Menu

Een afscheid in de natuur

In ieder seizoen schijnt een ander licht en waait een andere wind. Een afscheid in de natuur is telkens anders en vul je in op jouw manier. Een afscheidsceremonie is mogelijk voor iedereen die een plek heeft op Landgoed Mookerheide. Samen met een uitvaartondernemer stellen jouw naasten de ceremonie samen. Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide stelt de natuur en de ruimtes beschikbaar en ondersteunt waar nodig bij een afscheid.

Een uitvaart gedurende corona

Vanwege de huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus vragen wij om samen met de uitvaartondernemer en nabestaanden de overheidsrichtlijnen in acht te nemen. Vanzelfsprekend vragen wij onze collega’s en bezoekers om alle voorzorgmaatregelen daaromtrent te respecteren.

In het kort betekent dat:

 • een urnbegraving ook in deze tijd mogelijk is. Neem contact met ons op voor meer informatie.
 • de informatie- en uitvaartgesprekken door kunnen gaan. Wij houden dan 1,5 meter afstand van en geven geen hand. We begroeten je graag op een andere persoonlijke wijze en hopen op je begrip.
  Als je corona gerelateerde klachten hebt of er wordt van je verwacht binnen te blijven kun je helaas niet deelnemen aan het gesprek met één van onze collega’s. Wij denken graag mee over een passende oplossing, door bijvoorbeeld te beeldbellen.

Alle tijd en vrijheid

Muziek, sprekers, buiten of binnen, kleurrijk of behouden. Iedereen heeft voorkeuren en wil graag afscheid nemen op een manier die past. Op Landgoed Mookerheide kan het afscheid ’s ochtends of in de middag plaatsvinden. In de zomermaanden is een ceremonie in de avond tot zonsondergang ook mogelijk. In de ceremonieruimte is plaats voor 100 personen. Wil je een afscheid in de natuur, dan kan dit ook op eenvoudige wijze onder het schaduwdoek (tarp) of met een intiem gezelschap bij het natuurgraf.

Onderdeel van de natuur

Met een eigen plek in de natuur draag je bij aan de ontwikkeling en versterking van de natuur op een natuurbegraafplaats. Samen met Natuurmonumenten en Stichting Nieuwe Natuur realiseren we meer natuur in Nederland en zorgen we voor de natuur die er al is. Een natuurgraf is een onderdeel van deze natuur, waardoor er bepaalde dingen juist wel en niet mogen tijdens een uitvaart. Zo behouden we het karakter, de kracht en de schoonheid van het natuurgebied.

 • De natuurgraven worden enkel gemarkeerd met een houten gedenkteken met eenvoudige persoonlijke inscriptie. (Het bestel- en leverproces van de gedenktekens loopt via de natuurbegraafplaats).
 • Er worden geen sieraden begraven, ook een bril mag niet worden begraven.
 • Kleding van de overledene moet van natuurlijk afbreekbaar materiaal zijn zoals katoen, wol, zijde of linnen.
 • Bloemstukken en bloemen worden twee weken na de natuurbegrafenis weggehaald.
 • Losse snijbloemen en veldbloemen mogen altijd worden neergelegd. Wij halen de bloemen weg als ze hun mooiste tijd gehad hebben.
 • Het is niet toegestaan om zelf bomen, struiken of bloemen aan te planten, of te zaaien.
 • Het is niet toegestaan om (wens)ballonnen op te laten.
 • Op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide is open vuur niet toegestaan.

Contact

 • Wil je meer weten over de mogelijkheden rondom een afscheid in de natuur op Landgoed Mookerheide? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.
 • Via 024 203 62 30 kun je 24 uur per dag een uitvaart aanmelden en inplannen.

Activiteiten voor nabestaanden

Wil je graag in verbinding blijven met het natuurgebied of wil je meer weten over de mogelijkheden rondom een eigen plek in de natuur bekijk dan eens alle activiteiten op Landgoed Mookerheide. We organiseren maandelijks een informatiewandeling door het natuurgebied, twee keer per jaar geeft een notaris een lezing over belangrijke zaken zoals een testament en erfrecht en voor nabestaanden is er een moment van herdenken en herinneren.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten