• Landgoed Mookerheide
  • Mens

Op mijn plek Lou

Wie: Lou de Jong
Functie: Informatie- en communicatiemedewerker natuurbegraafplaats
Mooiste plek op Landgoed Mookerheide: De vuurplaats

“Op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide zijn leven en dood nooit ver van elkaar verwijderd. Het ene moment komt er een groepje nordic walkers voorbij, het andere moment brengt een stoet een dierbare overledene naar zijn of haar laatste rustplaats in de natuur. Het blijft uniek dat je in dit prachtige natuurgebied niet alleen kunt wandelen en fietsen maar ook kunt gedenken.”

Afscheidsrituelen

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in gebruiken en rituelen rondom leven en dood. Tijdens mijn studie culturele antropologie was mijn blik gericht op verre landen. Enkele jaren geleden volgde ik een opleiding tot uitvaartbegeleider en verdiepte ik mij in de gewoonten bij een afscheid in Nederland. Ik ben op mijn plek op de natuurbegraafplaats, al mijn kwaliteiten komen hier samen. Ik heb gewerkt in de horeca, in een boekwinkel, als tekstschrijver, en als begeleider van minderjarige vluchtelingen. Op de natuurbegraafplaats voer ik gesprekken met belangstellenden of nabestaanden en ondersteun ik bij uitvaarten. Daarnaast organiseer ik wandelingen, lezingen en open dagen en verzamel ik de verhalen van de natuurbegraafplaats. Dat kan een verhaal zijn over een vogel of insect, een interview met iemand die hier een plek heeft uitgekozen, of een natuurbeheerder die uitleg geeft over ons bosbeheer.”

Vuurplaats

“Mijn mooiste plek in de natuur ligt niet vast, maar verandert steeds. Soms zijn het de bloeiende meidoorns op het Bremveld, de margrieten in het veld, of is het de paarse heide in de boskamers. Soms is het de ochtendzon door de bomen, of de plek waar ik een ree tegenkom. Maar altijd keer ik terug naar de vuurplaats. Deze prachtige ruimte is het hart van het informatiecentrum, en de poort naar het natuurgebied. Hier komen binnen en buiten samen, in elk seizoen. Het is een plek waar wandelaars uit kunnen rusten en waar nabestaanden even op adem kunnen komen na een grafbezoek. Ook hier komen leven en dood weer samen.”