

Een gevarieerd bos, heidegebieden die in de zomer paars kleuren en graslandschappen waar bloemen volop bloeien. Een aantrekkelijk leefgebied voor planten en dieren. En de achtertuin voor en van ons allemaal en de generaties die ons volgen. Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland willen samen natuur behouden, versterken en waar mogelijk ontwikkelen.
Natuurmonumenten zorgt al meer dan 100 jaar voor de natuur in Nederland. Een vereniging voor mensen met hart voor de natuur. Natuurmonumenten geeft natuur in Nederland de ruimte, beschermt natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed. Vanuit de met Natuurbegraven Nederland gedeelde ambitie om meer en betere natuur in Nederland te realiseren en deze voor altijd te behouden ontstond in 2014 een samenwerking. Samen komen we tegemoet aan de wens van meer en meer mensen voor eeuwige grafrust in de natuur en daarmee natuur te behouden.
Dankzij natuurbegraven vergroten we natuurgebieden en verbinden deze onderling met elkaar.
Kies je voor een plek op een van de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland? Dan blijf je voor eeuwig verbonden met je natuur. In een mooie, beschermde omgeving. Wanneer mensen kiezen voor natuurbegraven gebeurt dit op een duurzame manier. Bij een afscheid in de natuur worden bij Natuurbegraven Nederland altijd biologische, afbreekbare materialen gebruikt voor bijvoorbeeld de kist, urn of wade.
Een deel van de opbrengsten van natuurbegraven wordt gereserveerd voor Natuurmonumenten. Natuurmonumenten zorgt hiermee dat de natuurgebieden ook in de toekomst worden beheerd, beschermd en versterkt. Een eigen plek zorgt dus niet alleen voor het behoud van de natuur nu, maar ook voor de generaties na ons. Zo maken we samen de natuur in Nederland mooier.
De natuurbegraafplaatsen zijn eigendom van Natuurbegraven Nederland óf liggen in een natuurgebied van Natuurmonumenten. In de toekomst worden deze gebieden overgedragen aan Natuurmonumenten.
Natuurbegraven Nederland gebruikt tot aan een laatste afscheid – als ‘natuurlijke’ keuze, en niet omdat dit wettelijk verplicht is – maximaal 10% van een natuurgebied voor een aantal natuurgraven die uiteindelijk opgaan in de natuur.
Door op kleinschalig niveau de natuur een handje te helpen, kunnen we de natuurlijke omgeving van inheemse planten en dieren verbeteren. Op de natuurbegraafplaatsen creëren we open plekken in aangeplant bos, deze brengen zonlicht op de bodem, waarmee bloemen, struiken en grassen de kans krijgen om te groeien op een rijke bodem. Hier komen vervolgens weer vlinders, bijen en andere insecten op af die de biodiversiteit van de natuur in een gebied vergroten. Op een natuurbegraafplaats gaan we zorgvuldig om met de natuur. Zo worden zoden altijd teruggelegd op een natuurgraf.
Een eigen plek als laatste rustplaats in deze natuur is sinds 2012 mogelijk op de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland. Daar waar de natuur kracht, troost en rust biedt, waar een persoonlijk afscheid mogelijk is en ruimte is om te herdenken en te herinneren in de openheid van de natuur. Natuur die we moeten koesteren en waar we zorgvuldig mee omgaan.
“Duinen, heide, veenweiden, bossen, beken, plassen, moerassen, kwelders, uiterwaarden en stuifzanden: die unieke diversiteit maakt het Nederlandse landschap zo aantrekkelijk. Natuur is iets van alle generaties. Verbonden blijven met de natuur en als nabestaanden je naaste in een mooie omgeving gedenken: ik vind dat ontroerende gedachten.”
Teo Wams, directeur natuurbeheer Natuurmonumenten
Natuurbegraven Nederland organiseert geregeld activiteiten om mensen kennis te laten maken met de natuurgebieden en natuurbegraven. Zo zijn er maandelijks informatieve natuurwandelingen in de natuurgebieden, lezingen of speciale activiteiten voor nabestaanden. Dat doen we samen met Natuurmonumenten op de natuurbegraafplaatsen Huis ter Heide en Landgoed Mookerheide. Denk hierbij aan vogelspotten, stiltewandelingen en bijvoorbeeld een rondleiding in het Jachtslot van Landgoed Mookerheide.