Menu

Natuurbegrafenis regelen

Het verlies van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Naast overweldigende emoties is het een periode waarin veel persoonlijke beslissingen gemaakt moeten worden. Persoonlijke en belangrijke beslissingen rondom de invulling van een afscheid waarbij het waardevol kan zijn mensen om je heen te hebben die je steunen. Niet alleen met een luisterend oor, maar vooral met een warm hart.

Een persoonlijk afscheid in de natuur

Een afscheid op Landgoed Mookerheide is mogelijk voor iedereen die bij ons een plek heeft. Samen met een uitvaartondernemer naar keuze bepaal je de invulling van een afscheid, wij kunnen ondersteunen. Je kunt kiezen voor een afscheid in de open natuur of je maakt gebruik van de ceremonieruimte, dit mag maar hoeft niet.

Is de natuurbegraafplaats nog onbekend en is de plek nog niet vastgelegd? Wij laten graag het natuurgebied zien en zoeken samen een mooie plek uit. We vragen om hiervoor een afspraak in te plannen, dan hebben we alle tijd voor je. Langskomen mag, maar het hoeft niet, we kunnen dit namelijk ook op afstand voor je regelen.

Vrijheid in keuzes

Een afscheid in de ochtendzon of in de namiddag als de hemel rozerood kleurt; de natuur laat zich op elk moment van de dag van een andere kant zien. Een afscheid is mogelijk in de ochtend of in de middag, in de zomermaanden is een afscheid ook in de avond mogelijk.

We bieden de rust en de ruimte om een afscheid op een passende manier in te vullen. Een afscheid in de ceremonieruimte of met een intiem gezelschap rondom het natuurgraf zelf. Een afscheid waarbij de catering wordt verzorgd of waarbij je zelf voor een hapje zorgt.

We werken samen met verschillende uitvaartondernemers, cateraars en technici die goed bekend zijn met de mogelijkheden.

Faciliteiten op Landgoed Mookerheide

Ceremonieruimte ‘t Buitenhuys
De vroegere klaslokalen van het klooster vormen de ceremonieruimte ’t Buitenhuys, hier is ruimte voor gezelschappen tot 100 personen. Er is een professionele keuken, afwasmachine, fornuis en oven. Ook zijn er koffie- en theefaciliteiten. Mocht het onverhoopt hard regenen, dan zijn er voldoende laarzen en paraplu’s.

Ceremonie in het bos
Een intiem afscheid in het hart van de natuur is mogelijk onder de tarp, een schaduwdoek dat voor beschutting zorgt in de open natuur. Onder de tarp is ruimte voor ongeveer 60 personen. Het is mogelijk een kist in het midden te plaatsen.

Catering
Op de natuurbegraafplaats verzorgen we zelf geen catering, maar het is wel mogelijk deze te laten verzorgen door een externe cateraar. Omdat we bekend zijn in de regio en vaker cateraars op bezoek krijgen kunnen we hierin aanbevelingen doen.

Audiovisuele ondersteuning
In zowel het Buitenhuys als onder de tarp is het mogelijk om een livestream verbinding aan te leggen. Op het gebied van audiovisuele ondersteuning zijn er verschillende mogelijkheden, bespreek met onze medewerkers of de uitvaartondernemer je wensen.

Op welke tijden kan een afscheid op Landgoed Mookerheide plaatsvinden?

Een afscheid is mogelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Omdat de natuurbegraafplaats in een beschermd natuurgebied ligt is het niet toegestaan hier te zijn na zonsondergang. Tijdens de openingstijden van de natuur is er genoeg ruimte om in alle rust afscheid te nemen. We geven dieren alle ruimte om uit te rusten of juist te jagen.

Tijdstippen waarop een afscheid het hele jaar mogelijk is:

  • van 9:00 tot 12:30 uur
  • van 13:30 tot 17:00 uur

Informeer altijd naar de exacte mogelijkheden.

Contact

  • Wil je meer weten over de mogelijkheden rondom een afscheid in de natuur op Landgoed Mookerheide? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.
  • Via 024 203 62 31 kun je 24 uur per dag een uitvaart aanmelden en inplannen.

Eeuwige grafrust, hoe zit dat precies?

Bij elk natuurgraf garanderen we eeuwigdurende grafrust. Eeuwigdurende grafrust betekent voor nu en altijd recht op jouw laatste rustplaats in de natuur. Deze rust is voor altijd verzekerd. Een natuurgraf wordt notarieel geborgd vandaag de dag en voor altijd bewaard door Natuurmonumenten, als toekomstig beheerder van het gebied. Een rustgevende gedachte voor nu, eeuwige rust voor later.

Veelgestelde vragen

Wanneer kan een uitvaart in de natuur worden gehouden?

We bieden je graag alle rust en ruimte voor het afscheid in de natuur. Op Landgoed Mookerheide kan het afscheid in de ochtend of in de middag plaatsvinden. We streven naar 1 ceremonie per dagdeel. In de zomermaanden is een ceremonie in de avond ook mogelijk.

Is het mogelijk om muziekinstrumenten te gebruiken tijdens een uitvaart?

Ja, het is mogelijk om instrumenten mee te nemen en te bespelen tijdens een ceremonie. Samen met een uitvaartondernemer naar keuze kun je afstemmen hoe muziek van invulling zal zijn op het afscheid van de overledene.

Is het mogelijk om de ceremonie buiten Landgoed Mookerheide te houden?

Een afscheid op de natuurbegraafplaats is mogelijk, maar hoeft niet. Afscheid nemen op een externe locatie kan en mag ook.

Zijn er faciliteiten voor mindervalide mensen?

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide is rolstoelvriendelijk en op de hele natuurbegraafplaats zijn verharde wandelpaden. Ben je slecht ter been of is lopen lastig voor je dan hebben we een boskar. Informeer altijd vooraf naar de mogelijkheden tijdens een ceremonie.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten