Menu

Oernatuur en Brabantse geschiedenis

De provincie Brabant biedt thuis aan vele natuurgebieden, zoals de Strabrechtse Heide, de Groote Peel, natuurgebied de Maashorst en de Loonse en Drunense Duinen. In het verlengde van deze gebieden met heide, vennen en stuifduinen hebben productiebossen en akkerbouw plaatsgemaakt voor natuurherstel door de inspanningen van natuurliefhebbers zoals Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland. Ontdek hoe een laatste rustplaats in de natuur bijdraagt aan deze ontwikkeling.

Natuurbegraafplaatsen in Brabant

In het oergebied van Brabant beleef je de zichtbare geschiedenis van een oeroude traditie. De plaats Zevenbergen en knooppunt Paalgraven danken hun naam aan de grafheuvels die zijn ontstaan door natuurbegraven. Mensen kozen 2500 jaar geleden al voor een laatste rustplaats in de natuur. In het grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant ligt in Schaijk ook de gelijknamige natuurbegraafplaats Maashorst. Bekijk met eigen ogen het natuurgebied waar de oudste vorm van begraven haar oorsprong vindt.

Een totaal andere geschiedenis vind je in het zuidoostelijke puntje van Brabant in het verlengde van de Strabrechtse Heide. Het cultuurhistorisch landschap herleeft op natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze door de aanplanting van loofbomen en verschillende struiken, zoals de vlierbes en de lijsterbes. Als je goed luistert, én stil blijft zitten, ontmoet je misschien wel een ijsvogel die over het water scheert.

Dichtbij de Loonse en Drunense Duinen omlijsten drie hoofdpaden het kenmerkende mozaïeklandschap met een lichtgroen hart. Bossen, statige lanen en kruidenrijke akkers kenmerken het natuurgebied dicht tegen de stadsrand van Tilburg en de dorpskernen De Moer en Loon op Zand. In het groene hart van Brabant biedt natuurbegraafplaats Huis ter Heide de mogelijkheid voor een laatste rustplaats in de natuur.

Ervaar de Brabantse natuur

De natuurbeheerders van Natuurbegraven Nederland verzorgen de natuur op de verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland. Na de laatste natuurbegraving neemt Natuurmonumenten het beheer van én de zorg over voor het natuurgebied. Download een fiets- of wandelroute in één van de Brabantse natuurgebieden en geniet van de rijke geschiedenis van Brabant.

Een eeuwenoude gewoonte

Een lange laan met Spaanse aken en beuken vormen de gespreide armen van natuurbegraafplaats Maashorst waar iedereen welkom is. Het ven aan het begin van het natuurgebied is een tipje van een prachtige sluier natuur. De graslanden bieden ruimte aan verschillende bloemen om te bloeien. Via het Buizerdpad, dat overloopt in het Dassenpad en het Vossenpad, kom je in het heidegebied van de natuurbegraafplaats in Schaijk.

Ontdek het gebied waar ooit de Maas stroomde. Kom wandelen langs de bosrand en bekijk lindebomencirkel om vervolgens in de hoeve af te sluiten met een kopje koffie om meer te weten te komen over een laatste rustplaats in de natuur.

Natuurbegraafplaats Heeze

Omringd door Brabantse natuurgebieden ligt natuurbegraafplaats Schoorsveld. Een, vroeger, moerassig gebied waar grote houten balken, schoren, dienden als hulp bij het oversteken van een beekje. De productiebossen hebben plaatsgemaakt voor een natuurgebied dat zich ontpopt tot een plek met een eigen gezicht. Een gevarieerd bos met naald- en loofbomen, open stukken groen om bloemen de ruimte te geven en de vennen waar waterbloemen en vogels hun thuis vinden.

De verborgen parel van Brabant

In een deel van natuurgebied Huis ter Heide bij Tilburg is gewerkt aan de verbetering en ontwikkeling van de natuur met een nieuwe natuurbegraafplaats. Deze natuurbegraafplaats draagt bij aan natuurbehoud en -verbetering voor de generaties die ons volgen. Samen met Natuurmonumenten staan we aan het begin van het herstel van het cultuurhistorisch karakter. Vorm alvast een beeld van de nieuwe natuurbegraafplaats Huis ter Heide.

Samen zorgdragen voor de Nederlandse natuur

Vanuit een gedeelde passie voor natuurbehoud en -beheer, ontwikkelen en versterken we samen met Natuurmonumenten nieuwe en bestaande natuur in Nederland. Op de Brabantse natuurbegraafplaatsen werken we aan een gezondere bodem, planten we bomen die oorspronkelijk in het gebied voorkomen en zetten we ons in voor een prettige leefomgeving voor insecten, vlinders, vogels en andere dieren. Op deze manier zorgen we nu voor de natuur en laten we groene, gezonde gebieden achter voor de generaties die volgen.

Direct antwoord op Veelgestelde vragen

Welke natuurbegraafplaatsen zijn er in Brabant?

Natuurbegraven Nederland biedt in Schaijk op natuurbegraafplaats Maashorst de mogelijkheid voor een laatste rustplaats in de natuur. Ook op Schoorsveld in Heeze kan gekozen worden voor eeuwige grafrust. Samen met Natuurmonumenten draagt Natuurbegraven Nederland ook zorg voor natuurgebied Huis ter Heide met een nieuwe natuurbegraafplaats.

Hoe ziet de samenwerking met Natuurmonumenten eruit?

Voor de generaties die ons volgen ontwikkelen en behouden we samen met Natuurmonumenten nieuwe en bestaande natuur. Landgoed Mookerheide en Huis ter Heide zijn al in beheer van Natuurmonumenten en hebben een bijzondere functie gekregen doordat daar natuurbegraven nu mogelijk is. De andere natuurbegraafplaatsen zoals Heidepol in Arnhem, Maashorst in Schaijk en Schoorsveld in Heeze worden beheerd en verzorgd door Natuurbegraven Nederland. Na de laatste natuurbegraving worden ook deze natuurbegraafplaatsen door Natuurmonumenten beheerd.

Kan ik een natuurbegraafplaats bezoeken?

Ja, een natuurbegraafplaats is tussen zonsopkomst en zonsondergang openbaar en voor iedereen toegankelijk. Wandel over de bospaden, download een fietsroute of kom tot rust op een van de bankjes om te verbinden met de natuur.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten