• Heidepol
  • Huis ter Heide
  • Landgoed Christinalust
  • Landgoed Mookerheide
  • Maashorst
  • Natuurbegraven Nederland
  • Schoorsveld

Veelgestelde vraag Mag je overal in de natuur begraven worden?

Op de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland wordt dagelijks actief gewerkt aan de versterking van de natuur. De natuurbegraafplaatsen zijn openbare natuurgebieden waar natuurbeheerders voor de natuur zorgen volgens een natuurbeheerplan. Op welke manier sluit natuurbegraven hierbij aan? Kan je overal in het natuurgebied begraven worden?

De natuur vertelt ons waar begraven mogelijk is. Er zijn leef- en broedgebieden waar we rekening mee houden en begraven onder de kroon van een boom kan niet omdat het de wortels kan beschadigen waardoor de boom dood kan gaan. De natuur bepaalt op die manier dus waar begraven mogelijk is.

Natuurbeheerplan

De natuurbeheerders van iedere natuurbegraafplaats maken samen met de ecologen een natuurbeheerplan. Hierin staat omschreven op welke manier we de natuur het beste kunnen herstellen of de natuurwaarde verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door bomen die niet van nature in het gebied voorkomen weg te halen en daar eventueel nieuwe bomen of planten voor te planten. Op die manier geven we gebiedseigen bomen de ruimte om te groeien. Ook het zaaien van oorspronkelijke gewassen en een maaiplan waarin we vastleggen hoe we in verschillende fases kunnen maaien staat in omschreven in dit natuurbeheerplan.

Een plek die bij je past

Alle plekken die geschikt zijn om te worden begraven zijn bepaald en uitgemeten, deze plekken zijn allemaal nauwkeurig in kaart gebracht. Door de verschillende kaarten samen te voegen bepalen wij, of eigenlijk dus de natuur, welke plekken geschikt zijn om te begraven.

Als je graag een plek wil reserveren, kan je dit samen met een medewerker van de natuurbegraafplaats uitzoeken. Misschien zie je wel een mooie plek vlakbij een markante boom of bijzondere struik. Wees je er dan wel van bewust dat er geen garantie is dat die er over een paar jaar nog staan, de natuur gaat zijn eigen gang en houdt niet altijd rekening met onze wensen.

Wil je graag de geborgenheid van de bosrand, of juist liever een hele zonnige plek? Aan jou de keuze. Wij kijken graag samen met jou, naar de plek die perfect bij je past.