Een dierbare plek in Twente
Landgoed Christinalust. Een mooi, groen gebied tussen Hengelo en Enschede. Waar grote, statige bomen rust en trots uitstralen. Een plek die al eeuwenlang binnen families wordt doorgegeven van generatie op generatie. De natuur krijgt er opnieuw vorm; terug naar hoe ze vroeger was, én meer.
Het landgoed is voor het eerst in zijn geschiedenis grotendeels openbaar toegankelijk. Je bent welkom om te wandelen, een dierbare te bezoeken of je eigen plek voor altijd te vinden.
Door de menselijke ingrepen op Landgoed Christinalust zijn soorten planten, bomen en dieren die we er vroeger tegenkwamen, verdwenen. We zijn daarom momenteel bezig met het herstellen en ontwikkelen van de natuur op het landgoed. Dat doen we niet zomaar; het landschap en de natuur zijn leidend en een aantal oorspronkelijke elementen uit het landschap komt terug. Je leest er hier alles over.
De natuur heeft een positieve invloed op mensen en we kunnen niet zonder haar. De natuur is een plek voor ontspanning en we komen er op adem. Door goed voor de natuur te zorgen genieten we er langer van. Met de keuze voor een eigen plek in de natuur, voor altijd, draag je bij aan het behoud en de verdere ontwikkeling van natuur in Nederland.
De natuur bepaalt de plek waar natuurbegraven mogelijk is. Op natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust zijn deze plekken zorgvuldig vastgelegd. Je kiest zelf de plek die bij jou past en die goed voelt. Begraven in de natuur is mogelijk met een kist, mand, wade of urn. Uit respect voor de natuur begraven we alleen in natuurlijk afbreekbare materialen. Wil je meer weten? Bekijk dan de pagina over de mogelijkheden.
Een bezoek geeft de beste indruk van het natuurgebied en de mogelijkheden van natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust.
Leer wat een eigen plek in de natuur voor jou kan betekenen. Stil in de schaduw of midden op een open veld waar de zon vaak schijnt.
Op natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust kies je zelf een plek die bij jou past. Alleen voor jou, of samen, naast of boven elkaar. Een informatiemedewerker begeleidt dit keuzeproces waarin alle ruimte en tijd wordt genomen.
Wanneer je een plek vastlegt op Landgoed Christinalust heb je voor eeuwig het recht om op die plek begraven te worden. Nabestaanden krijgen geen vragen over het onderhoud van het natuurgraf of het verlengen van het grafrecht, dit recht blijft namelijk voor eeuwig bestaan.
Lees hier alles over een afscheid op natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust.
Nadat de laatste natuurbegrafenis heeft plaatsgevonden neemt Natuurmonumenten de zorg voor het natuurgebied over van Natuurbegraven Nederland. Op deze manier blijft de natuur voor altijd natuur.
Sinds de opening van onze eerste natuurbegraafplaats in 2012 heeft Natuurbegraven Nederland veel voor mens en natuur kunnen betekenen. Met inmiddels zes natuurbegraafplaatsen, blijven we onverminderd doorwerken aan onze missie: een eeuwige rustplek in de natuur, voor iedereen die dat wil.
Lees hier alles over onze duurzame droom, biodiversiteit en zingeving.
We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt over het concept van natuurbegraven. Daarom hebben we een aantal veelgestelde vragen voor je op een rij gezet. Algemene vragen over natuurbegraven, maar ook specifieke vragen over natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust. Je kunt al die vragen én de antwoorden hier vinden.
Staat jouw vraag er niet bij of wil je nog meer informatie? Neem dan contact met ons op.
Al meer dan 20 jaar woont ze aan de Vlaamseweg in Sterksel. Het enige dat haar grond met die van natuurbegraafplaats Schoorsveld scheidt is de waterbeek die daar stroomt. Als Annelies achter haar huis de straat uitloopt komt ze uit bij een lang zandpad bij het bos, dat het begin van Schoorsveld markeert. “Bij mij in de achtertuin is Schoorsveld ontstaan.” Ze wandelde hier jaren geleden toen het nog ‘gewoon’ bos was. Ook nu na de komst van de natuurbegraafplaats is ze hier regelmatig te vinden voor een wandeling, om zich te laten verwonderen door de pracht van de natuur of om bij te dragen als teamlid van natuurbegraafplaats Schoorsveld.
Lees verder
Hij zocht er een groot deel van zijn jeugd naar archeologische schatten en zij speelde er in de vele zandheuvels die het gebied kent. Daar waar zij allebei opgroeiden en waar hun liefde begon, willen Anton (1936) en Betty (1945) van der Lee samen een plek uitkiezen. “Ik voel me sterk verbonden met Huis ter Heide en ik vind het heel belangrijk dat mijn plek in de toekomst altijd zal blijven bestaan.”
Lees verder
Zijn schuur oogt als een combinatie van een bibliotheek en een commandocentrum. In de carport staat een Dodge WC5. Bert Eijkelenboom trommelt op het dak van zijn militaire voertuig: ‘Deze dame komt uit 1941’. Als erkend gids die gasten langs de herinneringsplaatsen en linies van weleer leidt, weet de zelfgeschoolde historicus veel over het oorlogsverleden in de regio.
Lees verder
Bianca kent Heidepol langer dan de medewerkers van Heidepol en langer dan het overgrote deel van de bezoekers. In het huis dat nu als informatiecentrum dient, heeft zij als puber gewoond.
Bianca schat dat ze een jaar of vijftien was. “Mijn vader had het huis en het gebied al gekocht, maar het was niet direct voor ons bewoonbaar.” Heidepol telde namelijk één bewoner, een kraker, die dreigde de hele kraakbeweging over het gebied te verspreiden met tentjes; hij was niet van plan de woning te verlaten. “Na veel praten begreep mijn vader dat de man droomde van een reis naar India. In ruil voor zijn leefruimte op Heidepol betaalde mijn vader zij...
Lees verder
“Ze genoot van het genieten van een ander. Als ze zag dat iedereen het naar de zin had, was zij intens gelukkig.” Liefdevol en trots vertelt Nicole over haar moeder Nellie. Op een heiige dag in de winter zocht Nicole samen met de hele familie een plek uit voor haar moeder op natuurbegraafplaats Maashorst. Bij wijze van goedkeuring klonk er op het moment van kiezen een roofvogel, die later kwam overvliegen. “Waar voor sommigen een vlinder symbool staat, heeft voor ons die roofvogel een belangrijke betekenis.”
Nicole herinnert haar als een warme familievrouw “die tijd had voor iedereen”. “Altijd eerst de anderen, dat was oma.” Vult kleinzoon...
Lees verder
Ben je benieuwd naar hoe het Landgoed eruit heeft gezien? Loop dan met ons mee...
Hoewel afscheid nemen vaak iets voor ‘later’ lijkt, kan het heel waardevol...
Een heideblauwtje, de grote gele kwikstaart en de hagedis. Ze zijn allemaal th...