Menu
Direct naar handige links

Veelgestelde vragen

Onderzoek je de mogelijkheden voor een laatste rustplaats in de natuur? Ben je benieuwd naar wat natuurbegraven inhoudt of ben je gericht op zoek naar praktische informatie? Op deze pagina geven we een zo volledig mogelijk antwoord op veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen of wil je meer informatie, neem dan contact met ons op.

Natuurbegraafplaats Schoorsveld bezoeken

Kan ik het natuurgebied altijd bezoeken?

Het natuurgebied is dagelijks door iedereen te bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Voor een informatief gesprek met een van onze medewerkers kun je een afspraak maken. Wij zorgen dat we alle tijd voor je hebben. Bel ons gerust en we kiezen samen een moment dat past.

Hoe kan ik natuurbegraafplaats Schoorsveld bereiken?

Natuurbegraafplaats Schoorsveld ligt aan de Somerenseweg 116 in Heeze. Voer het genoemde adres in op Google Maps of een navigatiesysteem en breng een bezoek. De natuurbegraafplaats ligt aan het einde van het zandpad, voorbij het crematorium aan dezelfde inrit. Volg de borden om de parkeerplaats dicht bij het informatiecentrum te bereiken.

Wanneer is het informatiecentrum geopend?

De openingstijden van het informatiecentrum op al onze natuurbegraafplaatsen zijn:

Maandag – zaterdag 09.00 – 17.00 uur
Zondag 11.00 – 16.00 uur

Kan ik zonder reservering een bezoek brengen?

Ja, het natuurgebied is op alle dagen van de week en zonder afspraak te bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Een informatief gesprek met een wandeling is de beste manier om een indruk te krijgen van een natuurbegraafplaats en de mogelijkheden die er zijn. Maak je een afspraak? Dan hebben we alle tijd voor je. Neem contact met ons op en we kiezen samen een moment dat past.

Kun je op natuurbegraafplaatsen recreëren?

We vinden het belangrijk dat mensen in alle vrijheid van de natuur kunnen genieten. Daarom liggen er wandel- en fietspaden op iedere natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland. Het gebied is (net als andere natuurgebieden) voor iedereen vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

We willen mensen graag laten ervaren hoe mooi de natuur kan zijn. We hopen dat mensen zelf voelen wat de natuur voor ze kan betekenen. Het is een fijne plek om te zijn, om al fietsend of wandelend te ervaren dat de natuur je energie geeft, om lekker je hoofd leeg te maken of nieuwe ideeën op te doen, maar ook om te ervaren dat diezelfde plek je kracht en troost kan bieden. Natuurbegraven en recreatie kunnen op deze manier prima samengaan.

Kan ik een plek reserveren zonder langs te komen?

Ja, dat is mogelijk. We begrijpen dat niet elke persoonlijke situatie zich leent om het natuurgebied te bezoeken. Je kunt op afstand een eigen plek reserveren, en de vrije keuze behouden om later een exacte plek uit te (laten) kiezen.

Een eigen plek op Schoorsveld

Kan ik met een uitvaartverzekering een plek in de natuur vastleggen?

Ja, ook met een uitvaartverzekering kun je een plek in de natuur vastleggen. Omdat een verzekering vaak niet bij leven uitkeert, betekent dit afhankelijk van de verzekering dat de kosten (gedeeltelijk) achteraf worden vergoed. Bewaar daarom altijd goed de factuur van de reservering. Voor meer informatie adviseren we om contact op te nemen met je eigen uitvaartverzekeraar.

Wat houdt eeuwige grafrust precies in?

Eeuwigdurende grafrust betekent voor nu en altijd recht op jouw laatste rustplaats in de natuur. Deze rust is voor altijd verzekerd. Een natuurgraf wordt notarieel geborgd vandaag de dag en voor altijd bewaard door Natuurmonumenten, als toekomstig beheerder van het gebied. Lees hier meer over eeuwige grafrust.

Is het mogelijk om meerdere plekken naast elkaar te reserveren?

Ja, dat is mogelijk waar de natuur dit toelaat. Vooraf is bepaald waar natuurgraven mogen komen binnen het natuurgebied. Hierbij is rekening gehouden met de natuur en de dieren op de natuurbegraafplaats. Het is mogelijk om twee of meerdere plekken naast elkaar te kiezen als deze (nog) beschikbaar zijn.

Is het mogelijk om samen één natuurgraf te reserveren?

Ja, op Schoorsveld is het mogelijk om samen één natuurgraf te reserveren. Dit is alleen mogelijk op sommige, vooraf bepaalde plekken op de natuurbegraafplaats. Een medewerker kan je laten zien waar dit mogelijk is.

Hoe vind ik een plek terug?

Elke plek op onze natuurbegraafplaatsen is terug te vinden aan de hand van de coördinaten; deze kun je invoeren op je telefoon, waarna je (ongeveer) naar de plek wordt geleid. Een plek van een overledene kun je (mits daarvoor toestemming is gegeven door de nabestaande(n)) terugvinden via de app van Natuurbegraven Nederland. In het informatiecentrum kun je ook altijd vragen waar de plek is van degene die je zoekt. Uiteraard kun je een plek ook terugvinden aan de hand van het (eventuele) gedenkteken, maar dan moet je wel ongeveer weten waar het is.

Een afscheid in de natuur op Schoorsveld

Welke rol speelt Schoorsveld tijdens een natuurbegrafenis?

Een afscheid in de natuur stem je samen af met een uitvaartondernemer van jouw keuze. Op natuurbegraafplaats Schoorsveld stellen we de natuur en de ceremonie- en koffieruimtes beschikbaar. Op de dag van het afscheid in de natuur ondersteunen we de uitvaartondernemer. Een ceremonie is mogelijk voor iedereen die een plek heeft vastgelegd op Schoorsveld. De natuurbeheerder opent en sluit het natuurgraf.

Wanneer kan een uitvaart in de natuur worden gehouden?

We bieden je graag alle rust en ruimte voor de ceremonie. Op Schoorsveld kan het afscheid in de ochtend of in de middag plaatsvinden. In de zomermaanden is een ceremonie in de avond ook mogelijk.

Welke materialen mogen er worden begraven?

Voor een natuurbegrafenis in een kist, mand, wade of voor het begraven van een urn of de as vragen we te kiezen voor natuurlijk afbreekbare materialen. In het gebied mag geen as uitgestrooid worden.

Welke faciliteiten zijn er voor mindervalide mensen?

In het hele natuurgebied liggen wandelpaden. Voor mensen die slecht ter been zijn hebben we een boskar of rolstoel beschikbaar voor vervoer naar het natuurgraf. Ook beschikken we over een ruim invalidentoilet.

Mag ik bloemen op een natuurgraf leggen?

Ja dat mag. We vragen je alleen losse veld- en/of snijbloemen bij een natuurgraf neer te leggen. Verpakkingen, touw, elastiek, ijzerdraad of steekschuim kan gevaarlijk zijn voor de dieren die leven op een natuurbegraafplaats en kan de natuur verstoren. In de regel blijven bloemen ongeveer 5 dagen liggen. Vraag het bij twijfel aan de natuurbeheerder of een andere medewerker op de natuurbegraafplaats.

Mag ik mijn hond meenemen naar een natuurbegraafplaats?

Ja, de hond mag aangelijnd mee naar de natuurbegraafplaats. De dieren die leven in het natuurgebied willen we de rust en de ruimte te geven om te broeden en te zoeken naar voedsel bijvoorbeeld. Laat de hond daarom niet los in het natuurgebied.

Mag ik ballonnen oplaten op de natuurbegraafplaats?

Het is niet toegestaan ballonnen op te laten op de natuurbegraafplaats. Het materiaal komt uiteindelijk weer op de grond terecht en brengt schade toe aan natuur en milieu.

Contact opnemen

Neem contact op met natuurbegraafplaats Schoorsveld.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten