Menu

Mijn plek in de natuur Nu al gekozen en vastgelegd

Sanne Jansen en Miriam Wennekers kozen een plek uit op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide. “Samen hebben we er goed over nagedacht. De keuze voor een laatste rustplaats in de natuur geeft een voldaan gevoel, we zijn blij dat het goed geregeld is.”

Lees het verhaal van

“Het is toch gaaf als je hier ligt!”, lacht Sanne Jansen. “Ja, het is bijna een voorrecht dát je hier mag liggen. In de natuur. En dat het voor altijd is”, vult Miriam Wennekers aan. Samen kozen ze een urnenplek aan het Korendal. Één plek, voor hen samen. “Ja, je kunt ook kiezen voor een plek naast elkaar, maar samen vind ik wel liefdevol”, glimlacht Sanne.

“Wij houden van de bossen”, vertelt Miriam. “Wij rennen altijd in het bos met de hardloopclub.” Toen ze ontdekten dat een urnennatuurgraf ook mogelijk was hebben ze meteen een afspraak gemaakt. Sanne legt uit: “Ik ben een type van: dat lijkt me wel wat, gelijk regelen. We gingen op pad in dat karretje (de boskar) en regenen, regenen. Toen hebben we deze plek uitgekozen. Bij andere urnen, want bij een kist in de buurt vind ik niks.” Later zijn ze samen nog eens terug geweest naar de plek én hebben ze deze aan de hardloopclub laten zien. “Zo van: eens kijken waar die twee begraven gaan worden”, lacht Miriam. “Ze grapten al dat het wel fijn is dat ze dan bij ons even op adem kunnen komen en kunnen rekken. Maar ja, tegen die tijd zijn zij natuurlijk ook al oud en grijs”, vult Sanne aan. Ook over het afscheid hebben ze al nagedacht. “Wij zijn echt van het leven. Wij houden van lekker eten, lekkere wijn. Dat moet er wel bij.” Miriam vult aan: “En geen jankpartij.” Sanne verzacht: “Nou, dat mag ook wel.”

Samen hebben ze er goed over nagedacht. De keuze voor een laatste rustplaats in de natuur geeft een voldaan gevoel, ze zijn blij dat het goed geregeld is. Sanne is in haar werk als contextueel therapeut dagelijks bezig met grenzen aangeven, gehoord worden en goed voor jezelf zorgen. “Bezig zijn met de ander, luisteren, je leven kleur geven. Voor mij gaat dat samen met dat je het leven goed mag afsluiten en dat je weer opgaat in de natuur.”

Sanne en Miriam vullen elkaar al bijna 20 jaar aan, hebben alles goed verdeeld én ze hebben lol. “Jij betaalt, ik heb het huis al voor een deel afgelost”, grapt Miriam nog.

Lees het verhaal van
Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten