Over Landgoed Mookerheide

Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide. Een prachtige plek met uitgestrekte heidevelden, mooie bossen en een rijke geschiedenis. Het gebied kent een rijke variatie aan planten en dieren. Hier kun je een plek kiezen in het bos, op open veld en langs de bosrand. Voor fietsers en wandelaars is de Mookerheide een geliefde bestemming om uren door de natuur te dwalen.

Landgoed Jachtslot de Mookerheide

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide ligt in een bijzonder natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, mooie bossen en een rijke geschiedenis. Een belangrijk onderdeel van deze geschiedenis is Landgoed Jachtslot de Mookerheide, dat bekend staat om zijn kassen, een leifruitmuur, sier- en moestuinen, een wildkelder en de sierbrug. Een bekend trefpunt op het landgoed is de reusachtige 7-stammige eik.

Moestuin en kassen

De tuinderij vormde ooit een belangrijk onderdeel van Landgoed Mookerheide. Een eeuw geleden bevonden zich achter het jachtslot een prachtige moestuin, fruitmuren en kassen. In de loop der jaren werden deze echter overwoekerd door struiken en bomen. Tussen 2013 en 2016 zijn de monumentale tuinen compleet hersteld en nu groeit en bloeit er weer van alles. Een vrijwilligersgroep van Natuurmonumenten kweken de producten en houden op deze manier de kassen en de tuin in ere.

Dieren

Mookerheide is rijk aan soorten dieren. Vogels zoals de buizerd, gaai en boomklever vinden er hun thuis en daarnaast is het een heus spechtenparadijs. De specht zie je het hele jaar door in het gebied, vooral aan het begin van het broedseizoen als de natuur tot leven komt. Ook vlinders zoals het bruin blauwtje en de kleine vuurvlinder fladderen in de zomer vrolijk rond. Daarnaast leeft op Mookerheide de zandhagedis, waarvan de mannetjes in het voorjaar en de zomer opvallen door hun felgroene kleur. De vrouwtjes hebben een bruin uiterlijk. Wanneer het te koud voor ze is, zoeken ze warme plekjes op onder boomschors of tussen spleten, en zodra het te warm is, zoeken ze hier de schaduw op. Maak je in de vroege ochtend een stille wandeling door het bos of ga je bij schemering geruisloos in het gras zitten, dan is de kans groot dat je een groep reeën spot.

Veelzijdigheid aan natuur

Mookerheide bestaat grotendeels uit bos en is verbonden met een groot heidegebied. Daarom zie je ook op de natuurbegraafplaats heide terug. Daarnaast is het bremgrasland typerend voor de omgeving. Hier groeien soorten als brem, sleedoorn, meidoorn en wilde appel, die vooral in de lente prachtig zijn vanwege hun gele en witte bloesem. Het gebied kent grote hoogteverschillen die gevormd zijn door gletsjers in de ijstijd. Bosvlakken bestaan vooral uit gemengd bos of worden hiernaar omgevormd met soorten als wintereik, berk, beuk, wilde lijsterbes en struikheide. Bijzonder zijn de boomboeketten: meerdere stammen die één boom vormen.