Uiteraard kun je een plek ook terugvinden aan de hand van het (eventuele) gedenkteken, maar dan moet je wel ongeveer weten waar het is.

Vragen over het kiezen van eigen plek in de natuur

Kan ik nu al een plek reserveren op de natuurbegraafplaats?

Ja, de meeste mensen die kiezen voor een natuurgraf, leggen een plek in de natuur vast bij leven. Je hebt dan de zekerheid dat dit alvast geregeld is. Het is ook mogelijk voor nabestaanden om na overlijden een laatste rustplaats te kiezen voor een dierbare.

Kan ik met een uitvaartverzekering een plek in de natuur vastleggen?

Ja, ook met een uitvaartverzekering kun je een plek in de natuur vastleggen. Omdat een verzekering vaak niet bij leven uitkeert, betekent dit afhankelijk van de verzekering dat de kosten (gedeeltelijk) achteraf worden vergoed. Bewaar daarom altijd goed de factuur van de reservering. Voor meer informatie adviseren we om contact op te nemen met je eigen uitvaartverzekeraar.

Kan ik in het natuurgebied overal een plek uitzoeken?

De natuur is leidend op de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland. De plekken waar begraven in de natuur mogelijk is op de natuurbegraafplaatsen zijn nauwkeurig bepaald en uitgemeten, zodat de natuur zo min mogelijk wordt belast. Omdat we de natuur behouden en verbeteren zorgen we er op deze manier voor dat we geen schade aanrichten aan bijvoorbeeld wortels van een boom of belangrijke leef- en broedgebieden van dieren. Een medewerker kan deze plekken aanwijzen tijdens een bezoek aan een van onze natuurgebieden.

Voor hoe lang leg je een natuurgraf vast?

Een natuurgraf is voor altijd. Je ontvangt een grafakte met eeuwigdurend grafrecht. Omdat we samenwerken met Natuurmonumenten garanderen we dat jouw plek voor altijd natuur zal blijven. Na de laatste natuurbegraving neemt Natuurmonumenten het beheer van het natuurgebied over.

Zijn er verschillen in de kosten?

Op alle natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland worden dezelfde prijzen gehanteerd. Lees meer over de kosten op een natuurbegraafplaats.

Wat houdt eeuwige grafrust precies in?

Eeuwigdurende grafrust betekent voor nu en altijd recht op jouw laatste rustplaats in de natuur. Deze rust is voor altijd verzekerd. Een natuurgraf wordt notarieel geborgd vandaag de dag en voor altijd bewaard door Natuurmonumenten, als toekomstig beheerder van het gebied. Lees hier meer over eeuwige grafrust.

Kan ik een natuurgraf reserveren zonder langs te komen?

Ja, dat is mogelijk. We begrijpen dat niet elke persoonlijke situatie zich leent om het natuurgebied te bezoeken. Je kunt daarom op afstand een natuurgraf reserveren.

Vragen over het beheer en behoud van de natuur

Welke bijdrage biedt natuurbegraven aan het behoud van de natuur?

Een natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland is een openbaar toegankelijk natuurgebied met tijdelijk een bijzondere extra functie. Dankzij de komst van natuurbegraven in een gebied is het mogelijk om natuurgebieden te vergroten of zelfs onderling met elkaar te verbinden. Door op kleinschalig niveau de natuur een handje te helpen, kunnen we de natuurlijke omgeving van inheemse planten en dieren verbeteren.

Natuurbegraven Nederland wil de natuur in Nederland verder ontwikkelen en behouden voor de generaties na ons. Met deze gedeelde passie voor de natuur werkt Natuurbegraven Nederland nauw samen met Natuurmonumenten, waarbij enkele natuurbegraafplaatsen zijn gelegen in gebieden van Natuurmonumenten. Elke gereserveerde plek draagt ook bij aan het ontwikkelen van nieuwe natuur.

Hoeveel plekken passen er op een natuurbegraafplaats?

Dat is verschillend per natuurbegraafplaats. Omdat een natuurbegraafplaats in eerste instantie een natuurgebied is reserveren we niet meer dan 10 procent van de natuur voor natuurgraven.

Als initiatiefnemers vinden we het belangrijk dat er duidelijkheid is over de oppervlakte van het natuurgebied dat ruimte zal bieden aan natuurbegraven en het aantal beschikbare plekken daarbinnen. We laten zowel de oppervlakte van het natuurgebied als het maximale aantal natuurgraven daarom vastleggen in het bestemmingsplan.

Is elke plek op een natuurbegraafplaats geschikt voor een natuurgraf?

Nee, er zijn wettelijke en ecologische voorwaarden waaraan we moeten en willen voldoen. Zo schrijft de wet voor dat een natuurgraf minimaal 1,45 meter boven de gemiddelde hoogste grondwaterstand moet liggen. Ook houden we rekening met, bijvoorbeeld, de afstand tot de wortels van een boom of bijzondere planten en/of dieren. Dit leggen we allemaal vast in een ecologisch werkprotocol.

Het uiteindelijke aantal beschikbare natuurgraven kan dus lager liggen dan het gestelde maximum. Ook kan het dus zo zijn, dat er in bepaalde gedeeltes van de natuurbegraafplaats meer natuurgraven per hectare zijn dan in andere gedeeltes. In het gebied waar natuurbegraven mogelijk is, kunnen mensen zelf een plek uitkiezen die bij hen past en waar het voor hen fijn voelt.

Welke materialen mogen er worden begraven?

Voor een natuurbegrafenis in een kist, mand, wade of voor het begraven van een urn of de as vragen we te kiezen voor natuurlijk afbreekbare materialen. In het gebied mag geen as uitgestrooid worden.

Wat gebeurt er met het natuurgebied als de laatste uitvaart is geweest?

De natuurbegraafplaats is een natuurgebied met tijdelijk een bijzondere functie als natuurbegraafplaats. Het natuurgebied wordt verzorgd en beheerd door de natuurbeheerders. Na de laatste natuurbegraving wordt de zorg voor het natuurgebied overgedragen aan Natuurmonumenten.

Contact opnemen

Neem contact op met Natuurbegraven Nederland.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten