Menu
Direct naar handige links

Een urnengraf midden in de natuur

De keuze voor crematie brengt met zich mee dat je, soms pas na een tijd, nadenkt over de asbestemming. Sommige mensen houden een urn graag dichtbij of strooien de as uit op een bijzondere plek. Wil je de urn graag een blijvende plek geven waar je altijd naartoe kunt om jouw dierbare te herdenken dan is een urnengraf op een natuurbegraafplaats ook mogelijk.

Je kunt er op een natuurbegraafplaats voor kiezen een urn, of de as, te begraven in een urnengraf. Wil je graag samen met je geliefde een laatste rustplaats in de natuur en wil je partner niet gecremeerd, maar begraven worden, dan kan een urn bijgeplaatst worden in een natuurgraf.

Begraven in de natuur

De natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland zijn openbare natuurgebieden waar ruimte is voor een laatste rustplaats in de natuur. Een natuurgraf is mogelijk als je kiest voor begraven en kun je al bij leven vastleggen, maar kunnen nabestaanden ook uitkiezen na een overlijden. Kies je voor cremeren, dan kun je een urnengraf vastleggen of de as bij een natuurgraf laten plaatsen. Op de natuurbegraafplaats ben je vrij om hier zelf een invulling aan te geven die past bij jouw persoonlijke wensen en voorkeuren.

Een eigen plek in de natuur, voor altijd, kies je zelf en draagt bij aan het behoud van de Nederlandse natuur. Een natuurgraf is namelijk voor eeuwig, de plek zal voor altijd natuur blijven. Om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling, versterking en het behoud van de natuur, zijn de beschikbare plekken zorgvuldig ingemeten. Hierbij is rekening gehouden met de natuur zodat bomen voluit kunnen blijven groeien en het leefgebied van dieren onverstoord blijft. Een medewerker van de natuurbegraafplaats kan tijdens een persoonlijke, informatieve wandeling door de natuur laten zien op welke plekken dit mogelijk is.

De asbestemming - een bijzondere plek

Na een crematie wordt de as vrijgegeven, dit duurt minimaal een maand. In deze periode, maar ook soms nog een tijdje daarna, denken mensen na over de asbestemming. As kan worden uitgestrooid, je kunt ervoor kiezen de urn thuis of in de familie te houden of de urn wordt geplaatst in een columbarium, een urnenmuur. Een urnengraf is een blijvende plek in de natuur die jij en andere nabestaanden altijd kunnen bezoeken om te gedenken. Een urnbegraving is mogelijk in Limburg, Brabant, Gelderland en in Overijssel. Dit zijn de natuurgebieden van Natuurbegraven Nederland.

Asverstrooiing of urnbegraving

As verstrooien over een veld of in het bos kan invloed hebben op de natuur; de as kan de grond voeden waardoor heide en grassen zoals het zandblauwtje minder goed groeien. Omdat we het belangrijk vinden dat de natuur niet wordt verstoord zijn er daarom geen strooivelden op een natuurbegraafplaats.

Wel is het mogelijk de as te verstrooien ín een urnengraf, de as komt dan dieper te liggen dan bij een reguliere verstrooiing waardoor de bovenste laag van de bodem niet gevoed wordt. Houd je de as liever in de urn, dan kun je de urn begraven in een natuurgraf.

De urnbegraving – een intiem afscheid

Voor een urnbegraving ben je niet gebonden aan tijd. Je kiest zelf het moment waarop je de urn of as een plek geeft op de natuurbegraafplaats. Voorafgaand aan een urnbegraving vragen we je eerst een afspraak met ons te maken. Samen bespreken we je persoonlijke wensen.

Het is ook mogelijk een houten gedenkteken te plaatsen bij een urnenplek. Wij regelen dit voor je en laten een naam, spreuk of symbool graveren als je dat mooi vindt. Na jouw akkoord laten wij het gedenkteken maken. Houd er rekening mee dat dit ongeveer twee weken duurt.

Op de dag van de urnbegraving zorgen we ervoor dat het urnengraf klaar is. We leggen het gedenkteken voor je klaar bij de plek zelf of buiten, naast het informatiecentrum. Samen met een intieme kring geef je de urn een laatste plek. Rondom dit afscheid is ruimte om samen stil te staan bij dit moment, buiten in de natuur of binnen in het informatiecentrum. Bespreek met een medewerker van de natuurbegraafplaats op welke manier jij hier invulling aan geeft.

Natuurgraven  Tarieven 
Natuurgraf voor 2 personen, waarvan 1 urn
Kiest één persoon voor begraven en de ander voor cremeren, dan kun je de urn bijplaatsen in het natuurgraf.
€ 5.450
Urnennatuurgraf voor 1 persoon
Een natuurgraf voor de as of de urn van 1 persoon
€ 2.000
Urnennatuurgraf voor 2 personen 
Dubbel urnengraf – natuurgraf voor twee urnen of de as
€ 2.950

 

Begraafkosten Tarief 
Urn- of asbegraving  € 325

Wil je meer weten? Bekijk dan alle mogelijkheden en tarieven of neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.

Veelgestelde vragen

Welke materialen mogen worden begraven?

Op onze natuurbegraafplaatsen is het mogelijk om de as van een dierbare te begraven. Dat kan in bijvoorbeeld een mandje of in een urn van afbreekbaar materiaal. Steeds meer crematoria en uitvaartondernemers zijn vertrouwd met de wens om met milieuvriendelijke materialen te gebruiken voor een urnbegrafenis. Je kunt ervoor kiezen om de as op het moment van begraven uit te strooien in het urnengraf óf om de as te begraven in een biologisch afbreekbare urn.

Kan ik in het natuurgebied overal een plek uitzoeken?

De natuur is leidend op de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland. De plekken waar begraven in de natuur mogelijk is op de natuurbegraafplaatsen zijn nauwkeurig bepaald en uitgemeten, zodat de natuur zo min mogelijk wordt belast. Omdat we de natuur behouden en verbeteren zorgen we er op deze manier voor dat we geen schade aanrichten aan bijvoorbeeld wortels van een boom of belangrijke leef- en broedgebieden van dieren. Een medewerker kan deze plekken aanwijzen tijdens een bezoek aan een van onze natuurgebieden.

Mag je de natuurbegraafplaats altijd bezoeken?

De natuurbegraafplaatsen zijn altijd vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van de natuur, tussen zonsopkomst en zonsondergang. Kom dus gerust wandelen, fietsen en genieten van de natuur. De informatiecentra kun je momenteel zes dagen per week bezoeken tijdens de openingstijden.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten