• Huis ter Heide
  • Maashorst
  • Natuurbegraven Nederland
  • Schoorsveld
  • Organisatie

Natuurbegraven Nederland al 10 jaar van betekenis voor mens en natuur

Voordat Natuurbegraven Nederland in 2012 startte, was het in ons land nauwelijks mogelijk om in de schoonheid van de natuur je laatste rustplaats te kiezen. Inmiddels kiezen steeds meer mensen voor natuurbegraven en is het in verschillende natuurgebieden mogelijk om op te gaan in de natuur. Nu Heidepol tien jaar bestaat, kijkt initiatiefnemer en directeur Roy van Boekel terug én vooruit. Over een droom die werkelijkheid werd, over troost vinden in de natuur, en over nieuwe natuur voor de generaties na ons.

Vijftien jaar geleden had Roy samen met een studievriend een bureau in duurzame projecten op het platteland. Een innovatief bedrijf dat landbouw, zorg en natuur met elkaar in verbinding bracht. “Op een gegeven moment kwamen wij met iemand in gesprek die een persoonlijke wens had. Hij wilde in de natuur begraven worden.’’ Deze wens paste niet alleen heel goed bij de filosofie van zijn bedrijf, maar het sprak Roy ook meteen persoonlijk aan: “In die tijd was ik nog niet zolang vader van twee jonge jongens en gingen we ieder weekend twee uur met hen naar het bos; daar mochten ze stuiteren en rennen. Ik stelde me voor dat die boswandeling van twee uur ook een bezoek aan je overleden dierbare kan zijn. Ik voelde dat de natuur versterkend kan zijn in je verlies. En het is een plek waar je jezelf kunt zijn, of je nu jong of oud bent. Op een kerkhof had ik het idee dat ik mijn jongens ‘in het gareel’ moest houden. In het bos mag je stil zijn maar ook met takken sjouwen als dat meer bij je past.”

In het hart ontstaan

In de beginperiode van de ontwikkeling van Natuurbegraven Nederland sloten nog enkele enthousiastelingen zich als initiatiefnemer aan, omdat ook zij geloofden in deze wens voor mens en natuur. Uit die wens ontwikkelden zij samen een duurzaam bedrijfsconcept, onafhankelijk van overheidssubsidies, met de geruststelling van eeuwige grafrust voor de mens én de overtuiging dat de natuur hier beter van moet worden. “Natuurbegraven is in het hart ontstaan. Geen enkele verzekeraar, geen enkele bank durfde het aan om in ons concept te investeren. We besloten het zelf te doen, omdat we geloofden dat een natuurbegraafplaats veel te bieden heeft voor mens en natuur.”

Voorzien in een behoefte

Juni 2012 was voor Roy een spannend moment: al het voorwerk was gedaan en op dat moment móest het gebeuren. Hadden mensen hier echt behoefte aan? Zagen anderen ook de waarde van de natuur bij een laatste afscheid? Die spanning bleek overbodig, want meteen die eerste week in juni kwamen er belangstellenden naar de eerste natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland: Heidepol in Arnhem. Al snel kozen mensen een eigen plek in de natuur en werden medewerkers aangenomen om met belangstellenden een natuurgraf uit te zoeken en om te ondersteunen bij uitvaarten.

Tien jaar en vijf natuurbegraafplaatsen verder

We zijn tien jaar verder sinds die zomermaand in 2012. In die tien jaar werd Natuurbegraven Nederland een begrip en realiseerde ze naast Heidepol op vier andere plekken in Nederland een natuurbegraafplaats: Maashorst (in Schaijk), Schoorsveld (in Heeze), Landgoed Mookerheide (in Molenhoek) en Huis ter Heide (in De Moer). Dit najaar opent natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust, in de buurt van Enschede. Allemaal zijn het plekken die van grote betekenis zijn voor mensen die er een plek uitzoeken, en voor hun nabestaanden die rust en ruimte vinden in de troostende natuur.

Natuurbeheer geborgd

De natuurbegraafplaatsen zijn niet alleen een dierbare plek voor veel mensen. De natuur groeit en bloeit er ook van. Op alle natuurbegraafplaatsen beheert en ontwikkelt Natuurbegraven Nederland de natuur; ze herstellen landgoederen in hun oorspronkelijke glorie, productiebos wordt omgevormd tot natuur, verschillende soorten planten en dieren keren terug in de natuurgebieden. Bovendien ontwikkelt Natuurbegraven Nederland nieuwe stukken natuur, buiten de natuurbegraafplaatsen.
Deze winst voor mens én natuur wil Natuurbegraven Nederland ook in de toekomst behouden. Roy: ‘’Als de laatste uitvaart op een natuurbegraafplaats is geweest, dragen wij het natuurgebied over aan Natuurmonumenten. Zo is het natuurbeheer voor altijd geborgd. Ik ben er trots op dat wij met Natuurbegraven Nederland al ruim 65 hectare nieuwe natuur hebben gerealiseerd. Daar gaan we mee door. Ook in de toekomst wil ik het verschil maken en nieuwe natuur blijven ontwikkelen, voor de natuur en voor de mens.”