• Natuurbegraven Nederland
  • Mens
  • Natuur

Op pad met boswachter Frans Kapteijns Baden in de natuur

In Japan weten ze het al lang: het bos geneest en heelt. Neem je er écht de tijd voor en zet je al je zintuigen in, dan doe je aan Shinrin-yoku. Letterlijk vertaald ‘een bad nemen in het bos of in de natuur’. Ook in ons land wordt dat ‘bosbaden’ steeds populairder, omdat het een heilzame werking heeft en doorwerkt op je fysieke, mentale en emotionele welzijn. Samen met Boswachter Frans Kapteijns ‘baden’ we in het bos van natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide. Een bijzondere ervaring.

“Wij Nederlanders wandelen graag, maar wel snel”, vertelt Frans. “We stappen uit de auto en wandelen dan op dezelfde snelheid als hoe we in de maatschappij rondlopen. Terwijl dat juist niet de bedoeling is, want je mist dan heel veel. Bosbaden loont: de Japanners hebben bewezen dat het helpt bij een snellere genezing van ziektes en voor een rustige geest.”

Genezen en helen

Frans was jarenlang boswachter bij Natuurmonumenten, en is nu -al is hij met pensioen- nog steeds vrijwillig boswachter en wandelcoach. Hij deelt zijn passie voor de natuur maar al te graag.
Frans kwam in aanraking met bosbaden toen hij een coachingscursus volgde. “Een boek over Shinrin-Yoku las ik in één nacht uit. Ik dacht: yes, dat ga ik doen. Ik wil mensen helpen wat meer in de natuur te genezen en te helen. Nu geef ik bosbadwandelingen in Brabant.”

Zintuigen in de hoofdrol

Bij bosbaden beweeg je je rustig in het bos en neem je veel meer in je op. Om dat te bekrachtigen, doe je oefeningen; loslaten, aarden, je hoofd leegmaken, geluiden en geuren waarnemen, écht bezig zijn met het bos. Het gaat simpelweg om het bewust gebruiken van al je zintuigen; dat wordt in alle drukte nog weleens vergeten.

Stilte

“Laten we nu eens in stilte door het bos lopen” begint Frans de eerste oefening. “Alleen onze krakende voeten gaan het bos in. Verder ben je stil, en laat je los wat je nog in je hoofd hebt zitten. De dingen die je vandaag nog moet doen, de projecten die je hebt lopen, verdriet, pijn. … En, is je hoofd lekker leeg? Fijn om te doen hè.”

Na deze oefening laat Frans ons bosbaders ervaren hoe het is om te aarden, onze eigen energie te voelen en te horen, te ruiken, te voelen wat er in het bos gebeurt. Het is een rustgevende ervaring.

Frans: “Bosbaden werkt als je alles loslaat en helemaal met het bos bezig bent. Dan zie je leuke dingen, zoals vormen van stukken hout, of plantjes die opkomen. Hier bijvoorbeeld, een hulstplantje wat opkomt. Jonge prunusblaadjes, en takjes die alweer mooi staan te kleuren.

Kracht

De natuur kan iedereen helpen, weet Frans. Ook mensen die een dierbare hebben verloren, en die verdriet moeten verwerken. “De natuur is magisch. Op Schoorsveld sprak een man mij eens aan. Zijn vrouw heeft daar een plek. Hij zei: ‘Normaal kom ik hier naar de plek van mijn vrouw en dan sta ik daar even en dan ga ik maar weer weg. Nu kom ik hier, doe ik de oefening om te aarden en dan voelt het echt alsof ik bij ‘mijn boom’ sta. Mijn vrouw. Dat geeft kracht.’”