Menu

Een natuurgraf

Op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide kiezen mensen een laatste rustplaats in de natuur. Het natuurgebied is eigendom van Natuurmonumenten en zal voor altijd een beschermd natuurgebied blijven. Een natuurgraf is een onderdeel van de natuur, waardoor er bepaalde dingen juist wel en niet mogen tijdens een uitvaart. Zo behouden we het karakter, de kracht en de schoonheid van het natuurgebied.

Na de afscheidsceremonie wordt de overledene begraven op de plek die is vastgelegd. Een medewerker van de natuurbegraafplaats loopt voor bij de gang naar het natuurgraf en begeleidt de begraving. De natuurbeheerders van Landgoed Mookerheide dragen zorg voor de voorbereiding van het natuurgraf; zij openen en sluiten het natuurgraf.

Een natuurgraf en de natuur

Samen zorgen we ervoor dat we de natuur op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide zo min mogelijk verstoren. Daarom mag het materiaal van een kist, mand, baar of wade alleen van natuurlijk afbreekbaar materiaal zijn. Dit geldt ook voor kleding van de overledene; denk aan wol, linnen, zijde, katoen, hennep of jute. Sieraden en een bril vragen we te verwijderen, deze mogen niet worden begraven. Voor schoenen geldt hetzelfde. Een lichte balseming van het lichaam (thanatopraxie) is toegestaan.

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide verzorgt de overledene niet. Opbaren is dus niet mogelijk. Wel is het mogelijk om voorafgaand aan de ceremonie een afscheidsmoment in te plannen (binnen het tijdsblok van het dagdeel).

Bij een natuurgraf

  • Mag een houten gedenkteken met eenvoudige persoonlijke inscriptie worden geplaatst. Het bestel- en leverproces van de gedenktekens loopt via de natuurbegraafplaats.
  • Worden bloemstukken en bloemen van de uitvaart twee weken na de natuurbegrafenis weggehaald.
  • Mogen losse veld- en snijbloemen altijd worden neergelegd. Wij halen de bloemen weg als ze hun mooiste tijd gehad hebben.
  • Is het niet toegestaan om zelf bomen, struiken of bloemen aan te planten of te zaaien.

Tarieven

Natuurgraven:
Natuurgraf (voor een kist, mand of baar met wade) € 4.250
Samen één natuurgraf – op daarvoor bestemde plekken € 7.500
Natuurgraf met gedenkboom – op daarvoor bestemde plekken € 4.750
Natuurgraf (voor een kist, mand of baar) met als inlage een urn of de as € 5.050
Natuurgraf met gedenkboom met als inlage een urn of de as € 5.550
Natuurgraf voor een urn of de as € 2.000
Natuurgraf voor twee urnen of de as € 2.800
Begraafkosten voor:
Een kist, mand of wade € 570
Een urn of de as € 300
Huur ceremonieruimte  (per dagdeel) € 275

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten