• Heidepol
  • Huis ter Heide
  • Landgoed Christinalust
  • Landgoed Mookerheide
  • Maashorst
  • Natuurbegraven Nederland
  • Schoorsveld
  • Natuur

Wintergasten Vogels uit het hoge noorden vinden hun weg naar de natuurbegraafplaatsen

Wandelend over de natuurbegraafplaats is het vrijwel onmogelijk om ze niet te zien: de vogels die voorbij vliegen en fluiten. Zeker in de winter is Nederland de perfecte plek om te vertoeven voor een aantal bijzondere vogelsoorten. In deze periode trekken zij massaal naar ons land vanuit Scandinavië en andere noordelijke gebieden omdat het op hun oorspronkelijke broedplek te koud wordt.

Koperwiek

Tijdens de grote vogeltrek vliegt de koperwiek met miljoenen tegelijk over Nederland heen. Je kunt deze vogelsoort herkennen aan zijn bijzondere koperroodkleurige oksels. Deze vallen wat minder op als hij stil zit om te eten, en de kans dat je de koperwiek dat ziet doen is zeer groot. Het is namelijk een echte veelvraat. Als lijsterachtige is hij in de wintermaanden dol op de lijsterbes, maar eet hij ook bessen van de meidoorn en kardinaalsmuts. Toch is de koperwiek niet alleen op bessendieet, hij eet ook zaden of wormen. Genoeg plekken waar je de koperwiek kunt zien dus.

Goudhaan

Misschien ken je deze vogel als het goudhaantje, een naam die vooral wordt gebruikt vanwege het kleine formaat van deze vogel. De goudhaan komt het hele jaar in Nederland voor, maar is van nature een trekvogel. Daarom trekken Nederlandse goudhaantjes in de wintermaanden naar het zuiden. Gelukkig komen daar overwinterende vogels uit Scandinavië voor terug. Je vindt ze normaal gesproken in de naaldbossen op de natuurbegraafplaatsen, maar in de winter duiken de goudhaantjes in elk willekeurig bosje op. Vooral als ze vermoeid zijn van hun reis, zijn ze minder kieskeurig. Wil je de goudhaan spotten? Let dan op een klein mosgroen vogeltje met een opvallende gele streep op zijn kop.

Kruisbek

Zoals zijn naam doet vermoeden, is de kruisbek een vogelsoort die uniek is dankzij de snavel. Hoewel het vaak lastig te zien is, is de snavel van deze vogels gekruist. Wat de kruisbek nog meer bijzonder maakt zijn de kleuren die zowel het mannetje als het vrouwtje krijgen. De mannetjes zijn prachtig karmijnrood, de vrouwtjes zijn bijna egaal groen. Bij de grijsbruin-gestreepte jonge vogels wordt al snel de groene tint van een vrouwtje of het oranje van een mannetje zichtbaar. Zie jij wat het geslacht van dit jonge exemplaar is?

Kramsvogel

De kramsvogel is een kwetsbare vogelsoort die steeds minder in Nederland broedt. Wél komen de kramsvogels met honderdduizenden tegelijk naar ons land om te overwinteren. Mede dankzij hun uitstekende gevoel voor de weersverwachting trekken de vogels vooruit op het naderende koudefront vanuit Noord- en Oost-Europa.

Mocht je ze willen spotten, let dan tijdens de vlucht op de lichtgrijze stuit en de witte onderkant van de vleugels. Ook is de kramsvogel goed te horen dankzij zijn karakteristieke ‘tsjak’. Omdat de kramsvogel net zoals de koperwiek dol is op bessen, zaden en wormen gaan ze er soms samen naar op zoek. Echt teamwork van onze wintergasten.