• Natuurbegraven Nederland

Bellen met de bloemist

We zijn zuinig op de natuur om ons heen. Benieuwd naar de do’s-and-don’ts op een natuurbegraafplaats? Lees de tips van bloemist Stephanie uit Schaijk.

Welke bloemen of takken passen er op een natuurgraf?

Elk seizoen brengt haar eigen bloemen met zich mee. De natuur verandert door het jaar heen. Het is mooi als mensen kiezen voor inheemse soorten die op dat moment gewoon buiten te vinden zijn, seizoensbloemen dus. Zo zijn er nu nog enkele distelsoorten, mooie grassen, physalis (oranje lampionnetjes), amaranthus (kattenstaarten) en niet te vergeten de pimpernel.

Welke soorten kun je beter niet kiezen?

Bessen van beshoudende takken worden gegeten door dieren, die ze vervolgens verderop weer uitpoepen. Zo komen er soorten in het natuurgebied die er van oorsprong niet voorkomen. Daarom kun je beter iets anders uitkiezen.

Waar moeten we op letten als we een bloemstuk bestellen voor op een natuurbegraafplaats?

Gebruik het liefst geen oase. Er is tegenwoordig wel biologisch afbreekbare oase. En met een mooie opgemaakte tak met bloemen of een prachtig veldboeket zit je altijd goed.

Over smaak valt niet te twisten maar kun je toch een advies geven?

Geverfde bloemen passen écht niet in de natuur! Dat raad ik altijd af.

Minder is meer?

Zeker! Een enkele bloem is vaak prachtig, of wat losse snijbloemen.

Als laatste, wat is er zo mooi aan je werk?

Ik word elke dag verrast door materialen en kleuren. Elk seizoen is anders. Ik voel me hier als een kind in een snoepwinkel, en het verveelt geen dag.