Menu

Groene geschiedenis

Ontdek in de natuurlijke omgeving van Gelderland de mogelijkheden voor een laatste rustplaats in de natuur. Het natuurgebied is dagelijks vrij te bezoeken van zonsopkomst tot zonsondergang. Is natuurbegraven nog een nieuw begrip of wil je graag meer weten? Bekijk dan de pagina over begraven in de natuur.

Heidepol

Aan de voet van het Nationale Park de Hoge Veluwe ligt natuurbegraafplaats Heidepol. Waar lichte hoogteverschillen zichtbaar en merkbaar zijn, waar de geschiedenis haar sporen laat zien en waar oorspronkelijke natuur herstelt. Een lange laan met Amerikaanse eiken voert eerst langs nieuwe, jonge natuur die verbonden is met groene geschiedenis in het verlengde van de geliefde Hoge Veluwe. Een bijzondere plek waar Hanze wegen paard en wagen van Arnhem naar Harderwijk brachten en vanuit waar Koning Willem III van Oranje zijn weg vond van en naar Paleis het Loo.

De duidelijk zichtbare grens tussen Arnhem en Ede op natuurbegraafplaats Heidepol vormt de oorsprong van de naam Heidepol. Om de grens aan te geven werden in de 19e eeuw beuken geplant en zandheuvels gemaakt. Deze heuvels werden afgedekt met heideplaggen, ook wel pol genoemd. Het Heidepolpad verbindt het nieuwe gedeelte natuur dat in 2020 werd geopend met het bestaande natuurgebied waar het sinds 2012 mogelijk is een laatste rustplaats uit te kiezen. In het open veld in het hoogland of in het oostbos tussen hoge bomen.

Landgoed Mookerheide

Wie wat verder naar beneden afdaalt, de Rijn en de Waal oversteekt, komt terecht in een ander glooiend landschap in de bovenste punt van Limburg. Op de grens met Gelderland ligt natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide in het gelijknamige natuurgebied van Natuurmonumenten. Een beschermd landgoed waar de natuur wordt verzorgd, versterkt en hersteld in oude glorie. De hoogteverschillen in het landschap zijn een erfenis uit de ijstijd. Het gewicht van de gletsjers in die tijd duwde bestaande grond weg waardoor heuvels, ook wel stuwwallen, ontstonden. Het heuvelachtige landschap met karakteristieke oude bomen zijn kenmerkend voor de natuurbegraafplaats dichtbij Nijmegen.

Tussen en op de heuvels of in de open gedeelten bos biedt Natuurbegraven Nederland de mogelijkheid een eigen plek te kiezen voor een laatste rustplaats in het groen.

De natuur van Gelderland

Heuvels, bossen, heidegebied, uiterwaarden langs rivieren als de Rijn en de Waal en zandverstuivingen zijn kenmerkend voor de natuur in de provincie Gelderland. Het water ligt wat verder van de natuurbegraafplaatsen in Gelderland, maar de natuur die kenmerkend is voor deze provincie is ook zichtbaar op Heidepol en Landgoed Mookerheide. De heide die in de zomer paars kleurt en het glooiend landschap wordt afgewisseld met oorspronkelijk bos.

Kom wandelen op Landgoed Mookerheide of breng een bezoek aan de natuur op Heidepol.

Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraafplaats Heidepol is het eerste natuurgebied van Natuurbegraven Nederland waar begraven in de natuur mogelijk werd gemaakt. Sinds 2012 worden natuurgebieden in heel Nederland versterkt, verzorgd en ontwikkeld voor nu, maar ook voor de generaties die volgen. Een eigen plek draagt bij aan de groeiende behoefte om eeuwige grafrust te vinden in de natuur en die natuur er voor altijd te laten zijn.

Natuurbegraven Nederland beheert en verzorgt momenteel 5 natuurgebieden in Nederland waar begraven in de natuur mogelijk is. Na de laatste begraving in de natuur neemt Natuurmonumenten de zorg en het beheer over. Dit betekent eeuwige grafrust in een natuurgebied dat voor altijd beschermde natuur zal blijven. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

Direct antwoord op Veelgestelde vragen

Zijn er veel verschillen tussen de natuurbegraafplaatsen?

Iedere natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland kent een eigen karakter en eigen uiterlijk. De natuurbegraafplaatsen liggen in verschillende gebieden in Nederland, verdeeld over de provincies Limburg, Gelderland en Brabant. Waar Landgoed Mookerheide en Heidepol gekenmerkt worden door hoogteverschillen zijn Schoorsveld, Maashorst en Huis ter Heide vlakkere natuurgebieden. Naast dat er verschillen zijn in gebied, karakter en uiterlijk hebben ze met elkaar gemeen dat de natuur er verwondert, kracht geeft en troost biedt.

Zijn er nog plekken beschikbaar op natuurbegraafplaats Heidepol?

Heidepol bestaat uit 25 hectare natuurgebied waarbij vele natuurliefhebbers al een laatste rustplaats in de natuur hebben uitgekozen. Er zijn nog voldoende plekken beschikbaar, mede doordat er onlangs een nieuw aangrenzend natuurgebied is gecreëerd. Informeer bij onze medewerkers welke plekken er nog beschikbaar zijn op dit moment.

Hoe wordt natuur beheerd op de natuurbegraafplaatsen?

Op iedere natuurbegraafplaats dragen de natuurbeheerders zorg voor het natuurgebied en de natuurgraven. Voor ieder natuurgebied wordt een natuurbeheerplan opgesteld waarmee de natuurbeheerders werken. De actuele situatie van het natuurgebied en de doelen op het gebied van natuurverbetering en -ontwikkeling worden hierin opgenomen. Regelmatig wordt de voortgang besproken. Een natuurbeheerplan wordt opgesteld voor meerdere jaren, maar er kan tussendoor bijgestuurd worden op ontwikkelingen in de natuur. Bijvoorbeeld als het heel erg droog is of als het juist heel veel regent. Na de laatste natuurbegraving neemt Natuurmonumenten het beheer en de zorg over. In de statuten is vastgelegd dat de natuur die Natuurmonumenten in beheer heeft voor altijd beschermd zal worden en voor eeuwig natuur zal blijven.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten