• Landgoed Mookerheide

Beleef de magie van het lichtlabyrint

Bij het begin van de winter, als het donker is, gebeurt er iets magisch: dan steken we kaarsen aan en lopen we het lichtlabyrint. In een labyrint vind je altijd je weg. Je loopt de weg naar binnen, naar het hart, en daarna weer terug naar buiten.

Op 21 december is het midwinternacht, de dag van de winterzonnewende. Het is de langste nacht van het jaar op het noordelijk halfrond. De zon staat dan op het meest zuidelijkste punt ter hoogte van de Steenbokskeerkring. In de winter trekt de natuur zich terug en keert naar binnen; het uitgelezen moment om de natuur te volgen en te reflecteren, te verstillen en naar binnen te keren.

Het labyrint is een vorm die in verschillende oude culturen terug te vinden is. Klassieke labyrinten kunnen vierkant of rond zijn, maar de constructie volgt een vast patroon. De oudste vorm van het labyrint, heeft maar één gang, waarin diegene die loopt vanzelf wordt begeleid naar het eindpunt. De oudst gedateerde afbeelding van een labyrint komt uit Pylos in Griekenland en is 3200 jaar oud. Afbeeldingen van vergelijkbare leeftijd komen voor op rotstekeningen in het gehele Middellandse Zeegebied.

We ontvangen je graag op om 19:00 uur in het informatiecentrum met koffie en thee. Je ontvangt na aankomst uitleg van Henk Murraij, initiatiefnemer van het lichtlabyrint in het Emmausklooster in Velp (N.B.) en oprichter van durvenzijn.nu. Hij zal de wandeling in het lichtlabyrint begeleiden. We steken met elkaar alle kaarsen aan. Tegen 21:00 uur sluiten we de avond af. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar contact@landgoedmookerheide.nl.