• Natuurbegraven Nederland

Alber Claassen over Greenleave

Hoewel veel mensen er niet bij stil staan, is het ook in de uitvaartbranche natuurlijk om met duurzaamheid bezig te zijn. Rondom een uitvaart hebben mensen vaak extra aandacht voor vergankelijkheid, de natuur en de kringloop van het leven. Steeds meer mensen letten op duurzaamheid en daarom is het logisch dat zij, of hun nabestaanden, daar ook bij hun uitvaart rekening mee willen houden.

Esther Molenwijk gaf in 2013 een presentatie bij de BGNU ( Brancheorganisatie Uitvaartzorg) over duurzaamheid in de uitvaartbranche. Naar aanleiding van die presentatie hebben 6 uitvaartondernemers, waaronder Claassen Uitvaartzorg, onderzocht of het mogelijk was om een overzichtelijk, betrouwbaar en vooral betaalbaar pakket aan te bieden. We merkten dat er steeds meer eco-producten op de markt kwamen, maar hoe het precies zat met duurzaamheid was voor niemand duidelijk. Een gezond milieu raakt ons allemaal en we vonden dat de tijd er rijp voor was om een bijdrage te leveren en ons te onderscheiden. Greenleave werd opgericht.

Inmiddels is Greenleave een samenwerkingsverband van uitvaartondernemers die streven naar 100% duurzame uitvaarten in Nederland. Samen met duurzaamheidsexperts zijn wij continue op zoek naar alle mogelijkheden om uitvaarten duurzamer te maken. We delen kennis en inspiratie. Bij Greenleave uitvaartondernemers is duurzaamheid een integraal onderdeel van hun bedrijfsvoering. Vooral bewustwording binnen de eigen organisatie is belangrijk. Het begint met de kleine dingen. Moet iets wel of niet geprint worden,  tweezijdig printen, afval scheiden, led verlichting, koffie en thee met UTZ keurmerk, etc.

In de praktijk blijkt het soms lastig om mensen die met een verlies te maken hebben te wijzen op andere mogelijkheden, wanneer ze nog niet vanuit eigen overtuiging met duurzaamheid bezig zijn.  Maar….. een uitvaart in de kerk met aansluitend een begrafenis op het kerkhof achter de kerk en de koffietafel aan de overkant is natuurlijk ook al heel milieuvriendelijk vooral als de belangstellenden lopend of met de fiets komen.

Alber Claassen