Mijn plek

in het oergebied van
Noord-Brabant

Lees meer over het gebied

Wat, hoe en waarom? Lees snel verder...

Lees meer over een afscheid in de natuur

Fam. Dankbaar vertelt over hun plek

Iedere 1e dinsdag van de maand - 10.30 uur en 11.30 uur

Maak kennis met onze mensen

Vraag nu de Maashorst brochure aan

Alles over ons informatiecentrum

Over Maashorst

BRABANTSE PAREL
Natuurgebied De Maashorst ligt bij Schaijk, in het noordoosten van Brabant. Op de 26 hectare omvattende natuurbegraafplaats Maashorst (integraal onderdeel van het gebied) voelen dassen, reeën, amfibieën, reptielen en vele soorten vogels zich thuis. Bos, afgewisseld met heide, vennen, beekjes en stuifzand: De Maashorst is een van de mooiste plekjes van Brabant.

FRUITBOMEN
De Maashorst is een geliefde plek voor tal van dier- en plantensoorten. Bij de ingang van onze natuurbegraafplaats hebben we verschillende soorten fruitbomen aangeplant. Ook de dassen op De Maashorst zijn blij met deze boomgaard; ze zijn dol op het zoete fruit dat in de herfst uit de bomen valt.

BOSKAMERS
Bij de inrichting van de natuurbegraafplaats hebben we boskamers gecreëerd. Op deze open plekken in het bos krijgt de zon alle ruimte om de bodem te verwarmen, zodat verschillende planten kunnen groeien en bloeien. Denk aan de heide, die hier in het gebied oorspronkelijk veel voorkwam. Door de boskamers groeit het aantal diersoorten. De rode bosmier, de groene specht en kleurrijke vlinders: ze vinden het bos interessanter door de open plekken.

GRASLANDEN
Voor het voortbestaan van veel insecten, bijen en vlinders zijn inheemse bloemen onmisbaar. Met de bloemrijke graslanden op de Maashorst leveren we onze bijdrage aan het herstel van de biodiversiteit. We zien hier een steeds grotere verscheidenheid aan dieren en planten. Zo voelt de veldleeuwerik zich helemaal thuis op De Maashorst, net als de bijzondere rugstreeppad.

Alles over een plek op Maashorst

EEN EIGEN PLEK OP MAASHORST: WAT, HOE EN WAAROM?
Misschien heb je er al eens over nagedacht: een eigen plekje in de natuur, op natuurbegraafplaats Maashorst. Wat houdt dat precies in?

KIES ZELF JE PLEK
Een rustige plek kies je zelf; onder een oude statige eik, aan de bosrand, of in het open heideveld. Alleen of naast elkaar. Een kist of een urn. Bij Natuurbegraven Nederland ben je vrij om zelf je eigen plek te kiezen op Maashorst. Eventueel kun je kiezen voor een gedenkteken: een houten boomschijf met persoonlijke inscriptie.

VIND JE PLEK MAKKELIJK TERUG
Je plek wordt zorgvuldig geregistreerd bij de notaris. Je ontvangt een natuurgrafakte met de coördinaten van de plek, die je ook kunt terugvinden in onze app. Zo kun je je plek op Maashorst altijd makkelijk terugvinden.

VERZEKERD VAN EEUWIGE GRAFRUST
Met een plek op onze natuurbegraafplaats ben je verzekerd van eeuwige grafrust. Met eenmalige betaling, zonder bijkomende kosten voor grafonderhoud of grafverlenging, heb je het goed geregeld voor later. Zo komen je nabestaanden later niet voor lastige beslissingen te staan over jouw natuurgraf.

ERVAAR MAASHORST ZELF
Geniet van de seizoenen. Wandelen, fietsen of even (uit)rusten op een bankje. Natuurbegraafplaats Maashorst is altijd vrij toegankelijk tijdens de ‘openingstijden van de natuur’ tussen zonsopgang en zonsondergang. Bezoek ons prachtige natuurgebied met zijn bossen, velden en vennen.

RUST VOOR JE NABESTAANDEN
Natuurbegraven Nederland zorgt voor het beheer van het natuurgebied en de natuurgraven. Uiteindelijk neemt Natuurmonumenten het beheer over. Er wordt dus altijd zorg gedragen voor het natuurgraf; je nabestaanden hoeven zich daar geen zorgen over te maken.

MEER WETEN?
Lees meer over de mogelijkheden en kosten.

Uitvaart regelen?

Op telefoonnummer 0486 745 011 kun je 24 uur per dag een begrafenis
aanmelden en inplannen.

Een uitvaart op Maashorst is mogelijk voor iedereen die bij ons een plek heeft. Dit mag,
maar hoeft niet. Je naasten stellen de ceremonie samen met een uitvaartondernemer
naar keuze. Wij stellen de natuur en onze ruimtes (tegen een vergoeding) beschikbaar en
begeleiden de begrafenis. Om een afscheid te hebben dat echt past bij de persoon en de
nabestaanden, is er veel ruimte voor een eigen invulling van de ceremonie.

ALLE TIJD EN VRIJHEID
Een afscheid in de ochtendzon of in de namiddag als de hemel rozerood kleurt: de natuur
laat  zich  op  elk  moment  van  de  dag  van  een  andere  kant  zien.  Op  Maashorst  kan  het
afscheid ’s ochtends of in de middag plaatsvinden. In de zomermaanden is een ceremonie
in de avond ook mogelijk.

DICHT BIJ DE NATUUR
Maashorst  heeft  een  ceremonieruimte,  De  Hoeve,  met  ’t koffiehuys.  De
ceremonieruimte  biedt  plaats  aan  gezelschappen  tot  150  personen.  Buiten  is  er  ook
een  ceremonieplaats  die  gebruikt  mag  worden.  Mocht  je  catering  wensen,  dan  kan  dat
vanzelfsprekend. Maashorst heeft een menu- en wijnkaart. Kosten op aanvraag.

 

Mogelijkheden en tarieven

LIGGING
In het bos, in het open veld, aan de rand of bij een gedenkboom, op Maashorst zijn verschillende plekken  beschikbaar. Het is mogelijk om meerdere plekken naast elkaar te reserveren, voor een partner of familielid.

NATUURLIJK AFBREEKBAAR MATERIAAL
Op  Maashorst  kun  je  een  natuurgraf reserveren voor jezelf. Voor een begrafenis in een kist, mand of wade of voor een begrafenis van een urn of de as. Dit van natuurlijk afbreekbaar materiaal. In het gebied mag geen as uitgestrooid worden.

URNINLAGE
In een natuurgraf is ruimte om een extra urn te begraven. Wanneer je hiervoor kiest en de tenaamstelling direct vastlegt, kan deze urn op een later moment bijgeplaatst worden.

HERBEGRAVEN
Herbegraven is mogelijk op Maashorst. Als je hier meer over wilt weten, neem dan contact met ons op.

BETALEN
Je betaalt eenmalig voor het eeuwigdurend grafrecht van de plek. Dit is exclusief de begraafkosten, die eventueel ook ten tijde van de uitvaart kunnen worden voldaan. Betalen in termijnen is ook mogelijk. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

VERZEKERING
Ook met een uitvaartverzekering kun je bij ons een plek in de natuur vastleggen. Omdat een verzekering vaak niet bij leven uitkeert, betekent dit afhankelijk van de verzekering dat de kosten (gedeeltelijk) achteraf worden vergoed.

TARIEVENOVERZICHT MAASHORST
Tarieven natuurgraf voor kist, mand of wade:
Plek:
– Open veld €3.250 – €3.750
– Veldrand €3.950
– Bos €3.950
– Gedenkboom €4.500
– Urninlage €800

Tarieven natuurgraf voor een urn of de as:
Plek €2.000
Urninlage €800

Begraafkosten:
– Kist, mand of wade € 500
– Urn of as € 300

 

Een persoonlijk verhaal

Tineke Dankbaar – Peeters (70)

“Mijn man Ben overleed eind 2016 door een ongelukkige val met zijn fiets. Hij wilde graag op natuurbegraafplaats Maashorst begraven worden. Het voelde meteen goed: Ben was een natuurliefhebber, en het paste bij hem om op deze manier begraven te worden. We zijn daarbij fantastisch begeleid door de medewerkers van de natuurbegraafplaats. Zelf heb ik besloten dat ik later in een urn bij hem kom te liggen. Het geeft rust dat ik het nu al goed geregeld heb.”

Wim de Niet (79) en zijn vrouw Marieke (76) staan vol in het leven, maar realiseren zich ook dat het ineens voorbij kan zijn. Ze reserveerden alvast een mooi plekje op Maashorst.

Wim: “We lazen een artikel over natuurbegraven in de krant, en toen dachten we: ‘Hé, dit is wat voor ons.’ Wij zijn natuurmensen, wonen buitenaf en houden van rust. Het idee om begraven te worden in zo’n prachtig gebied sprak ons meteen aan, dus we zijn samen een paar keer gaan kijken op natuurbegraafplaats Maashorst. Het was een erg leuke ervaring; we hebben veel gelachen onderweg. Onze keuze is gevallen op twee mooie plekken naast elkaar op het heideveld.”

Marieke: “Ik hou van de energie op Maashorst. Toen we terug naar huis reden, voelde ik me zó opgelucht. Ik had echt zoiets van: ‘Nou, dát is geregeld!’ We hebben onze zonen meegenomen naar de natuurbegraafplaats en ze ons plekje laten zien. Ze vonden het erg bijzonder.’”

Wim: “We beginnen langzaam wat krakkemikkig te worden. Dat zet je aan het denken. Dertig jaar geleden werd er bijna niet over de dood gesproken. Tegenwoordig praten ouderen er veel meer over. Verschillende kennissen raakten enthousiast toen we hen over natuurbegraven vertelden en hebben inmiddels ook een plekje gereserveerd. Dat is toch geweldig?”

Wandel je mee?

Iedere 1e dinsdagochtend van de maand tussen 10.30 uur en 11.30 uur kun je vrijblijvend aansluiten om kennis te maken met het gebied. 15 minuten voor aanvang verzamelen bij het informatiecentrum.

 

Het team

Dit is het team van Maashorst. Deze mensen zorgen voor de natuurbegraafplaats en begeleiden een afscheid in de natuur. Zij staan altijd open voor een gesprek of een informatieve wandeling.

Verder lezen? Vraag de brochure aan

Wil je meer weten over Maashorst? In onze brochure vind je meer informatie over natuurbegraven, de natuurbegraafplaats zelf, en over de bijzondere flora en fauna in het gebied.

Vraag de brochure bij ons aan

AanvraagBrochure Maashorst

ja,

ik ontvang graag de brochure van natuurbegraafplaats:

Mijn gegevens

* Deze velden zijn verplicht

Breng een bezoek

Je vindt natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk. De natuurbegraafplaats is onderdeel van natuurgebied De Maashorst en is dagelijks vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang; je kunt dus altijd komen wandelen tijdens de openingstijden van de natuur.

PLAN EEN INFORMATIEVE WANDELING IN
Wil je de natuurlijke pracht van Maashorst zelf ervaren en meer te weten komen over de mogelijkheden? In een informatief gesprek en een wandeling krijg je een goed idee van en een gevoel bij Maashorst en de diverse opties.

Ben je slecht ter been of is lang lopen lastig? Dan laten we je graag het gebied zien met onze boskar, zodat je niet hoeft te lopen.

BEZOEK ONS INFORMATIECENTRUM
Maak je een afspraak, dan zorgen wij dat we alle tijd voor je hebben. Bel ons en we kiezen samen een moment dat past.

OPENINGSTIJDEN INFORMATIECENTRUM:
Maandag – vrijdag          10.00 – 18.00 uur
Zaterdag                            10.00 – 17.00 uur
Zondag                              11.00 – 16.00 uur

Natuurbegraafplaats Maashorst
Franse Baan 2
Schaijk
T. 0486 745 006
M. contact@maashorst.nl
www.maashorst.nl

Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met zaterdag tussen 09:00 en 17:00 uur.