Menu

Kosten van een natuurgraf

Natuurbegraven is al een aantal jaren mogelijk in Nederland, maar voor sommigen is deze manier van afscheid nemen nog onbekend of nieuw. De natuur doet goed, brengt vaak rust en bezinning en blijft verwonderen. Een laatste rustplaats in de natuur blijkt daarom voor veel mensen een mooie, geruststellende beslissing.

In de zoektocht naar een eigen plek in de natuur spelen ook de kosten een rol. Wij zetten deze voor je op een rij.

Wat kost natuurbegraven?

Natuurbegraven Nederland beheert verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland. Onderstaande tarieven gelden voor alle natuurbegraafplaatsen.

Natuurgraven Tarieven
Natuurgraf voor 1 persoon
Een laatste rustplaats midden in de natuur. Ook een herbegraving is mogelijk in een natuurgraf.
€ 4.500
Natuurgraf voor 1 persoon met gedenkboom
Bij sommige natuurgraven kan een gedenkboom worden geplant.
€ 5.050
Natuurgraf voor 2 personen
Kies je samen één plek uit, dan is een natuurgraf met eeuwigdurende grafrust voor 2 personen op sommige plekken mogelijk.
 € 8.150
Natuurgraf voor 2 personen, waarvan 1 urn
Kiest één persoon voor begraven en de ander voor cremeren, dan kun je de urn bijplaatsen in het natuurgraf.
€ 5.450
Natuurgraf voor 2 personen, waarvan 1 herbegraving
Kies je zelf voor een natuurgraf en ligt een dierbare overledene ergens anders begraven? Het is mogelijk om een natuurgraf uit te zoeken, waarbij de dierbare overledene bij jouw natuurgraf herbegraven wordt.
 € 6.100
Urnennatuurgraf voor 1 persoon
Een natuurgraf voor de as of de urn van 1 persoon. Lees hier meer over de mogelijkheden.
€ 2.000
Urnennatuurgraf voor 2 personen
Een natuurgraf voor de urnen of de as van 2 personen. Lees hier meer over de mogelijkheden.
€ 2.950
Vlindergrafje
Speciaal voor stilgeboren kindjes (tot 24 weken zwangerschap).
€ 575
Kindergraf
Een natuurgraf voor kinderen tot en met 12 jaar.
€ 2.250

Loop Biotech

Lees hier alles over de mogelijkheden en tarieven van een kist of urn gemaakt van mycelium.

Eeuwigdurende grafrust

Bij de keuze voor natuurbegraven betaal je voor een natuurgraf en voor een natuurbegrafenis. In tegenstelling tot een regulier graf worden voor een natuurgraf geen extra kosten gemaakt voor onderhoud of bijvoorbeeld een grafmonument. Tevens is het grafrecht voor een natuurgraf eeuwigdurend. We leggen graag uit hoe we eeuwige grafrust garanderen.

Wat kost een natuurbegrafenis?

ææNaast de kosten voor een natuurgraf zijn er ook kosten voor de natuurbegrafenis. Denk hierbij aan kosten voor een kist of wade, de rouwkaarten, het vervoer van de overledene, plaatsing van een rouwadvertentie, bloemstukken en de invulling van de receptie. De manier van afscheid nemen kan naar eigen voorkeur worden ingevuld.

Een begrafenis wordt verzorgd door een uitvaartondernemer. Natuurbegraven Nederland werkt samen met verschillende uitvaartondernemers die als verlengstuk van onze organisatie fungeren en je bedienen met eenzelfde aandacht en dienstbaarheid die je van ons gewend bent.

Vanuit een natuurbegraafplaats worden er alleen begraafkosten gerekend voor het faciliteren van een begrafenis. Deze kosten zijn voor het openen en sluiten van het natuurgraf en de begeleiding van de natuurbegrafenis zelf.

Begraafkosten  Tarieven
Begraving € 650
Urn- of asbegraving  € 325

Een afscheid wordt verzorgd door een uitvaartondernemer die je zelf kiest. De kosten die je maakt voor bijvoorbeeld een kist, mand of wade, rouwkaarten en -advertenties en bloemstukken lopen via de uitvaartondernemer.

Overige diensten Tarieven
Dienstverlening herbegraven
De coördinatie van een herbegraving, zoals de afstemming met de gemeente, het regelen van een kist, het vervoer en de herbegraving. Deze kosten zijn exclusief de kosten voor het vervoer zelf, de uitvoering van de werkzaamheden door derden en de materialen.
€ 300

Vergelijking met traditioneel begraven

In Nederland zijn twee soorten begraafplaatsen, de gemeentelijke begraafplaatsen en de bijzondere begraafplaatsen. Alle begraafplaatsen die niet door de gemeente worden beheerd, vallen onder de bijzondere begraafplaatsen, zo ook de natuurbegraafplaatsen.

Een groot verschil tussen kosten voor traditioneel begraven en kosten voor natuurbegraven is dat je geen onderhoudskosten betaald voor een natuurgraf. Het mogelijke gedenkteken bij een natuurgraf is een houten gedenkteken die opgaat in de natuur, en op sommige van onze natuurbegraafplaatsen is dit mogelijk in combinatie met een gedenkboom. De soort en de plek van zo’n gedenkboom wordt door de natuur bepaald. Een stenen grafmonument wordt niet gebruikt zodat de natuur zo min mogelijk wordt verstoord.

Bijkomend voordeel is dat het grafrecht bij natuurbegraven eeuwigdurend is. Nabestaanden krijgen zo niet te maken met verlenging van grafrechten of verlenging van onderhoudskosten. Op de website van Monuta vind je een handige grafkostenmeter en kun je inzien welke kosten er gelden in jouw gemeente.

Veelgestelde vragen

Voor hoe lang leg je een natuurgraf vast?

Een natuurgraf is voor altijd. Je ontvangt een grafakte met eeuwigdurend grafrecht. Omdat we samenwerken met Natuurmonumenten garanderen we dat jouw plek voor altijd natuur zal blijven. Na de laatste natuurbegraving neemt Natuurmonumenten het beheer van het natuurgebied over.

Zijn de kosten per natuurgraf of per persoon?

De kosten zijn per natuurgraf en verschillen afhankelijk van de keuze voor een natuurgraf voor 1 of 2 personen.

Zijn er verschillen in de kosten?

Op alle natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland worden dezelfde prijzen gehanteerd. Lees meer over de kosten op een natuurbegraafplaats.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten