Menu

Alles over een Natuurbegraafplaats

Een laatste rustplaats midden in de natuur. De vrije keuze voor een eigen plek met eeuwige grafrust in de natuur. Een natuurbegraafplaats biedt de mogelijkheid om een laatste rustplaats in de natuur te kiezen. Een eigen plek in het hart van de natuur waar alles in het ritme van de seizoenen telkens opnieuw begint.

Wat is een natuurbegraafplaats?

Een natuurbegraafplaats is een natuurgebied waar begraven in de natuur mogelijk is. Je kunt hier een eeuwigdurend natuurgraf kopen, dat altijd onderdeel van de natuur zal blijven. De natuur zorgt voor de plek die je overlaat aan je geliefden en nabestaanden. Een natuurbegraafplaats is naast een natuurgebied vooral ook een plek van herinnering, bezinning en van rust.

Op een natuurbegraafplaats speelt bescherming, behoud en beheer van de natuur een hoofdrol. Verschillende bomen worden aangeplant voor een gevarieerd bos en door zorgvuldig maaibeheer krijgen heide en bloemen de kans te groeien op de grasvelden. Wandelpaden door de bossen, langs de vennen en de open velden leiden je door de prachtige natuur. Jouw plek mag worden gemarkeerd met een vergankelijke houten gedenkteken. Op sommige plekken is het mogelijk een gedenkboom te plaatsen.

Natuurbegraafplaatsen in Nederland

Er zijn verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland. Natuurbegraven Nederland maakt begraven in de natuur momenteel mogelijk in zes natuurgebieden.

Natuurbegraafplaats Heidepol, Arnhem

Nabij Arnhem, aan de voet van het Nationale Park De Hoge Veluwe ligt Heidepol. Het kenmerkende heidelandschap van de Veluwe wisselt zich af met glooiende graslandschappen. De prachtige Beukenlaan en het Koningspad maakt nieuwsgierig naar de rijke historie van dit gebied.

Natuurbegraafplaats Maashorst, Schaijk

Een oeroude traditie. Maashorst biedt een rustgevend stuk natuur in Brabant. Het natuurgebied is een perfect voorbeeld van het herstellen van de oorspronkelijke natuur. Landbouwgrond heeft plaatsgemaakt voor rijke heidevelden en boskamers met een diversiteit aan flora en fauna.

Natuurbegraafplaats Schoorsveld, Heeze

Terug naar moeder natuur. Ook op Schoorsveld is de natuur weer hersteld van productiebos naar de natuurlijke staat. Gelegen nabij de Strabrechtse Heide vind je hier vele soorten vogels in en rondom de open velden. De vennen bieden een thuis voor tal van fraaie plant- en diersoorten.

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide, Molenhoek

In het noordelijkste puntje van Limburg prijkt Landgoed Mookerheide met een overweldigende natuur en historie. Het bosrijke gebied tezamen met het jachtslot, de bijbehorende tuinen en de rijke geschiedenis zijn voor velen een geliefde plek in de natuur.

Natuurbegraafplaats Huis ter Heide, De Moer

Een verborgen parel aan de rand van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Samen met Natuurmonumenten staan we aan het begin van het herstel van het cultuurhistorisch karakter van Huis ter Heide. Hier kunnen wandelaars genieten van een sterkere en meer gevarieerde natuur. Voor later en eeuwig.

Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust, Enschede

Landgoed Christinalust. Een mooi, groen gebied tussen Hengelo en Enschede. Waar grote, statige bomen rust en trots uitstralen. Een plek die al eeuwenlang binnen de families Van Heek en Jordaan wordt doorgegeven van generatie op generatie. De natuur krijgt er opnieuw vorm; terug naar hoe ze vroeger was, én meer.

In ontwikkeling

Naast de bestaande natuurgebieden is één natuurbegraafplaats in ontwikkeling.

In samenwerking met Natuurmonumenten

Samen met Natuurmonumenten ontwikkelen en verbeteren we natuurgebieden. Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide en Huis ter Heide liggen in een natuurgebied van Natuurmonumenten waar Natuurbegraven Nederland zorg draagt voor het beheer en behoud. De andere natuurbegraafplaatsen worden ook door Natuurbegraven Nederland beheerd en verzorgd en worden in de toekomst overgedragen aan Natuurmonumenten. De verbinding met de natuur voedt ons gezamenlijk doel; de Nederlandse natuur mooier en beter maken.

De natuurbeheerders op de natuurbegraafplaats verzorgen, beheren en onderhouden de natuur en het landschap. De natuur speelt een hoofdrol op een natuurbegraafplaats. Bij begraven in de natuur worden alleen natuurlijk afbreekbare materialen gebruikt om de natuur zo min mogelijk te belasten.

Vooraf zijn een maximaal aantal plekken bepaald voor elk natuurgebied. Na de laatste uitvaart draagt Natuurbegraven Nederland de natuur over aan Natuurmonumenten. Tot in de eeuwigheid beschermt en onderhoudt Natuurmonumenten het natuurgebied.

Direct antwoord op Veelgestelde vragen

Kan ik een natuurbegraafplaats bezoeken?

Ja, een natuurbegraafplaats is tussen zonsopkomst en zonsondergang openbaar en voor iedereen toegankelijk. Wandel over de bospaden, download een fietsroute of kom tot rust op een van de bankjes om te verbinden met de natuur.

Kan ik met een uitvaartverzekering een plek in de natuur vastleggen?

Ja, ook met een uitvaartverzekering kun je een plek in de natuur vastleggen. Omdat een verzekering vaak niet bij leven uitkeert, betekent dit afhankelijk van de verzekering dat de kosten (gedeeltelijk) achteraf worden vergoed. Bewaar daarom altijd goed de factuur van de reservering. Voor meer informatie adviseren we om contact op te nemen met je eigen uitvaartverzekeraar.

Kan ik in het natuurgebied overal een plek uitzoeken?

De natuur is leidend op de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland. De plekken waar begraven in de natuur mogelijk is op de natuurbegraafplaatsen zijn nauwkeurig bepaald en uitgemeten, zodat de natuur zo min mogelijk wordt belast. Omdat we de natuur behouden en verbeteren zorgen we er op deze manier voor dat we geen schade aanrichten aan bijvoorbeeld wortels van een boom of belangrijke leef- en broedgebieden van dieren. Een medewerker kan deze plekken aanwijzen tijdens een bezoek aan een van onze natuurgebieden.

Kennismaken

Kennismaken met een natuurbegraafplaats? Een wandeling is de beste manier om een goede indruk te krijgen van de natuur en natuurbegraven. Schrijf je in voor een van onze informatieve wandelingen.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten