• Heidepol
  • Maashorst
  • Natuurbegraven Nederland
  • Schoorsveld
  • Natuur

Sporen in de sneeuw

Deze winter heeft het een aantal keer gesneeuwd. Ideale omstandigheid om de natuur in te trekken. Genieten van de frisse buitenlucht. En met een laagje sneeuw valt direct goed te zien welke activiteiten onze bosbewoners allemaal uitvoeren, zo in de winter. De sporen van zoogdieren en vogels zijn goed zichtbaar. Koudbloedige dieren zie je natuurlijk niet in deze koude periode. Ze hebben flink wat zon nodig om ’s ochtends op te warmen.

Onze dassen trekken er graag op uit. Met hun snuiten en graafpoten wroeten ze makkelijk door de sneeuwlaag heen. Ook vogels en reeën vinden hun weg. Ze zoeken wel de makkelijkste weg, net tegen de stam van de boom aan of waar de grond een beetje zichtbaar is. Is er eenmaal een bres in de sneeuwlaag geslagen, dan pikken ze flink door, opzoek naar eetbaars in de grond. Laatst zag ik een merel een gat in een hellinkje pikken, waar ie zelf bijna in kon.

Door de pootafdrukken in de sneeuw, worden de sporen duidelijk zichtbaar. Strakke rechte lijnen door het landschap. Soms slingerend, soms dralend in kringetjes. Kijk bij een wandeling door de natuur eens naar de sneeuw en laat je verrassen door alle mooie sporen.