Menu

Kosten van een natuurgraf

Natuurbegraven is al een aantal jaren mogelijk in Nederland, maar voor sommigen is deze manier van afscheid nemen nog onbekend of nieuw. De natuur doet goed, brengt vaak rust en bezinning en blijft verwonderen. Een laatste rustplaats in de natuur blijkt daarom voor veel mensen een mooie, geruststellende beslissing.

In de zoektocht naar een eigen plek in de natuur spelen ook de kosten een rol. Wij zetten deze voor je op een rij.

Wat kost natuurbegraven?

Natuurbegraven Nederland beheert verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland. Onderstaande tarieven gelden voor alle natuurbegraafplaatsen.

Natuurgraven Tarieven 
Natuurgraf voor 1 persoon
Een laatste rustplaats midden in de natuur. Ook een herbegraving is mogelijk in een natuurgraf.
€4.700
Natuurgraf voor 1 persoon met gedenkboom
Momenteel kan bij Landgoed Christinalust en Landgoed Mookerheide bij bepaalde natuurgraven een gedenkboom worden geplant. Bij Landgoed Christinalust enkel bij overlijden.
€5.200
Natuurgraf voor 2 personen – naast elkaar
Naast elkaar in 1 natuurgraf.
Momenteel kan dit op iedere natuurbegraafplaats, behalve Heidepol.
€8.450
Natuurgraf voor 2 personen – boven elkaar
Boven elkaar in 1 natuurgraf.
Dit is mogelijk bij Landgoed Christinalust en Heidepol.
€8.150
Natuurgraf voor 2 personen, waarvan 1 herbegraving €6.350
Natuurgraf voor 2 personen, waarvan 1 urn
Lees hier meer over de mogelijkheden.
€5.650
Urnennatuurgraf voor 1 persoon
Een natuurgraf voor de as of de urn van 1 persoon. Lees hier meer over de mogelijkheden.
€2.000
Urnennatuurgraf voor 2 personen
Een natuurgraf voor de urnen of de as van 2 personen. Lees hier meer over de mogelijkheden.
€2.950
Vlindernatuurgrafje
Speciaal voor (stil)geboren kindjes tot 24 weken zwangerschap.
€600
Kindernatuurgraf
Een natuurgraf voor kinderen tot 12 jaar.
€2.350

Staat uw gewenste keuze voor een laatste rustplaats in de natuur niet in bovenstaand formulier? Neem dan contact met ons op.

Loop Biotech

Lees hier alles over de mogelijkheden en tarieven van een kist of urn gemaakt van mycelium.

Eeuwigdurende grafrust

Bij de keuze voor natuurbegraven betaal je voor een natuurgraf en voor een natuurbegrafenis. In tegenstelling tot een regulier graf worden voor een natuurgraf geen extra kosten gemaakt voor onderhoud of bijvoorbeeld een grafmonument. Tevens is het grafrecht voor een natuurgraf eeuwigdurend. We leggen graag uit hoe we eeuwige grafrust garanderen.

Wat kost een natuurbegrafenis?

Naast de kosten voor een natuurgraf zijn er ook kosten voor de natuurbegrafenis. Denk hierbij aan kosten voor een kist of wade, de rouwkaarten, het vervoer van de overledene, plaatsing van een rouwadvertentie, bloemstukken en de invulling van de receptie. De manier van afscheid nemen kan naar eigen voorkeur worden ingevuld.

Een begrafenis wordt verzorgd door een uitvaartondernemer. Natuurbegraven Nederland werkt samen met verschillende uitvaartondernemers die als verlengstuk van onze organisatie fungeren en je bedienen met eenzelfde aandacht en dienstbaarheid die je van ons gewend bent.

Vanuit een natuurbegraafplaats worden er alleen begraafkosten gerekend voor het faciliteren van een begrafenis. Deze kosten zijn voor het openen en sluiten van het natuurgraf en de begeleiding van de natuurbegrafenis zelf.

Begraafkosten  Tarieven
Begraving €675
Urn- of asbegraving €325
Begraafkosten van tegelijk (her)begraven van 2 kisten in één natuurgraf – naast elkaar €895
Begraafkosten van tegelijk (her)begraven van 2 kisten in één natuurgraf – boven elkaar
€750

 

Overige kosten Tarieven
Vervanging gedenkteken €250
Dienstverlening herbegraven €300
Administratiekosten wisselen van plek €300

Een afscheid wordt verzorgd door een uitvaartondernemer die je zelf kiest. De kosten die je maakt voor bijvoorbeeld een kist, mand of wade, rouwkaarten en -advertenties en bloemstukken lopen via de uitvaartondernemer.

Vergelijking met traditioneel begraven

In Nederland zijn twee soorten begraafplaatsen, de gemeentelijke begraafplaatsen en de bijzondere begraafplaatsen. Alle begraafplaatsen die niet door de gemeente worden beheerd, vallen onder de bijzondere begraafplaatsen, zo ook de natuurbegraafplaatsen.

Een groot verschil tussen kosten voor traditioneel begraven en kosten voor natuurbegraven is dat je geen onderhoudskosten betaald voor een natuurgraf. Het mogelijke gedenkteken bij een natuurgraf is een houten gedenkteken die opgaat in de natuur, en op sommige van onze natuurbegraafplaatsen is dit mogelijk in combinatie met een gedenkboom. De soort en de plek van zo’n gedenkboom wordt door de natuur bepaald. Een stenen grafmonument wordt niet gebruikt zodat de natuur zo min mogelijk wordt verstoord.

Bijkomend voordeel is dat het grafrecht bij natuurbegraven eeuwigdurend is. Nabestaanden krijgen zo niet te maken met verlenging van grafrechten of verlenging van onderhoudskosten. Op de website van Monuta vind je een handige grafkostenmeter en kun je inzien welke kosten er gelden in jouw gemeente.

Veelgestelde vragen

Voor hoe lang leg je een natuurgraf vast?

Een natuurgraf is voor altijd. Je ontvangt een grafakte met eeuwigdurend grafrecht. Omdat we samenwerken met Natuurmonumenten garanderen we dat jouw plek voor altijd natuur zal blijven. Na de laatste natuurbegraving neemt Natuurmonumenten het beheer van het natuurgebied over.

Zijn de kosten per natuurgraf of per persoon?

De kosten zijn per natuurgraf en verschillen afhankelijk van de keuze voor een natuurgraf voor 1 of 2 personen.

Zijn er verschillen in de kosten?

Op alle natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland worden dezelfde prijzen gehanteerd. Lees meer over de kosten op een natuurbegraafplaats.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten