Menu
Direct naar handige links

Lokaal het verschil maken

Natuurbegraven verrijkt de omgeving. Dat bewijzen Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland in de praktijk. In samenwerking met gemeentes en andere partijen versterken we de natuur en realiseren we nieuwe natuur, in combinatie met een laatste rustplaats. Steeds meer mensen kiezen voor natuurbegraven; als fijne plek om te gedenken, als ontmoetingsplaats voor lotgenoten en als bijdrage aan natuurbehoud voor de generaties na ons.

Veel lokale belanghebbenden hebben daar baat bij. Omwonenden maken er dagelijks een ommetje, lokale ondernemers zien hun omzet stijgen, recreanten en nabestaanden genieten van de natuur en gemeentes behalen hun beleidsdoelen. Bovenal profiteert de natuur. Op onze locaties neemt de biodiversiteit aantoonbaar toe.

Direct naar
Sluit
Voorbeelden uit de praktijk

Gemeentes profiteren

Veel gemeentes hebben natuur of ‘groen’ hoog op de agenda staan. Maar natuurontwikkeling en beheer kosten veel geld. Indien mogelijk kopen wij gronden, waardoor gemeentes deze gelden kunnen besteden aan andere belangrijke zaken zoals huisvesting, verkeer en sociale opgaven. Bovendien nemen we het natuurbeheer volledig over; ook die budgetten kan de gemeente aan andere zaken besteden.

Wilt u de kansen voor uw gemeente verkennen? Neem dan contact met ons op.

Functies verbinden

Natuurbegraven maakt nieuwe hoogwaardige natuur mogelijk. Een laatste rustplaats in de natuur voorziet in een maatschappelijke behoefte. Bij de realisatie kiezen we voor een brede, gebiedsgerichte aanpak met als doel het verbeteren van de hele leefomgeving. Functies versterken elkaar. Nieuwe natuur, economische ontwikkeling, natuurbegraven, recreatie: ze gaan op onze natuurgebieden hand in hand. Om onze natuurbegraafplaatsen staat geen hek. Ze zijn openbaar toegankelijk en maken de regio aantrekkelijker om in te wonen, te werken en te recreëren.

‘Wat hier gebeurt is ongekend. Dit gebied zat in een neerwaartse spiraal. We zijn trots op Natuurbegraven Nederland. Door vereende krachten is hier de lente in aantocht. Huis ter Heide verenigt natuur en mensen.’

Wethouder Gerard Bruijniks van Loon op Zand bij opening Natuurbegraafplaats Huis ter Heide

Samen met omwonenden

Hoogwaardige natuur in combinatie met natuurbegraven creëren we met elkaar. Met lokale overheden, de directe omgeving en andere betrokken partijen. Draagvlak, enthousiasme en betrokkenheid zijn essentieel. Die komen niet altijd vanzelf. Soms hebben omwonenden zorgen. Zal er meer verkeer door mijn straat komen? Heb ik straks uitzicht op natuurgraven en op ceremonies? Is er geen negatief effect op de natuur? Door een open dialoog aan te gaan met de omgeving, kunnen we die zorgen vaak wegnemen. We doen onderzoek naar verkeersbewegingen, we houden in het ontwerp rekening met zichtlijnen en we kunnen met onafhankelijk onderzoek aantonen dat de natuur er juist op vooruit gaat.

De verschillende natuurgebieden van Natuurbegraven Nederland bewijzen dat natuurbegraven positief uitpakt. De omgeving is blij met de bereikte resultaten. Wilt u de kansen in uw gemeente verkennen? Neem dan contact met ons op. Kom kijken in een van onze natuurgebieden en laat u overtuigen. We maken onze ambities waar.

Onze ambitie

Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland komen op voor de natuur in Nederland. Wij willen de natuur behouden, versterken én ontwikkelen en mensen laten genieten van de natuur. Door tegemoet te komen aan de behoefte van mensen aan een laatste rustplaats in de natuur werken we samen aan deze ambitie.

Een natuurbegraafplaats is in de eerste plaats een natuurgebied, de natuur staat altijd voorop. Een natuurbegraafplaats ziet eruit en wordt beleefd als een gewoon natuurgebied. De graven gaan op in de natuur, er worden alleen natuurlijke materialen gebruikt. Als gedenkteken ligt er alleen een liggende houten boomschijf. Zoals in ieder ander natuurgebied is een natuurbegraafplaats vrij toegankelijk tussen zonsopgang en ondergang.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten