Menu
Direct naar handige links

Natuurbegraafplaats Heidepol

Uitgestrekte bloemrijke graslanden worden afgewisseld met rijke bossen en veel verschillende dieren en planten. Ten noordwesten van Arnhem past het natuurgebied van natuurbegraafplaats Heidepol perfect in het kenmerkende Veluwse landschap. De sporen van een rijke geschiedenis zijn nog steeds terug te vinden in de natuur. Maak kennis met Heidepol, een uitzonderlijk stukje natuur op de Veluwe.

Natuurbegraafplaats Heidepol

Heidepol is voor veel mensen inmiddels een dierbare plek. Sinds 2012 is hier een laatste rustplaats in de natuur mogelijk. Natuurliefhebbers kunnen wandelen, fietsen en de rust opzoeken in dit openbare natuurgebied. Natuurbegraafplaats Heidepol is één van de eerste gebieden in Nederland waar natuurbegraven mogelijk werd gemaakt. In samenwerking met Natuurmonumenten beheert en beschermt Natuurbegraven Nederland het natuurgebied.

Een rustplaats uitkiezen, hoe werkt het?

Breng een bezoek
Maak kennis met Heidepol en leer wat een eigen plek in de natuur voor jou kan betekenen. Het natuurgebied is vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Onze medewerkers informeren je graag. Maak een persoonlijke afspraak waarin ze alle tijd nemen of schrijf je in voor één van onze activiteiten.

Kies je plek
Je bent vrij om een (beschikbare) plek te kiezen die jou aanspreekt in een daarvoor bestemd natuurgebied. Aan een bosrand of in het open veld. Je ontvangt een grafakte waar de coördinaten van jouw plek op staan, de exacte locatie kun je hierna altijd terugvinden in onze app.

Eeuwige grafrust
In een natuurgraf heb je recht op rust, en deze rust is voor altijd goed geborgd. Jouw plek draagt bij aan een eeuwige bescherming van het natuurgebied. Nabestaanden hoeven in de toekomst geen beslissingen te nemen over verlenging van het grafrecht en het onderhoud van het natuurgraf. De keuze voor een laatste rustplaats op natuurbegraafplaats Heidepol betekent gemoedsrust voor nu én eeuwigdurende grafrust voor later.

Bijdrage aan de natuur
Nadat de laatste natuurbegrafenis heeft plaatsgevonden op Heidepol draagt Natuurbegraven Nederland het natuurgebied over aan Natuurmonumenten. Met jouw reservering wordt een bedrag opzij gezet voor het natuurbehoud door Natuurmonumenten. Een duurzame gedachte en mooie nalatenschap voor de generaties die na ons komen.

Activiteiten op Heidepol

Meerdere keren per jaar organiseren we natuurwerkdagen, lezingen en wandelingen voor iedereen die kennis wil maken met Heidepol en meer wil weten over natuurbegraven. Om verbonden te blijven met Heidepol herdenken we jaarlijks tijdens de lichtjesavond.

Begeleide natuurwandeling
Elke 2e dag van de maand wandelen we door het natuurgebied. Een begeleide wandeling is een goede manier om meer te weten te komen over natuurbegraven en de natuur. Meld je op tijd aan in verband met grote belangstelling.

Natuurwerkdag
Help de natuur een handje tijdens een van de natuurwerkdagen en draag samen met anderen bij aan het onderhoud van het gebied. Met of zonder groene vingers, iedereen is welkom om een dag buiten bezig te zijn. Een lunch is inbegrepen!

Notarislezing
Hoe werkt erfrecht, wat is een testament en welke zaken moeten geregeld zijn voor later. Onze notaris Natascha Dröge legt de belangrijkste zaken uit.

Lichtjesavond
Met heel veel warmte en liefde denken we terug aan eerdere lichtjesavonden. Jaarlijks herdenken we dierbaren die we zo missen. Een avond vol licht, herinnering en verbinding.

Bezoek zonder afspraak
De natuurbegraafplaats is tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk. Je bent daarom 7 dagen per week welkom voor een bezoek aan ons natuurgebied. Tijdens de openingstijden van het informatiecentrum ontvangen we je hartelijk en beantwoorden graag je vragen.

Reserveer een plek op afstand

We realiseren ons dat het niet voor iedereen mogelijk is om naar buiten te gaan en een natuurbegraafplaats te bezoeken. Soms is langskomen om een plek voor jouw eeuwige grafrust uit te kiezen, letterlijk, een stap te ver. Je kunt daarom ook een natuurgraf afstand reserveren. Je regelt alles vanuit huis, samen met een informatiemedewerker via een videogesprek, foto’s en een plattegrond.

Jouw hand in mijn hand

Weet je nog dat we elkaar voor het eerst zagen. Jouw hand in mijn hand. Dit is ons verhaal. Over natuurbegraven, verbinding en de kracht van de natuur.

Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan

Persoonlijke verhalen Natuurbegraafplaats Heidepol

“Mijn dochter had me aangespoord om me te verdiepen wat ik zou willen rond mijn begrafenis. Een paar dagen later had ik een kennismakingsgesprek met Irma Boon, een uitvaartondernemer.  Al pratende adviseerde Irma om eens te gaan kijken bij Heidepol. Ze vertelde me over natuurbegraven en dacht dat dat misschien wel iets voor mij zou zijn. Aalt besloot een afspraak te maken en ontmoette Annemiek, informatiemedewerker op Heidepol. “Ik kreeg een prachtige rondleiding van Annemiek. Iemand die alle liefde en geduld in haar werk legt, dat kan ik wel waarderen.” Na allerlei nog beschikbare plekken te hebben bezocht had hij een mooi zonnig pl...

Lees verder

Man op natuurbegraafplaats Heidepol

Bianca kent Heidepol langer dan de medewerkers van Heidepol en langer dan het overgrote deel van de bezoekers. In het huis dat nu als informatiecentrum dient, heeft zij als puber gewoond. Bianca schat dat ze een jaar of vijftien was. “Mijn vader had het huis en het gebied al gekocht, maar het was niet direct voor ons bewoonbaar.” Heidepol telde namelijk één bewoner, een kraker, die dreigde de hele kraakbeweging over het gebied te verspreiden met tentjes; hij was niet van plan de woning te verlaten. “Na veel praten begreep mijn vader dat de man droomde van een reis naar India. In ruil voor zijn leefruimte op Heidepol betaalde mijn vader zij...

Lees verder

Heidepol in Arnhem vroeger

“Sinds 2013 zijn we gaan nadenken over wat we zouden willen,” vertelt Peter over de keuze van hem en zijn vrouw Ilse om op Heidepol een plek uit te kiezen. “Dat is het jaar dat ik ziek werd en ik door het oog van de naald ben gekropen. Ook overleden 3 van onze ouders én een goede vriendin.” Ilse: “En zo kwamen we in aanraking met Heidepol; haar begrafenis was op deze natuurbegraafplaats.”

Lees verder

Wandelen op natuurbegraafplaats Heidepol

Direct antwoord op Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van een natuurgraf op Heidepol?

Je betaalt eenmalig voor een plek met eeuwigdurend grafrecht. Dit is exclusief de begraafkosten, die eventueel ook later kunnen worden voldaan.  Een natuurgraf wordt onderhouden door de natuur. In tegenstelling tot een traditioneel graf zijn er hierdoor geen terugkerende onderhoudskosten.

Wat houdt eeuwige grafrust precies in?

Eeuwigdurende grafrust betekent voor nu en altijd recht op jouw laatste rustplaats in de natuur. Deze rust is voor altijd verzekerd. Een natuurgraf wordt notarieel geborgd vandaag de dag en voor altijd bewaard door Natuurmonumenten, als toekomstig beheerder van het gebied. Lees hier meer over eeuwige grafrust.

Is het mogelijk om meerdere plekken naast elkaar te reserveren?

Ja, dat is mogelijk waar de natuur dit toelaat. Vooraf is bepaald waar natuurgraven mogen komen binnen het natuurgebied. Hierbij is ook rekening gehouden met twee of meer natuurgraven naast elkaar.

Is het mogelijk om samen één natuurgraf te reserveren?

Ja, op Heidepol is het mogelijk om in een specifiek natuurgebied samen één natuurgraf te reserveren. Samen één natuurgraf reserveren is alleen mogelijk op geselecteerde plekken in het open veld dat in 2020 is geopend.

Is het mogelijk om mijn gereserveerde plek te wisselen?

Ja, mochten de persoonlijke omstandigheden daarom vragen bieden wij de mogelijkheid om op de natuurbegraafplaats zelf van gereserveerde plek te wisselen. Het is ook mogelijk om van gereserveerde plek te wisselen binnen de aangesloten natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland.

Welke materialen mogen er worden begraven?

Voor een natuurbegrafenis in een kist, mand, wade of voor het begraven van een urn of de as vragen we te kiezen voor natuurlijk afbreekbare materialen. In het gebied mag geen as uitgestrooid worden.

Kan er een urn mee begraven worden?

Ja, in een natuurgraf is ruimte om een extra urn te begraven. Wanneer je hiervoor kiest en de tenaamstelling direct vastlegt, kan deze urn op een later moment bijgeplaatst worden.

Kan ik met een uitvaartverzekering een plek in de natuur vastleggen?

Ja, ook met een uitvaartverzekering kun je een plek in de natuur vastleggen. Omdat een verzekering vaak niet bij leven uitkeert, betekent dit afhankelijk van de verzekering dat de kosten (gedeeltelijk) achteraf worden vergoed. Bewaar daarom altijd goed de factuur van de reservering. Voor meer informatie adviseren we om contact op te nemen met je eigen uitvaartverzekeraar.

Verzorgen jullie ook de begrafenis?

Nee, Natuurbegraven Nederland beheert de begraafplaats, maar is geen begrafenisondernemer. We verzorgen zelf dus geen begrafenissen, maar begeleiden wel de begrafenisondernemer en nabestaanden om de begrafenis in het natuurgebied te faciliteren. Lees meer over een afscheid in de natuur op Heidepol.

Contact met Heidepol

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen?

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten