Menu
Direct naar handige links

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide

Laat de kronkelende bospaden je begeleiden door een glooiend landschap van bossen en open velden. In de kraag van Nijmegen ligt Landgoed Mookerheide. Een erfgoed vol karakter, maar vooral een fascinerend stuk natuur rijk aan verschillende dieren, bomen en planten. Een landgoed met verhalen, folklore en lokale trots. Een natuurgebied waar natuurbegraven mogelijk is. Maak kennis met natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide en beleef de Nederlandse natuur in één van haar mooiste gedaantes.

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide

Voor fietsers en wandelaars is de Mookerheide een geliefde bestemming om uren van de natuur te genieten. Sinds 2019 is het mogelijk om op de natuurbegraafplaats op het landgoed een laatste rustplaats in de natuur te kiezen waardoor de natuur hier voor veel mensen nog dierbaarder is geworden. Kies voor een eeuwige verbinding met de natuur met een vrije keuze voor een eigen plek in het bos, op het open veld of langs de bosrand.

Het natuurgebied is eigendom van Natuurmonumenten en zal voor altijd een beschermd natuurgebied blijven. Tot de laatste natuurbegraving zorgen de natuurbeheerders van Natuurbegraven Nederland voor het gebied en de natuurgraven. Een laatste rustplaats op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide is voor altijd. Het natuurgebied is voor iedereen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Omdat er bij de natuurgraven alleen een houten gedenkteken geplaatst mag worden beleef je de natuur optimaal.

Een rustplaats kiezen, hoe werkt het?

Breng een bezoek
Een bezoek geeft de beste indruk van het natuurgebied en de mogelijkheden van natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide. Leer wat een eigen plek in de natuur voor jou kan betekenen. Laat onze medewerkers je vrijblijvend informeren of schrijf je in voor één van onze activiteiten. Wil je zeker weten dat we alle tijd voor je hebben, maak dan een afspraak.

Kies je plek
In het open heideveld of juist aan de bosrand, met zicht op een oude eik. Je kiest zelf een plek in de natuur die bij jou past. Nadat de plek is vastgelegd, ontvang je een grafakte waar de coördinaten van jouw plek op staan. De exacte locatie kun je hierna altijd terugvinden in onze app.

Eeuwige grafrust
Een eigen plek op de natuurbegraafplaats betekent een laatste rustplaats voor eeuwig. De eeuwige rust van een natuurgraf is voor altijd goed geborgd. Jouw plek draagt bij aan de eeuwige bescherming van het natuurgebied. De grafrechten voor een natuurgraf leg je in één keer voor eeuwig vast, nabestaanden hoeven hier dus geen beslissingen meer over te nemen. Gemoedsrust voor nu én eeuwigdurende grafrust voor later.

Bijdrage aan de natuur
Nadat de laatste natuurbegraving heeft plaatsgevonden op Landgoed Mookerheide, zal het gebied weer worden overgedragen aan Natuurmonumenten. Van de opbrengst van iedere gereserveerde plek wordt een bedrag opzij gezet voor het natuurbehoud door Natuurmonumenten. Een duurzame gedachte en mooie nalatenschap voor de generaties die na ons komen.

Activiteiten op Landgoed Mookerheide

Verschillende activiteiten op Landgoed Mookerheide bieden de mogelijkheden om kennis te maken met de natuur en natuurbegraven. Ook voor nabestaanden zijn er specifieke activiteiten om de verbondenheid met het gebied te behouden.

Begeleide wandeling in de natuur
Elke 2e dag van de maand maken we een wandeling door het natuurgebied onder begeleiding van een van onze medewerkers. Het is een perfecte manier om kennis te maken met de natuur in het gebied en meer te weten te komen over natuurbegraven. De activiteiten zijn gratis, we vragen je alleen om je tijdig aan te melden.

Natuurwerkdag
De natuur heeft soms net even een duwtje nodig in de juiste richting. Op de natuurwerkdagen stropen we met zijn allen de mouwen op om de natuur een handje te helpen. Of je nu groene vingers hebt of niet, het is vooral ontzettend leuk om even bezig te zijn in de natuur. Een gezamenlijke lunch is inbegrepen.

Lichtjesavond
Op Lichtjesavond branden we kaarsjes en wordt het natuurgebied een plek van licht en liefde. Een avond van troost, herinneringen en verbinding waar ruimte is voor een lach en een traan, warme muziek en nieuwe ontmoetingen. De wereld blijft in verandering of staat soms juist even helemaal stil, wij zoeken daarom altijd naar een passende manier om dierbaren die we zo missen te herdenken. Nabestaanden worden hier tijdig over op de hoogte gebracht.

Bezoek zonder afspraak
De natuurbegraafplaats is vrij toegankelijk tijdens de ‘openingstijden van de natuur’, tussen zonsopkomst en zonsondergang. Je bent daarom 7 dagen per week welkom voor een bezoek aan ons natuurgebied. Medewerkers van de natuurbegraafplaats zijn altijd bereid vragen te beantwoorden.

Reserveer op afstand

We realiseren ons dat het niet voor iedereen mogelijk is om naar buiten te gaan en een natuurbegraafplaats te bezoeken. Soms is langskomen om een plek voor jouw eeuwige grafrust uit te kiezen, letterlijk, een stap te ver. Je kunt daarom ook een natuurgraf afstand reserveren. Je regelt alles vanuit huis, samen met een informatiemedewerker via een videogesprek, foto’s en een plattegrond.

Ontmoet de dieren van Landgoed Mookerheide

Ze zijn niet altijd zichtbaar voor ons; ze houden zich verscholen in het struikgewas of zitten hoog in de bomen. Ervaar de kracht van de natuur en maak kennis met de zandhagedis, de das, de grauwe klauwier, de veldkrekel en alle andere dieren van Landgoed Mookerheide.

Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan

Persoonlijke verhalen Zij kozen een plek

Sanne Jansen en Miriam Wennekers kozen een plek uit op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide. “Samen hebben we er goed over nagedacht. De keuze voor een laatste rustplaats in de natuur geeft een voldaan gevoel, we zijn blij dat het goed geregeld is.”

Lees verder

Willy Weijers bezoekt een paar keer per week de plek van haar man Ton. “Soms sta ik er gewoon een half uur te mijmeren, soms leg ik een paar bloemen neer, of praat ik tegen hem. Ik woon in de buurt en kan heel gemakkelijk naar hem toe. Ik loop steeds een andere route door het natuurgebied. Onderweg zie ik wel eens een eekhoorn of een ree wegschieten, en een tijd geleden zat er een zandhagedis op zijn gedenkteken.”

Lees verder

Jan Wolters heeft een bijzondere band met Landgoed Mookerheide. Het is de plek van zijn jeugd. Zijn ouders hadden een boerderij grenzend aan het landgoed en brachten daar twaalf kinderen groot. Het huis is nog steeds in familiebezit. Beide ouders zijn op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide herbegraven. “We hebben de plek uitgezocht die zo dicht mogelijk bij de boerderij en de grond ligt.”

Lees verder

Bertje Spanbroek kwam al op het landgoed toen de zusters er nog woonden. Nu is ze 90 jaar en wandelt ze er regelmatig. Ze koos een zonnige plek in het open veld om op te gaan in de natuur en om haar kinderen te ontzorgen. “Ik ben eigenwijs en onafhankelijk, het past bij me om het nu al geregeld te hebben.”

Lees verder

Direct antwoord op Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van een natuurgraf op Landgoed Mookerheide?

Je betaalt eenmalig voor een natuurgraf en het eeuwigdurend grafrecht van jouw plek op Landgoed Mookerheide. Vind hier alle informatie over de kosten van een natuurgraf op Landgoed Mookerheide.

Wat houdt eeuwige grafrust precies in?

Eeuwigdurende grafrust betekent voor nu en altijd recht op jouw laatste rustplaats in de natuur. Deze rust is voor altijd verzekerd. Een natuurgraf wordt notarieel geborgd vandaag de dag en voor altijd bewaard door Natuurmonumenten, als toekomstig beheerder van het gebied. Lees hier meer over eeuwige grafrust.

Kan ik met een uitvaartverzekering een plek in de natuur vastleggen?

Ja, ook met een uitvaartverzekering kun je een plek in de natuur vastleggen. Omdat een verzekering vaak niet bij leven uitkeert, betekent dit afhankelijk van de verzekering dat de kosten (gedeeltelijk) achteraf worden vergoed. Bewaar daarom altijd goed de factuur van de reservering. Voor meer informatie adviseren we om contact op te nemen met je eigen uitvaartverzekeraar.

Verzorgen jullie ook de natuurbegrafenis?

Natuurbegraven Nederland beheert de begraafplaats, maar is geen uitvaartondernemer. We verzorgen zelf dus geen begrafenissen, maar ondersteunen de uitvaartondernemer en nabestaanden.

Is het mogelijk om meerdere plekken naast elkaar te reserveren?

Dat is mogelijk. Voor je partner of familieleden. Informeer tijdens je bezoek naar de mogelijkheden die er zijn binnen het natuurgebied.

Is het mogelijk om samen één natuurgraf te reserveren?

Ja, het is mogelijk samen één natuurgraf te reserveren op Landgoed Mookerheide. Ook is het mogelijk om twee natuurgraven naast elkaar te reserveren.

Is het mogelijk om mijn gereserveerde plek te wisselen?

Ja, mochten de persoonlijke omstandigheden daarom vragen bieden wij de mogelijkheid om op de natuurbegraafplaats zelf van gereserveerde plek te wisselen. Het is ook mogelijk om van gereserveerde plek te wisselen binnen de aangesloten natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland.

Welke materialen mogen er worden begraven?

Voor een natuurbegrafenis in een kist, mand, wade of voor het begraven van een urn of de as vragen we te kiezen voor natuurlijk afbreekbare materialen. In het gebied mag geen as uitgestrooid worden.

Kan er een urn mee begraven worden?

Ja, in een natuurgraf is ruimte om een extra urn te begraven. Wanneer je hiervoor kiest en de tenaamstelling direct vastlegt, kan deze urn op een later moment bijgeplaatst worden.

Is het mogelijk om een gedenkboom te planten?

Ja, een gedenkboom kan worden geplant op de speciaal aangewezen plekken in het natuurgebied. Het behoud van de natuur is altijd leidend volgens een doordacht natuurbeheerplan, waardoor het niet overal mogelijk is om een gedenkboom te planten.

Contact met Landgoed Mookerheide

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen?

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten