Menu

Een natuurgraf op Landgoed Mookerheide: Wat houdt het in en hoe werkt het?

Op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide in Molenhoek kun je een natuurgraf met eeuwige grafrust vastleggen. De natuurbegraafplaats ligt in een geschiedenisrijk stuk natuur in de kop van Limburg, onder de rook van Nijmegen. In het glooiende landschap kies je zelf voor de plek van een natuurgraf, alleen of samen naast elkaar. Op deze pagina lees je wat een natuurgraf inhoudt en hoe je hiervoor kiest.

Wat is een natuurgraf?

Een natuurgraf is een laatste rustplaats midden in een natuurgebied. Je kunt kiezen voor een natuurgraf voor een begraving in een kist, mand of wade. Ook kun je kiezen voor een urnennatuurgraf, een natuurgraf voor een urn of de as. Wanneer je een plek vastlegt op een natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland is dit voor altijd, de grafrechten zijn voor eeuwig. Dit is vastgelegd bij de notaris.

Uiteindelijk gaat een natuurgraf op in de natuur. Om de natuur zo min mogelijk te belasten is het daarom alleen mogelijk te begraven in materialen die door de natuur afbreekbaar zijn. Je kunt ervoor kiezen om de plek te markeren met een houten gedenkteken, ook dit wordt na verloop van tijd één met de natuur.

Hoe werkt het?

Je kunt een plek vastleggen bij leven, zodat alles goed geregeld is voor later. Maar nabestaanden kunnen ook een plek vastleggen na het overlijden van een dierbare. We leggen je hieronder uit, hoe het werkt:

  • Samen bespreken we de mogelijkheden, tijdens een persoonlijk informatiegesprek.
  • Je ontdekt de eigenschappen van de natuurbegraafplaats tijdens een wandeling.
  • We controleren de beschikbaarheid van jouw favoriete plek.
  • Je legt het natuurgraf vast, of denkt er nog even over na.
  • Je ontvangt een akte, betaalt en hebt voor eeuwig een laatste rustplaats in de natuur.

Bekijk wat een natuurgraf kost op de pagina met mogelijkheden en tarieven.

Draag bij aan de natuur in Nederland

De natuurbeheerders zorgen voor het beheer en behoud van het natuurgebied en de natuurgraven. De keuze voor natuurbegraven in de natuur draagt bij aan behoud en verdere ontwikkeling van natuur in Nederland. Een deel van de opbrengsten van een natuurgraf wordt namelijk gereserveerd voor Natuurmonumenten. In de toekomst neemt Natuurmonumenten de zorg voor het natuurgebied over van Natuurbegraven Nederland, op deze manier blijft de natuur voor altijd natuur.

De app van Natuurbegraven Nederland

Alle plekken waar begraven in de natuur mogelijk is zijn zorgvuldig vastgelegd met coördinaten. Nadat je een plek hebt uitgekozen in het gebied wordt deze laatste rustplaats voor jou vastgelegd. De coördinaten van jouw natuurgraf zijn ná je overlijden en na toestemming van jouw dierbaren ook vindbaar in de app van Natuurbegraven Nederland.

Bezoek natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide in Molenhoek

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide ligt onder de rook van Nijmegen aan de Heumensebaan 18 in Molenhoek. Je kunt de natuurbegraafplaats dagelijks bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Bekijk wanneer ons informatiecentrum geopend is.
Of maak een afspraak.

Grote kaart en route Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan

Veelgestelde vragen

Kan ik een plek reserveren zonder langs te komen?

Dat is mogelijk. We begrijpen dat niet elke persoonlijke situatie zich leent om een bezoek aan het natuurgebied te brengen. Je kunt op afstand een eigen plek reserveren, en de vrije keuze behouden om later een exacte plek uit te (laten) kiezen.

Is het mogelijk om meerdere plekken naast elkaar te reserveren?

Dat is mogelijk. Voor je partner of familieleden. Informeer tijdens je bezoek naar de mogelijkheden die er zijn binnen het natuurgebied.

Hoeveel plekken zijn er nog beschikbaar op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide?

Landgoed Mookerheide bestaat uit 55 hectare natuurgebied waarbij vele natuurliefhebbers al een laatste rustplaats in de natuur hebben uitgekozen. Er zijn nog voldoende plekken beschikbaar. Informeer bij onze medewerkers welke plekken er nog beschikbaar zijn op dit moment.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten