Menu

Reis mee in De geschiedenis van Heidepol

De historie van Heidepol verwondert. De sporen van verschillende periodes zijn nog duidelijk zichtbaar. Reis mee in de geschiedenis van Heidepol en ontdek waar je de sporen vindt in het gebied.

Ontstaan van het Papendal

Het laagste gedeelte van Heidepol is onderdeel van het Papendal. Dit droogdal is ontstaan in de Weichselien, ook wel ‘de laatste ijstijd’ genoemd. Aan het eind van deze ijstijd, grofweg 10.000 jaar geleden, nam het smeltwater eeuwenlang laagjes grond mee en vormde langzaamaan het Papendal. Het resultaat van deze natuurkracht is de lichte glooiing van het landschap. Het smeltwater heeft over het landschap van Heidepol in totaal voor ruim 12 meter hoogteverschil gezorgd.

Hanzewegen

In het natuurgebied vind je ook de karrensporen van oude hanzewegen, die in de 14e en 15e eeuw werden gebruikt om met paard en wagen tussen de Hanzesteden Arnhem en Harderwijk te reizen. Als de karrensporen een te diep pad hadden uitgesleten, dan werd er naast de sporen gereden om een nieuw pad te vormen. In het gebied liggen maar liefst 26 sporen naast elkaar.

Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan

Koningspad

De Veluwe was in de 17e en 18e eeuw jachtgebied van stadhouder Willem III van Oranje. Hij hield zich graag bezig met de parforce-jacht, een jacht op reeën en herten waarbij veel honden worden ingezet. Hij laat daarom zandwegen in het gebied aanleggen om de jachtstoeten tussen de gebieden te verplaatsen. Veel van deze zandwegen danken hun naam aan deze koning. Zo was ook het Koningspad een van de vroegere paden van stadhouder Willem III van Oranje.

Het Bommenlijntje

Een spoorverbinding tussen Vliegveld Deelen en Station Wolfheze, aangelegd door de Luftwaffe in 1941. Een verbinding die grotendeels werd gebruikt voor transport van munitie en brandstof, kreeg in de omgeving al snel de beruchte naam Het Bommenlijntje. Het spoor is er niet meer, wel zijn de oude banen waar het spoor heeft gelegen nog zichtbaar langs de Beukenlaan.

Landhuis De Heidepol

Een tijdje was het gebied in bezit van een baron; nog later werd Heidepol bewoond door ondernemers en boeren. In 1938 bouwde Antheunis van Eijk het landhuis De Heidepol, dat tegenwoordig net buiten de natuurbegraafplaats ligt op ‘s Koonings Jaght. De laan met Amerikaanse eiken in het verlengde van de villa biedt 600 meter zicht op het dal.

Oprichting natuurbegraafplaats Heidepol

In 2012 wordt Heidepol opgericht en is daarmee een van de eerste natuurbegraafplaatsen in een natuurgebied in Nederland. Een gebied van 17 hectare heidelandschap, bossen en graslanden waar begraven in de natuur mogelijk is. In juni 2020 is een aangrenzend akkerland verworven van 8 hectare omdat de vraag naar natuurbegraven groeit. Ook in dit nieuwe gedeelte van Heidepol wordt door natuurbeheerders gewerkt aan beheer en ontwikkeling van natuur.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten