Menu

Een natuurgraf

Op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide kiezen mensen een laatste rustplaats in de natuur. Het natuurgebied is eigendom van Natuurmonumenten en zal voor altijd een beschermd natuurgebied blijven. Een natuurgraf is een onderdeel van de natuur, waardoor er bepaalde dingen juist wel en niet mogen tijdens een uitvaart. Zo behouden we het karakter, de kracht en de schoonheid van het natuurgebied.

Na de afscheidsceremonie wordt de overledene begraven op de plek die is vastgelegd. Een medewerker van de natuurbegraafplaats loopt voor bij de gang naar het natuurgraf en begeleidt de begraving. De natuurbeheerders van Landgoed Mookerheide dragen zorg voor de voorbereiding van het natuurgraf; zij openen en sluiten het natuurgraf.

Een natuurgraf en de natuur

Samen zorgen we ervoor dat we de natuur op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide zo min mogelijk verstoren. Daarom mag het materiaal van een kist, mand, baar of wade alleen van natuurlijk afbreekbaar materiaal zijn. Dit geldt ook voor kleding van de overledene; denk aan wol, linnen, zijde, katoen, hennep of jute. Sieraden en een bril vragen we te verwijderen, deze mogen niet worden begraven. Voor schoenen geldt hetzelfde. Een lichte balseming van het lichaam (thanatopraxie) is toegestaan.

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide verzorgt de overledene niet. Opbaren is dus niet mogelijk. Wel is het mogelijk om voorafgaand aan de ceremonie een afscheidsmoment in te plannen (binnen het tijdsblok van het dagdeel).

Bij een natuurgraf

  • Mag een houten gedenkteken met eenvoudige persoonlijke inscriptie worden geplaatst. Het bestel- en leverproces van de gedenktekens loopt via de natuurbegraafplaats.
  • Worden bloemstukken en bloemen van de uitvaart twee weken na de natuurbegrafenis weggehaald.
  • Mogen losse veld- en snijbloemen altijd worden neergelegd. Wij halen de bloemen weg als ze hun mooiste tijd gehad hebben.
  • Is het niet toegestaan om zelf bomen, struiken of bloemen aan te planten of te zaaien.

Tarievenoverzicht

Natuurgraven Tarieven
Natuurgraf voor 1 persoon € 4.700
Natuurgraf voor 1 persoon met gedenkboom
Bij bepaalde natuurgraven kan een gedenkboom worden aangeplant.
€ 5.200
Natuurgraf voor 2 personen – naast elkaar in één natuurgraf € 8.450
Natuurgraf voor 2 personen, waarvan 1 herbegraving € 6.350
Natuurgraf voor 2 personen, waarvan 1 urn € 5.650
Urnennatuurgraf voor 1 persoon € 2.000
Urnennatuurgraf voor 2 personen € 2.950
Vlindergrafje voor (stil) geboren baby’s tot 24 weken zwangerschap € 600
Kindernatuurgraf voor kinderen tot 12 jaar € 2.350

De prijzen van de natuurgraven zijn inclusief een houten gedenkteken. Het is mogelijk een persoonlijke boodschap te laten frezen in het hout.

Bovenstaande kosten hebben enkel betrekking op het soort natuurgraf. Je betaalt eenmalig voor het eeuwigdurend grafrecht van de plek. Dit is exclusief begraafkosten en de kosten voor materialen van bijvoorbeeld een kist, mand, wade of urn.

Begraafkosten  Tarieven
Begraving € 675
Urn- of asbegraving € 325

 

Overige diensten Tarieven
Dienstverlening herbegraven
De coördinatie van een herbegraving, zoals de afstemming met de gemeente, het regelen van een kist, het vervoer en de herbegraving. Deze kosten zijn exclusief de kosten voor het vervoer zelf, de uitvoering van de werkzaamheden door derden en de materialen.
€ 300
Huur ceremonieruimte (’t Buitenhuys)
(tot max. 100 personen)
€ 450
Ceremonie onder de tarp/in het bos
(tot max. 80 personen)
€ 450
Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten