Menu

Landgoed Christinalust Terug naar de oorsprong

Rondom de textielstad Enschede kenmerkt de omgeving zich door beekdalen en landgoederen. Midden 19e eeuw kochten succesvolle textielfabrikanten hier buitenplaatsen waar ze genoten van het Twentse land. Natuurbegraven Nederland werkt hier sinds kort aan natuurversterking en maakt het mogelijk een natuurgraf vast te leggen voor altijd.

Een duurzame toekomst

In de groene landgoederengordel in het Overijsselse Twekkelo krijgt de natuur hierdoor nog meer betekenis. Verdwenen elementen uit de natuur keren terug, planten en bloemen krijgen nieuwe kansen om te bloeien en groeien op natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust. Het leefgebied van dieren zoals de ree, de roodborsttapuit en de geelgors wordt aangenamer gemaakt door de aanplant van bomen.

Momenteel wordt op het landgoed een natuurbegraafplaats gerealiseerd. Natuurbegraven Nederland werkt samen met landgoedeigenaar Jeroen Jordaan aan een groene droom: Een duurzame toekomst van betekenis voor nu en voor later.

Herstel

Er wordt gewerkt aan het herstel en de versterking van de natuur waarbij natuurlijke verbindingen worden gemaakt met omliggende gebieden. Zo wordt bijvoorbeeld de dekzandrug die in de laatste ijstijd ontstond hersteld, het ven wordt vergroot en kikkers, padden en andere amfibieën krijgen meer ruimte door de uitbreiding van de waterpoelen. Je bent hier dagelijks welkom om tussen zonsopkomst en zonsondergang de natuur te ervaren.

Op de hoogte blijven?

Ben je benieuwd naar de natuurontwikkelingen op natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt informatie over de natuurbegraafplaats, over Natuurbegraven Nederland en de komende activiteiten.

Natuurbegraven

Natuurbegraven Nederland maakt begraven in de natuur mogelijk en bereikbaar, voor iedereen die dat wil, in heel Nederland. Een natuurbegraafplaats biedt de mogelijkheid om een laatste rustplaats in de natuur te kiezen. Na de laatste natuurbegraving verdwijnt de mogelijkheid in het gebied. Daarnaast wordt de natuur zo min mogelijk belast omdat er enkel houten gedenktekens bij een natuurgraf geplaatst mogen worden en losse veld- of snijbloemen. Een laatste rustplaats op een natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland blijft voor altijd onderdeel van de natuur, door de eeuwige grafrust. Een deel van de opbrengsten gaat naar Stichting Nieuwe Natuur waarmee nieuwe natuur in de regio van de natuurbegraafplaats wordt gerealiseerd.

Natuur ontwikkelen, versterken en behouden

Vanuit een gedeelde passie voor natuurbehoud en -beheer, ontwikkelen en versterken we samen met Natuurmonumenten nieuwe en bestaande natuur in Nederland. Op de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland werken we aan een gezondere bodem, planten we bomen die oorspronkelijk in het gebied voorkomen en zetten we ons in voor een prettige leefomgeving voor insecten, vlinders, vogels en andere dieren. Op deze manier zorgen we nu voor de natuur en laten we groene, gezonde gebieden achter voor de generaties die volgen.

Direct antwoord op Veelgestelde vragen

Hoe lang duren de werkzaamheden om de natuurbegraafplaats te realiseren?

De natuurbegraafplaats is geopend voor bezoekers, geïnteresseerden, natuurliefhebbers en iedereen die wil genieten van de natuur. Tijdens de werkzaamheden houden wij in de eerste plaats rekening met de natuur en de dieren die hier leven. Zo gebeuren alle kap- en zaagwerkzaamheden buiten het broedseizoen, zodat alle dieren in rust kunnen broeden. Houd de website in de gaten voor ontwikkelingen en schrijf je in voor de nieuwsbrief van Landgoed Christinalust.

Is er meer informatie beschikbaar over Natuurbegraven Nederland?

Ja. Bekijk in alle rust onze website voor meer informatie over de organisatie en andere natuurbegraafplaatsen in Nederland. Blader je liever door verhalen over de natuur en persoonlijke ervaringen, bestel dan gratis het magazine.

 

Kan ik al een plek reserveren op Landgoed Christinalust?

Ja, dat is mogelijk. We begrijpen dat niet elke persoonlijke situatie zich leent om het natuurgebied te bezoeken. Je kunt op afstand een eigen plek reserveren, en de vrije keuze behouden om later een exacte plek uit te (laten) kiezen.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten