Menu

Beschermde Limburgse natuur van Landgoed Mookerheide

Tussen de bergen en dalen van het Nijmeegse Rijk ligt het beschermde natuurgebied Landgoed Mookerheide. Op de grens van Limburg en Gelderland strekt zich een heuvelachtig natuurgebied uit waar zandhagedissen zich verstoppen, spechten zingen en naald- en loofbossen de lucht verfrissen. Het opvallend witte jachtslot wordt omringd door moes- en siertuinen, kassen en pluktuinen. Kom wandelen op Landgoed Mookerheide en verwonder je over alles wat de natuur te bieden heeft.

Natuurbegraafplaats in Noord-Limburg

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide ligt in de noordelijke punt van het prachtige Limburg, op 10 minuten rijden van Nijmegen. Het bestaand en beschermd natuurgebied biedt 55 hectare aan heidevelden, naald- en loofbossen. Een eigen plek op de natuurbegraafplaats in het Limburgse Molenhoek betekent een laatste rustplaats in de uitgestrekte natuur tussen de vlinders en de vele vogels. Wandel over de sprookjesachtige bospaden en strijk met een kleedje neer onder een boom. De natuur is er voor iedereen.

Wat komt er allemaal kijken bij een laatste rustplaats in de natuur? We geven je graag praktische informatie over natuurbegraven. Of kom in alle rust van de natuur genieten en de omgeving verkennen. Tussen zonsopkomst en zonsondergang is het gebied vrij toegankelijk.

Vind je rust in de Limburgse natuur

Niet alleen Zuid-Limburg kenmerkt zich door heuvels, ook Noord-Limburg kent grote hoogteverschillen. De gletsjers in de ijstijd waren zo zwaar waardoor het ijs bestaande grond wegduwde en er heuvels ontstonden, ook wel stuwwallen genoemd. Het smeltwater stroomde via de geulen, die nu inmiddels droog liggen, naar de maas.

Na de ijstijd werd het uiterlijk van de natuur mede bepaald door de mensen die er woonden en werkten. De grond werd gebruikt voor landbouw, houtproductie en de jacht. Sinds 1987 is Natuurmonumenten eigenaar van het gebied. Natuurmonumenten zet zich in voor de herontwikkeling van de natuur zodat de heide weer terugkeert en boomboeketten ruimte krijgen om te groeien.

Duurzame investering in een eeuwige nalatenschap

Natuurbegraven Nederland ontwikkelt en versterkt samen met Natuurmonumenten nieuwe en bestaande natuur. In de natuur begraven is een duurzame investering in een eeuwige nalatenschap voor de generaties die ons volgen. Een plek in de natuur betekent namelijk dat natuur altijd natuur zal blijven omdat er nu en in de toekomst voor wordt gezorgd.

Onze natuurbeheerders zorgen voor de verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland tot de laatste natuurbegraving waarna het beheer overgenomen wordt door Natuurmonumenten. De natuurbegraafplaatsen zijn in de allereerste plaats een natuurgebied waar de natuur bepaalt. De natuur is een thuis voor reeën, dassen en vossen waar gewandeld en gefietst wordt. Vanuit de informatiecentra op de natuurbegraafplaatsen wijzen we je graag de weg.

Direct antwoord Veelgestelde vragen

Wat zijn de verschillen tussen de begraafplaatsen in Limburg?

Momenteel heeft Natuurbegraven Nederland 5 natuurbegraafplaatsen waarvan 1 in Limburg. Naast Landgoed Mookerheide in het Limburgse dorp Molenhoek beheert Natuurbegraven Nederland ook de natuurbegraafplaatsen Heidepol in Gelderland en Maashorst, Huis ter Heide en Schoorsveld in Brabant.

Wat gebeurt er met het gebied als alle plekken zijn gereserveerd?

De natuurbegraafplaats wordt verzorgd en beheerd door de natuurbeheerders. Na de laatste natuurbegraving wordt de zorg voor het natuurgebied overgedragen aan Natuurmonumenten.

Kan ik in het natuurgebied overal een plek uitzoeken?

De natuur is leidend op de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland. De plekken waar begraven in de natuur mogelijk is op de natuurbegraafplaatsen zijn nauwkeurig bepaald en uitgemeten, zodat de natuur zo min mogelijk wordt belast. Omdat we de natuur behouden en verbeteren zorgen we er op deze manier voor dat we geen schade aanrichten aan bijvoorbeeld wortels van een boom of belangrijke leef- en broedgebieden van dieren. Een medewerker kan deze plekken aanwijzen tijdens een bezoek aan een van onze natuurgebieden.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten