Menu

Waarom kiezen voor Begraven in de natuur?

Onlosmakelijk zijn we verbonden met onze natuur. De natuur omarmt en geeft rust en kracht. In de natuur valt alles op zijn plaats. Een bezoek aan de natuur is niet alleen voor ontspanning, maar ook voor een diepere verbinding met die natuur en de wereld om ons heen.

Met begraven in de natuur kies je voor een blijvende verbinding met de natuur wanneer de cirkel van het leven rond is. Je wordt weer één met de natuur. Want de natuur gaat in het ritme van de seizoenen en er is telkens weer een nieuw begin.

Natuurbegraven: een eeuwenoud gebruik

Voor veel mensen is natuurbegraven een nieuw begrip. Toch is het een eeuwenoud gebruik om te worden begraven in de natuur. Het oudste natuurgraf in Nederland is gevonden in het tegenwoordige Hardinxveld-Giessendam. Ongeveer 7500 jaar geleden vond een vrouw hier haar laatste rustplek, bij een rivierduin, dichtbij een vroegere nederzetting van jagers-verzamelaars. De bekendste natuurgraven van Nederland zijn nog steeds te zien: de hunebedden in Drenthe en Groningen dienden als prehistorische grafkamers.

Waarom kies je voor begraven in de natuur?

Een laatste rustplaats in de natuur. Waarom kies je daar eigenlijk voor? De keuze voor natuurbegraven is een vrije keuze. Je kiest voor een plek die bij je past, waar je rust vindt en verbinding voelt.

  • Je krijgt alle ruimte en tijd om na te denken over de invulling van je eigen afscheid. Met een plek die behouden wordt door de natuur en die overlaat aan geliefden en nabestaanden.
  • Je kiest zelf jouw eigen plek in de natuur, daar waar jij je goed voelt, omringd door de bloei van het leven.
  • Met jouw keuze voor natuurbegraven draag je bij aan het behoud van de natuur. Jouw plek zal voor altijd natuur blijven.
  • Reserveer je een plek op onze natuurbegraafplaats, dan heb je voor eeuwig het recht om daar begraven te worden. Nabestaanden hoeven zich geen zorgen te maken over het verlengen van het grafrecht.
  • Elke keuze voor natuurbegraven is persoonlijk en is onderdeel van een verhaal. We vroegen verschillende mensen die al een plek in de natuur hebben gekozen om hun verhaal te delen. Lees alle verhalen en ervaringen.

Natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland beheert zes verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland. Natuurbegraafplaats Heidepol wordt beschouwd als de moeder onder de natuurbegraafplaatsen in Nederland, gelegen in een bijzonder landschap aan de rand van de Veluwe dichtbij Arnhem. In het uiterste noorden van Limburg ligt Landgoed Mookerheide, waar een karakteristiek landgoed zorgt voor een fraaie beleving van de natuur. Verspreid over Brabant bieden Maashorst, Schoorsveld en Huis ter Heide een laatste rustplaats in de Brabantse natuur. Sinds kort is natuurbegraven ook mogelijk in Overijssel op Landgoed Christinalust.

Hoe ziet een natuurbegraafplaats er uit?

Een natuurbegraafplaats is een openbaar natuurgebied, waar begraven in de natuur mogelijk is. Net zoals in ieder ander natuurgebied wandelen, fietsen en genieten mensen van de natuur om zich heen. Een natuurbegraafplaats is voor iedereen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Een natuurgraf wordt gemarkeerd met een houten gedenkteken. Zo blijft de natuur zichtbaar en worden natuurgraven één geheel met het natuurgebied. Afhankelijk van het natuurgebied kun je worden begraven in het bos, aan de rand van het bos of bijvoorbeeld in het open veld. Kies voor een plek waar jij je thuis voelt, waar je wordt omarmd door de natuur om je heen.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten