Menu
Direct naar handige links

Een gedeelde ambitie Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland werkt al 10 jaar samen met Natuurmonumenten om de natuur in Nederland te behouden, versterken én ontwikkelen. Samen werken we aan de ambitie om mensen te laten genieten van de natuur en tegemoet te komen aan de behoefte aan een laatste rustplaats in de natuur. Op deze pagina lees je hoe we dit doen en wat we in 10 jaar tijd hebben bereikt.

Waarom en hoe

De waarde van natuur is voor ons altijd leidend; versterking en verbetering van de natuur staat op één. Alleen in bestaande bos- en natuurgebieden waar wij mogelijkheden zien om de natuur te versterken of in gebieden die geschikt zijn voor omvorming tot natuur realiseren we natuurbegraafplaatsen.

De samenwerking

Samen zoeken we naar geschikte gebieden en maken we een plan om de natuur te verbeteren. Natuurbegraven Nederland zorgt voor het dagelijks natuurbeheer, begraven in de natuur en ondersteuning rondom het afscheid. In de toekomst neemt Natuurmonumenten de zorg en bescherming van het gebied over, voor altijd.

Natuurwinst

In 10 jaar tijd hebben we dankzij de mensen die kiezen voor natuurbegraven en onze samenwerking met Natuurmonumenten al veel natuurwinst behaald. Dankzij natuurbegraven verbeterde de natuur op de natuurbegraafplaatsen. Lees hieronder welke natuurwinst we behaald hebben.

Onze waardevolle partner

“Natuur is iets van alle generaties. Verbonden blijven met de natuur en als nabestaanden je naaste in een mooie omgeving gedenken: ik vind dat ontroerende gedachten.”

Teo Wams, directeur natuurbeheer Natuurmonumenten

De kleine sachembij

In 2022 werd de kleine sachembij waargenomen tijdens de natuurmonitoring op natuurbegraafplaats Schoorsveld. De waarneming van deze bijzondere bij is uniek omdat deze in de laatste 40 jaar niet meer is waargenomen in Brabant. De droge zandgronden en de bloeiende bloemen op de natuurbegraafplaats zijn zeer aantrekkelijk voor deze, en meer soorten, bijen.

De grauwe klauwier

Al 2 jaar op rij broedt de grauwe klauwier op Landgoed Mookerheide. Deze vogel is lang zeldzaam geweest in Nederland door gebrek aan de kleinschalige en gevarieerde landschappen, maar de afgelopen jaren groeide het aantal broedparen van rond de 100 naar 400 tot 800 broedparen, waarvan de meeste in Drenthe en Zuid-Limburg.

Het ven floreert

Ook de vennen floreren op de natuurbegraafplaatsen. Zo groeide het aantal libellen en juffers van 2 soorten in 2017 naar 21 soorten in 2022 op natuurbegraafplaats Schoorsveld. Ook de heikikker met zijn bijzondere blauwe kleur in de paartijd begeeft zich graag in ondiep water zoals de vennen op de natuurbegraafplaats. Op Schoorsveld is ie al waargenomen, op Landgoed Christinalust zijn er stapstenen gecreëerd, waarvan de heikikker kan profiteren.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten