Mijn plek

nabij de Strabrechtse Heide

Lees meer over het gebied

Wat hoe en waarom? Lees snel verder

Lees meer over een afscheid in de natuur

Zij vertellen over hun plek

Iedere 1e dinsdag van de maand - 10.30 uur en 11.30 uur

Maak kennis met onze mensen

Vraag nu de Schoorsveld brochure aan

Alles over ons informatiecentrum

Over Schoorsveld

SCHOORSVELD: RUIMTE VOOR DE NATUUR
In het zuidoostelijkste puntje van Brabant, bij de prachtige Strabrechtse Heide, vind je natuurbegraafplaats Schoorsveld. Op deze schilderachtige plek van 25 hectare krijgt de natuur alle ruimte om zich te ontwikkelen. Rond de vennen vind je tal van bijzondere planten- en diersoorten.

RECHTHOEKIG PATROON
Het gebied waar je nu natuurbegraafplaats Schoorsveld vindt, was vroeger grotendeels heide waar de boeren hun vee lieten grazen. In het begin van de vorige eeuw werden grote delen van de heide ontgonnen. Door het op grote schaal aanplanten van Douglassen en grove dennen (of Pinus) ontstond een productiebos met naaldhout; nog altijd te herkennen aan het rechthoekige patroon van de paden in het gebied.

NIEUW LEVEN
Met het aanplanten van een gemengd loofbos met grote open stukken met schraal grasland en heide laten we het cultuurhistorisch landschap van Schoorsveld weer opbloeien. Ook brengen we allerlei struiken terug. Denk aan de hazelaar, de lijsterbes en de vlier. Door de natuur zorgvuldig te beheren, geven we Schoorsveld een nieuw leven.

SCHOORSVELD LEEFT
Planten en dieren huisvesten zich in een razend tempo in de vennen; je kunt er verschillende kikker- en paddensoorten vinden, en zelfs salamanders voelen zich er thuis. Ook Canadese ganzen en wilde eenden laten zich geregeld horen op Schoorsveld, net als verschillende buizerdkoppels. Andere bijzondere vogel- en insectensoorten op Schoorsveld zijn onder meer de rietzanger, de zilverreiger, ijsvogels, libellen en waterjuffers.

Een eigen plek op Schoorsveld: wat, hoe en waarom?

Misschien heb je er al eens over nagedacht: een eigen plekje in de natuur, op natuurbegraafplaats Schoorsveld. Wat houdt dat precies in?

KIES ZELF JE PLEK
Een rustige plek kies je zelf; onder een oude statige eik, aan de bosrand, of in het open heideveld. Alleen of naast elkaar. Een kist of een urn. Op natuurbegraafplaats Schoorsveld ben je vrij om zelf je eigen plek te kiezen. Eventueel kun je kiezen voor een gedenkteken: een houten boomschijf met persoonlijke inscriptie.

VIND JE PLEK MAKKELIJK TERUG
Je plek wordt zorgvuldig geregistreerd bij de notaris. Je ontvangt een natuurgrafakte met de coördinaten van de plek. Zo kun je je plek op Schoorsveld altijd terugvinden.

VERZEKERD VAN EEUWIGE GRAFRUST
Met een plek op onze natuurbegraafplaats ben je verzekerd van eeuwige grafrust. Met eenmalige betaling, zonder bijkomende kosten voor grafonderhoud of grafverlenging, heb je het goed geregeld voor later. Zo komen je nabestaanden later niet voor lastige beslissingen te staan over jouw natuurgraf.

ERVAAR SCHOORSVELD ZELF
Geniet van de seizoenen. Wandelen, fietsen of even (uit)rusten op een bankje. Natuurbegraafplaats Schoorsveld is altijd vrij toegankelijk tijdens de ‘openingstijden van de natuur’ tussen zonsopgang en zonsondergang. Bezoek ons prachtige natuurgebied met zijn bossen, velden en vennen.

OOK RUST VOOR NABESTAANDEN
Natuurbegraven Nederland zorgt voor het beheer van het natuurgebied en de natuurgraven. Uiteindelijk neemt Natuurmonumenten het beheer over. Er wordt dus altijd zorg gedragen voor het natuurgraf; je nabestaanden hoeven zich daar geen zorgen over te maken.

 

Uitvaart regelen?

Op telefoonnummer 040 303 23 01 kun je 24 uur per dag een begrafenis aanmelden en inplannen.

Een ceremonie op Schoorsveld is mogelijk voor iedereen die bij ons een plek heeft. Gebruik maken van de verschillende ruimtes mag, maar hoeft niet. Je naasten stellen de ceremonie samen met een uitvaartondernemer naar keuze. Wij stellen de natuur en onze ruimtes (tegen een vergoeding) beschikbaar en begeleiden de begrafenis. Om een afscheid te hebben dat echt past bij de persoon en de nabestaanden, is er veel ruimte voor een eigen invulling.

ALLE TIJD EN VRIJHEID
Een afscheid in de ochtendzon of in de namiddag als de hemel rozerood kleurt: de natuur laat zich op elk moment van de dag van een andere kant zien. Op Schoorsveld kan het afscheid ’s ochtends of in de middag plaatsvinden. In de zomermaanden is een uitvaart in de avond ook mogelijk.

DICHT BIJ DE NATUUR
Onze ceremonieruimte, onze kleine ceremonieruimte en onze Buitenplaetse: Schoorsveld heeft verschillende plekken die alle rust en ruimte bieden voor een afscheid midden in de natuur. De grote ceremonieruimte  biedt plaats aan 200 personen en de kleine ceremonieruimte is geschikt voor groepen tot 20 gasten. Buiten  op de Buitenplaetse zijn groepen tot 50 personen welkom. Ook hebben we een koffiekamer. Mocht je catering wensen, dan kan dat vanzelfsprekend. Schoorsveld heeft een menu- en wijnkaart.

Wil  je  meer  weten  over  de  mogelijkheden  van  een  afscheid  op  Schoorsveld  neem  dan contact met ons op.

Mogelijkheden en tarieven

LIGGING
In het open veld, in het bos, aan de bosrand, of bij een gedenkboom. Op Schoorsveld zijn verschillende  plekken beschikbaar. Het is mogelijk om meerdere plekken naast elkaar te reserveren, voor een partner of familielid.

NATUURLIJK AFBREEKBAAR MATERIAAL
Voor een begrafenis in een kist, mand, wade of voor het begraven van een urn of de as vragen we te kiezen voor natuurlijk afbreekbare materialen. In het gebied mag geen as uitgestrooid worden.

URNINLAGE
In een natuurgraf is ruimte om een extra urn of de as te begraven. Bij het reserveren van een plek kun je dit vastleggen.

HERBEGRAVEN
Herbegraven  is  mogelijk  op  Schoorsveld. Als je hier meer over wilt weten, neem dan contact met ons op.

BETALEN
Je betaalt eenmalig voor het eeuwigdurend grafrecht van de plek. Dit is exclusief de begraafkosten. Betalen in termijnen is ook mogelijk onder bepaalde voorwaarden.

UITVAARTVERZEKERING
Ook met een uitvaartverzekering kun je de uitvaart laten plaatsvinden op Schoorsveld. Omdat een verzekering vaak niet bij leven uitkeert, betekent dit, afhankelijk van de verzekering, dat de kosten van de plek (gedeeltelijk) achteraf worden vergoed. Voor meer informatie adviseren we om contact op te nemen met je eigen uitvaartverzekeraar.

TARIEVENOVERZICHT SCHOORSVELD
Tarieven natuurgraf voor kist, mand of wade:
Plek:
– Open veld:          €3.750
– Bos:                      €3.950
– Bosrand:              €3.950
– Gedenkboom:     €4.500
– Urninlage:           €800

Tarieven natuurgraf voor een urn of de as:
Plek:                     €2.000
Urninlage:           €800

Begraafkosten:
– Kist, mand of wade:  € 500
– Urn of as:                    € 300

Zij vertellen over hun plek

Jurgen Janssens (48) en Truus Kokke (81)

Jurgen: “Een paar jaar geleden reserveerde mijn vader Ton – die inmiddels helaas is overleden – een plek op natuurbegraafplaats Schoorveld. Ik vind het heel mooi dat pa in volle gezondheid zijn keuze voor natuurbegraven heeft gemaakt. En zijn enthousiasme werkte aanstekelijk, want al snel besloot ook mijn schoonmoeder Truus dat ze er begraven wilde worden.”

Truus: “Sinds het overlijden van mijn man had ik niet meer over de dood nagedacht. Jurgens vader Ton zette mij aan het denken; ik had ook wel oren naar zo’n ‘huisje onder de grond’. Uiteindelijk hebben Ton en ik besloten ‘buren’ te worden. Ik vind het een fijn idee dat ik na mijn dood idee niemand opzadel met kosten voor grafverlenging. En dat mijn kinderen en kleinkinderen me ooit op deze fijne plek kunnen opzoeken.”

Anita Haex (69)

“Natuurbegraven, de rust en het gevoel van vrijheid: ze passen bij mij. Ik vind het een mooie gedachte dat je je lichaam teruggeeft aan de natuur. Mijn man en ik zijn echte natuurmensen; we wandelen en fietsen veel en zien de dood als een soort thuiskomen. Inmiddels heb ik alvast een plekje gereserveerd op Schoorsveld: een mooie open plek bij een ven, vlakbij een bankje. Dat leek me wel gezellig; kunnen nabestaanden rustig even bij me gaan zitten.”

Wandel je mee? Iedere 1e dinsdag van de maand

Iedere 1e dinsdagochtend van de maand tussen 10.30 uur en 11.30 uur kun je vrijblijvend aansluiten om kennis te maken met het gebied. 15 minuten voor aanvang verzamelen bij het informatiecentrum.

 

Het team: maak kennis met onze mensen

Dit is het team van Schoorsveld. Deze mensen zorgen voor de natuurbegraafplaats en begeleiden een afscheid in de natuur. Zij staan altijd open voor een gesprek of informatieve wandeling. Maak gerust een afspraak of kom langs!

Verder lezen? Vraag de brochure aan

Wil je meer weten over Schoorsveld? In onze brochure vind je meer informatie over natuurbegraven, de natuurbegraafplaats zelf, en over de bijzondere flora en fauna in het gebied.

Vraag de brochure bij ons aan

AanvraagBrochure Schoorsveld

ja,

ik ontvang graag de brochure vannatuurbegraafplaats

Mijn gegevens

* Deze velden zijn verplicht

Breng een bezoek

Je vindt natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze, vlakbij Eindhoven. De natuurbegraafplaats is dagelijks vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Breng gerust een vrijblijvend bezoek!

PLAN EEN INFORMATIEVE WANDELING IN
Wil je de natuurlijke pracht van Schoorsveld zelf ervaren en meer te weten komen over de mogelijkheden? In een informatief gesprek en een wandeling krijg je een goed idee van en een gevoel bij Schoorsveld en de diverse opties.

Ben je slecht ter been of is lang lopen lastig? Dan laten we je graag het gebied zien met onze boskar, zodat je niet hoeft te lopen.

BEZOEK ONS INFORMATIECENTRUM
Je bent ook van harte welkom om ons informatiecentrum op Schoorsveld te bezoeken. Maak je een afspraak, dan zorgen wij dat we alle tijd voor je hebben. Bel ons en we kiezen samen een moment dat past.

OPENINGSTIJDEN INFORMATIECENTRUM:
Maandag – vrijdag          10.00 – 18.00 uur
Zaterdag                            10.00 – 17.00 uur
Zondag                               11.00 – 16.00 uur

Natuurbegraafplaats Schoorsveld
Somerenseweg 116
5591TN Heeze
T. 040 303 23 00
M. contact@schoorsveld.nl
www.schoorsveld.nl

Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met zaterdag tussen 09:00 en 18:00 uur.