Mijn plek nabij de Strabrechtse Heide
Schoorsveld. Een natuurgebied met een eigen karakter. Waar de geur van de bloemen op de open velden je meeneemt naar eindeloze zomers van vroeger. Waar het bos je omarmt, en troost biedt. Waar de vennen verstild het leven weerspiegelen, en waar het water je tot rust brengt. En waar, als je stil bent, een ree of de ijsvogel je dag een beetje magischer maken.
De natuur heeft een positieve invloed op mensen en we kunnen niet zonder haar. De natuur is een plek voor ontspanning en we komen er op adem. Door goed voor de natuur te zorgen genieten we er langer van. Met de keuze voor een eigen plek in de natuur, voor altijd, draag je bij aan het behoud en de verdere ontwikkeling van natuur in Nederland.
De natuur bepaalt de plek waar natuurbegraven mogelijk is. Op natuurbegraafplaats Schoorsveld zijn deze plekken zorgvuldig vastgelegd. Je kiest zelf de plek die bij jou past en die goed voelt. Op de natuurbegraafplaats zijn natuurgraven voor een kist, mand, wade of urn. Uit respect voor de natuur begraven we alleen in natuurlijk afbreekbare materialen. Wil je meer weten? Bekijk dan de pagina over de mogelijkheden.
Stil in de schaduw of midden op een open veld waar de zon vaak schijnt. Op natuurbegraafplaats Schoorsveld kies je zelf een plek die bij jou past. Alleen voor jou, of samen, naast elkaar. Een informatiemedewerker begeleidt dit keuzeproces waarin alle ruimte en tijd wordt genomen. Wanneer je een plek vastlegt op Schoorsveld heb je voor eeuwig het recht om op die plek begraven te worden. Nabestaanden krijgen geen vragen over het onderhoud van het natuurgraf of het verlengen van het grafrecht, dit recht blijft namelijk voor eeuwig bestaan.
Nadat de laatste natuurbegrafenis heeft plaatsgevonden neemt Natuurmonumenten de zorg voor het natuurgebied over van Natuurbegraven Nederland. Op deze manier blijft de natuur voor altijd natuur.
De geschiedenis schilderde sporen in het landschap van Schoorsveld. Oorspronkelijk bestond het gebied uit loofbomen afgewisseld met heidevelden. Halverwege de vorige eeuw werd plaatsgemaakt voor productiebos, het hout werd gebruikt in de mijnen en om mee te bouwen. De rechthoekige patronen van de paden zijn een herinnering aan deze periode. Met het aanplanten van een gemengd loofbos met grote open stukken schraal grasland en heide laten we het cultuurhistorisch landschap van Schoorsveld weer opbloeien.
Schoorsveld blijft een plek die steeds weer verrast. Een verborgen stuk natuur waar je altijd welkom bent. Om te wandelen, om in de natuur te zijn, om een dierbare te bezoeken of je eigen plek te vinden. Hier, in dit bijzonder stuk natuur vlakbij de kern van Heeze, maken we sinds 2016 natuurbegraven mogelijk.
Het is een van de eerste lentedagen. De vogels fluiten. Rieneke, Hennie en Annemijn wandelen naar de plek van Sofie, Rieneke’s dochter. De zon breekt door. “Iedere keer als we hier staan, komt de zon”, vertelt oma Hennie.
Tante Annemijn legt roze gerbera’s bij het gedenkteken van Sofie, Rieneke vertelt liefdevol over haar dochter: “Een vrolijk meisje vol pit en enorme veerkracht.” Zes maanden na haar geboorte blijkt Sofie epilepsie te hebben. “Zo turbulent als de natuur kan zijn, zo was ook haar korte leventje van 1,5 jaar waarin ze veel mensen heeft geraakt.”
Lees verder
“Ik hoop dat hier over 30 jaar een grote, mooie boom staat. De gedachte dat er nog iets van Floor in de natuur doorleeft vind ik heel prettig.” De gedenkboom heeft Bram geplant bij het plekje van zijn dochter, op natuurbegraafplaats Schoorsveld. Mistig weer in de winter, een laagje ijs op de vennen en de warme kleuren die zich in de herfst laten zien maken alle seizoenen voor Bram bijzonder. “Het leeft hier door.”
Ook de boom van Floor mag hier doorleven, opgroeien. Bij ieder bezoek fotografeert hij de ontwikkeling, de groei. “Het voelt goed om het vast te leggen. Op haar verjaardag hebben we bij haar plekje gepicknickt met wat vrienden, d...
Lees verder
Een papieren tasje gevuld met boterhammen belegd met kaas en roggebrood, een appel in stukjes gesneden en een servetje als tafelkleed. Dé ingrediënten voor een picknick aan de rand van het Gagelbos aan het Dassenpad. Anny strijkt neer op een bankje in de zon op natuurbegraafplaats Schoorsveld. Ze bezoekt haar Gerrit, altijd met de fiets.
Het papieren tasje dat inmiddels dienst doet als picknicktasje, nam ze mee toen ze voor de eerste keer haar boterhammen opat dichtbij de plek van ‘haar manneke’. Ze ontdekte in handgeschreven letters “Een zakje liefde” op het handvat van het tasje, ooit gekregen van haar oudste dochter. Een speciaal zakje,...
Lees verder
Haar plek. Wordt ook mijn plek. Wordt onze plek. In 1975 leerde Johan Ricky kennen. In 1976 werd hij een beetje verliefd. “Een beetje? Een beetje veel.” Een paar keer in de week gaat hij naar haar plek aan het open bosperceel op natuurbegraafplaats Schoorsveld. “Dan loop ik tussen die twee vennekes door en voel de rust over me heen komen. De ene keer loop ik rechtstreeks, de kortste weg, maar ik neem ook weleens de kronkelende bospaden.” Altijd neemt hij een gerbera voor haar mee, haar lievelingsbloem.
Voor Johan is dit de mooiste plek op aarde. “Omdat Ricky hier is, jazeker, maar ook omdat het voor mij zo’n fijne plek is om naartoe te gaa...
Lees verder
De plek van ecoloog Jap Smits (66) ligt op een steenworp afstand van het gebied waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht. Maar liefst 41 jaar werkte hij als boswachter op de Strabrechtse Heide aan de overkant van de weg. “Ik heb altijd in de stad gewoond, maar had een werkgebied van dertienduizend hectare natuur. Dat was groot genoeg als achtertuin,” grapt Jap.
Lees verder
De natuur is leidend op de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland. De plekken waar begraven in de natuur mogelijk is op de natuurbegraafplaatsen zijn nauwkeurig bepaald en uitgemeten, zodat de natuur zo min mogelijk wordt belast. Omdat we de natuur behouden en verbeteren zorgen we er op deze manier voor dat we geen schade aanrichten aan bijvoorbeeld wortels van een boom of belangrijke leef- en broedgebieden van dieren. Een medewerker kan deze plekken aanwijzen tijdens een bezoek aan een van onze natuurgebieden.
Een natuurgraf is voor altijd. Je ontvangt een grafakte met eeuwigdurend grafrecht. Omdat we samenwerken met Natuurmonumenten garanderen we dat jouw plek voor altijd natuur zal blijven. Na de laatste natuurbegraving neemt Natuurmonumenten het beheer van het natuurgebied over.
Op natuurbegraafplaats Schoorsveld kun je kiezen voor een natuurgraf voor één persoon, maar ook voor samen één natuurgraf (voor 2 personen). Ook kun je kiezen voor twee plekken naast elkaar. Je betaalt dan een prijs per plek. Vooraf is bepaald, op basis van de mogelijkheden binnen de natuur, waar natuurbegraven mogelijk is. Informeer tijdens een bezoek naar de specifieke plekken die nog beschikbaar zijn.
Op alle natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland worden dezelfde prijzen gehanteerd. Lees meer over de kosten op een natuurbegraafplaats.
Weten wat je geliefden willen als het moment daar is kan enorm waardevol zijn....
Drie jaar geleden startte Michel op natuurbegraafplaats Schoorsveld. Daarvoor ...
Op de natuurbegraafplaats ervaren we dagelijks de troost die natuur kan bieden...
Het behoud van de natuur is belangrijk voor het welzijn van alle diersoorten, ...
Elke uitvaart op onze natuurbegraafplaatsen is uniek. Ieder mens waarvan we af...
Indrukwekkende wolkenluchten, kleurrijke bladeren die alle kanten op dwarrelen...
Na vier weken Kunstsmullen in het natuurgebied Schoorsveld sluiten we het mooi...
De geschiedenis schilderde sporen in het landschap van Schoorsveld. Heidevelde...
Op natuurbegraafplaats Schoorsveld brengen we oorspronkelijke natuur terug, pa...
Wil je meer weten over natuurbegraven en de mogelijkheden voor een laatste rus...
Op een plek zoals Schoorsveld staat het bol van verhalen. Verhalen over de nat...