Menu

Praktische informatie

Op de natuurbegraafplaats zetten wij ons in voor een afscheid dat past bij persoonlijke wensen. Daardoor is ieder afscheid anders. Wel zijn er vragen of praktische zaken die vaker terugkomen. Wij zetten de informatie hieronder voor je op een rij.

Veelgestelde vragen

Voor een uitvaart

Wanneer is het informatiecentrum van de natuurbegraafplaats geopend?

Het informatiecentrum van natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide is geopend van maandag  tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Op zondag zijn geen afspraken en uitvaarten mogelijk.

Is natuurbegraven alleen mogelijk als mensen al een plek hebben gereserveerd?

Nee, ook nabestaanden kunnen een plek uitzoeken. Het is belangrijk dat dit zo spoedig mogelijk na de melding van de uitvaart gebeurt.

Kunnen we gebruik maken van de ceremonieruimte op de natuurbegraafplaats als we daarna ergens anders gaan begraven?

Nee, de ceremonieruimte is alleen beschikbaar voor mensen die een plek vastleggen op Landgoed Mookerheide.

Is het mogelijk om de ceremonie buiten Landgoed Mookerheide te houden?

Een afscheid op de natuurbegraafplaats is mogelijk, maar hoeft niet. Afscheid nemen op een externe locatie kan en mag ook.

Zijn er faciliteiten voor mindervalide mensen op Landgoed Mookerheide?

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide is rolstoelvriendelijk en op de hele natuurbegraafplaats zijn verharde wandelpaden. Zijn er gasten bij de uitvaart aanwezig die slecht ter been zijn, dan hebben we een boskar met 5 zitplaatsen. Deze is alleen beschikbaar bij tijdige reservering (minimaal 1 dag voor de uitvaart). Ook is er 1 rolstoel beschikbaar.

Tijdens een uitvaart

Kunnen medewerkers van de natuurbegraafplaats assisteren bij de uitvaart?

Landgoed Mookerheide maakt de natuurbegrafenis mogelijk en opent en sluit het natuurgraf. Tijdens de uitvaart is één medewerker van de natuurbegraafplaats aanwezig om de nabestaanden en de uitvaartbegeleider te ondersteunen. Deze medewerker ontvangt de overledene, loopt voor naar het natuurgraf en begeleidt de begraving. Er zijn geen andere medewerkers beschikbaar, behalve wanneer er een boskar is gereserveerd voor mensen die slecht ter been zijn.

Is het mogelijk om muziekinstrumenten te gebruiken tijdens een uitvaart?

Ja, het is mogelijk om instrumenten mee te nemen en te bespelen tijdens een ceremonie of aan het natuurgraf. Indien er instrumenten worden gebracht of als er apparatuur moet worden opgebouwd, dan spreken we altijd in overleg met je af wanneer dit mogelijk is.

De familie wil voorafgaand aan de uitvaart nog wat klaarzetten. Is dit mogelijk?

Wanneer er in het dagdeel ervoor een uitvaart plaatsvindt, is er minder tijd om iets voor te bereiden of klaar te zetten. Overleg de mogelijkheden daarom altijd telefonisch. Wij proberen altijd mee te denken met de uitvaartbegeleider en de nabestaanden.

Gelden er speciale regels of voorschriften voor de bloemstukken?

Alle bloemstukken zijn toegestaan, maar wij adviseren om geen oase te gebruiken omdat daar microplastics in zitten. Er is tegenwoordig wel biologisch afbreekbare oase, maar er zijn ook veel andere mogelijkheden. Veel bloemisten kunnen een mooi opgemaakte tak met bloemen maken, of een prachtig veldboeket. Ook kunnen gasten allemaal een enkele, onverpakte bloem meebrengen welke samen een kleurig boeket vormen.

Mogen er bloemen of bloemblaadjes in het natuurgraf geworpen worden?

Het is toegestaan om bloemen of bloemblaadjes op de kist in het natuurgraf te werpen of te strooien.

Mogen nabestaanden het natuurgraf zelf sluiten?

Ja, dat is mogelijk. Wij willen dit wel tijdig weten (voordat het natuurgraf gedolven is), zodat we er rekening mee kunnen houden. De bekisting in het natuurgraf wordt dan anders aangebracht en het zand wordt dichter bij de plek geplaatst. Het is belangrijk om met de nabestaanden te bespreken dat dit voor hen intensief en tijdrovend is, waardoor er minder tijd overblijft voor de nazit. Bij het sluiten is altijd een medewerker van de natuurbegraafplaats aanwezig om de bekisting te verwijderen.

Na een uitvaart

Kan er een urn worden bijgezet?

In een natuurgraf is ruimte om een extra urn te begraven. Dit is alleen mogelijk wanneer een urninlage direct bij aankoop van het grafrecht van het natuurgraf is vastgelegd. De urn kan dan op een later moment worden bijgeplaatst.

Is het mogelijk een eerder overleden partner in het natuurgraf te herbegraven?

Ja, herbegraven is mogelijk op Landgoed Mookerheide. Als je hier meer over wilt weten, neem dan contact met ons op.

Mag de as uitgestrooid worden?

In het natuurgebied mag geen as uitgestrooid worden. Uitstrooien ín een natuurgraf is wel mogelijk.

Wanneer wordt het houten gedenkteken op het natuurgraf geplaatst?

Nabestaanden ontvangen na de uitvaart een brief en formulier over het houten gedenkteken. Zij kunnen op het formulier invullen welke tekst zij op het gedenkteken willen. Een medewerker van de natuurbegraafplaats maakt daarna een ontwerp. Na akkoord op een persoonlijk ontwerp wordt het gedenkteken gemaakt en geleverd, dit duurt ongeveer 2 weken. Na de levering worden nabestaanden geïnformeerd en kunnen zij afspreken wanneer ze het gedenkteken op het natuurgraf willen leggen.

Mogen nabestaanden een zelfgemaakt gedenkten op het natuurgraf plaatsen?

Het is niet toegestaan een eigen gedenkteken te maken en te plaatsen. De boomschijf met inscriptie wordt geleverd door de natuurbegraafplaats en mag niet behandeld worden met bijvoorbeeld olie of beits.

Wanneer wordt de naam van de overledene zichtbaar in de app?

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide heeft een app waarin de graven van overledenen op een kaart zijn aangegeven. Zo kunnen bekenden de plek makkelijk terugvinden. Nabestaanden ontvangen na de uitvaart een brief over de vermelding van het natuurgraf in de app. Nadat nabestaanden toestemming hebben gegeven en zodra de brief bij de administratie is, duurt het nog ongeveer 5 werkdagen voordat de plek van een dierbare zichtbaar is in de app.

De partner van de overledene denkt erover de plek naast de overledene te reserveren maar kan dat op dit moment nog niet beslissen. Wat zijn de mogelijkheden?

Wij kunnen de partner van de overledene een optie aanbieden voor een natuurgraf naast het natuurgraf van de overledene (als deze nog beschikbaar is). Deze partneroptie is geheel vrijblijvend. Ongeveer zes maanden na de uitvaart sturen we een brief dat we binnenkort contact opnemen over de partneroptie. Op die manier heeft de partner een half jaar de tijd om over de plek na te denken en eerst andere zaken af te handelen.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten