• Natuurbegraven Nederland
  • Organisatie

Natuurbegraven Nederland werkt mee aan een belangrijk wetenschappelijk onderzoek

De komende vier tot vijf jaar wordt de ontwikkeling en verandering van de natuur en de natuurgraven onderzocht. In een wetenschappelijk onderzoek worden gegevens verzameld over de ontwikkeling van de bodem in de natuur op een natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Politie. Forensisch archeologen van het Nederlands Forensisch Instituut en zoekspecialisten van de politie willen nieuwe opsporingstechnieken onderzoeken en verder ontwikkelen om daarmee vermiste personen te vinden die mogelijk ergens begraven zijn. De natuur op een natuurbegraafplaats is in dit onderzoek van grote waarde omdat deze open is zonder belemmeringen zoals stenen gedenktekens en er enkel in natuurlijk afbreekbare materialen wordt begraven.

Natuurbegraven Nederland wil graag meewerken aan dit onderzoek: “Het is van onschatbare waarde voor nabestaanden als een dierbare die vermist is gevonden wordt. Op deze manier kunnen wij hopelijk een bijdrage leveren aan de samenleving om nabestaanden rust te kunnen geven”, aldus Jeroen Bruning van Natuurbegraven Nederland.

De rust op de natuurbegraafplaats staat in dit onderzoek voorop. “De methodes die wij inzetten, zullen de eeuwige grafrust respecteren. Het verzamelen van gegevens gebeurt voornamelijk vanuit de lucht met speciale camera’s”, vertelt Mike Groen, forensisch archeoloog bij het NFI.