Menu

Een eigen plek op Landgoed Mookerheide: Hoe gaat het in zijn werk?

Misschien heb je er al eens over nagedacht: een eigen plek in de natuur, en misschien wel specifiek op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide. Hoe gaat het precies in zijn werk? De keuze voor een eigen plek is een heel persoonlijke keuze die de volle aandacht verdient. Alle vragen die naar voren komen bij het kiezen van een eigen plek in de natuur, vind je op deze pagina.

Kies zelf jouw plek

Op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide ben je vrij om een (nog beschikbare) plek te kiezen die bij jou past in het open veld, aan de bosrand of bij een statige eik. Een eigen plek voor een kist, of voor een urn. Het natuurgebied is voor iedereen toegankelijk. Breng een bezoek of kies voor een wandeling om kennis te maken met Landgoed Mookerheide. Maak je een afspraak, dan zorgen wij dat we alle tijd hebben om je het natuurgebied te laten zien en al je vragen te beantwoorden.

Een plek vastleggen

De plekken op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide waar natuurbegraven mogelijk is zijn vooraf met zorg bepaald. De natuur speelt hierin een belangrijke rol, zo hebben bomen genoeg ruimte om te groeien en verstoren we de leefgebieden van de dieren op de natuurbegraafplaats niet.

Heb je een gebied op de natuurbegraafplaats gevonden dat je aanspreekt? Een medewerker kan vertellen welke plekken er (nog) beschikbaar zijn.

We begrijpen dat het niet altijd mogelijk is om langs te komen in het natuurgebied. Het is daarom ook mogelijk om een plek te reserveren op afstand, waarbij je nu verzekerd bent van een eigen plek en later de vrije keuze hebt waar deze plek precies zal zijn binnen het natuurgebied.

Verzekerd van eeuwige grafrust

Reserveer je een plek op onze natuurbegraafplaats, dan heb je voor eeuwig het recht om daar begraven te worden. Nabestaanden krijgen geen vragen over het verlengen van het grafrecht. In een grafakte wordt het eeuwigdurend grafrecht vastgelegd en worden de coördinaten van de plek vermeld.

In de kwalitatieve verplichting die van toepassing is op de hele natuurbegraafplaats is de natuur en het eeuwigdurende grafrecht juridisch geborgd. Hierin is vastgelegd dat het voor eeuwig een openbaar toegankelijk natuurgebied blijft en dat aan het vastleggen van een plek het recht op begraven op die precieze plek, verbonden is.

Natuurbegraven Nederland zorgt voor de natuurgraven en het beheer van het natuurgebied dat eigendom is van Natuurmonumenten. Nadat de laatste natuurbegrafenis heeft plaatsgevonden, wordt het natuurgebied weer terug overgedragen aan Natuurmonumenten en zorgen zij voor het gebied. Er wordt dus altijd zorg gedragen voor het natuurgraf; je nabestaanden hoeven hier niets meer voor te doen.

Landgoed Mookerheide op tv

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide was in juni 2021 te zien bij RTL4. In het programma ‘Lekker in je vel’ vertelt manager Karin Verwielen over een laatste rustplaats in de natuur. Op Landgoed Mookerheide kun je begraven worden onder een oude eik of juist op een zonnige plek in een veld dat ’s zomers volstaat met bloemen. Kijk hieronder naar de uitzending. De prachtige beelden laten je ook via het televisiescherm de kracht van de natuur ervaren. Wil je natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide met eigen ogen zien? Breng een bezoek of maak een afspraak voor een informatiewandeling.

Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan

Vind je plek makkelijk terug

Nadat je jouw plek hebt gereserveerd, wordt deze zorgvuldig geregistreerd bij de notaris. Na reservering ontvang je een natuurgrafakte met daarop de coördinaten van jouw eigen stukje natuur. De exacte plek kun je hierna altijd terug vinden met behulp van onze app, of met de hulp van een van onze medewerkers. Je hebt zelf de keuze om nabestaanden ook toegang te geven tot deze informatie.

Draag bij aan de natuur van Nederland

De keuze voor een eigen plek in de natuur draagt bij aan het behoud en de verdere ontwikkeling van natuur in Nederland. Samen met Natuurmonumenten ontwikkelt, behoudt en versterkt Natuurbegraven Nederland natuurgebieden in Nederland. Voor elk natuurgraf reserveren wij een deel van de opbrengsten voor Natuurmonumenten, die in de toekomst zal zorgdragen voor het natuurgebied Landgoed Mookerheide.

Ervaar Landgoed Mookerheide

Dichtbegroeide bossen en heidevelden wisselen zich af en bieden een diversiteit aan flora en fauna. Landgoed Mookerheide is ook een populaire broedplaats voor vele diersoorten. Het deinende heuvellandschap is een erfenis van de smeltwaterstromen gedurende de ijstijd. Ervaar de natuur met een bezoek of neem deel aan een van de activiteiten die regelmatig worden georganiseerd. Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide is vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Veelgestelde vragen

Kan ik een plek reserveren zonder langs te komen?

Dat is mogelijk. We begrijpen dat niet elke persoonlijke situatie zich leent om een bezoek aan het natuurgebied te brengen. Je kunt op afstand een eigen plek reserveren, en de vrije keuze behouden om later een exacte plek uit te (laten) kiezen.

Is het mogelijk om meerdere plekken naast elkaar te reserveren?

Dat is mogelijk. Voor je partner of familieleden. Informeer tijdens je bezoek naar de mogelijkheden die er zijn binnen het natuurgebied.

Hoeveel plekken zijn er nog beschikbaar op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide?

Landgoed Mookerheide bestaat uit 55 hectare natuurgebied waarbij vele natuurliefhebbers al een laatste rustplaats in de natuur hebben uitgekozen. Er zijn nog voldoende plekken beschikbaar. Informeer bij onze medewerkers welke plekken er nog beschikbaar zijn op dit moment.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten