• Heidepol
  • Huis ter Heide
  • Landgoed Christinalust
  • Landgoed Mookerheide
  • Maashorst
  • Schoorsveld
  • Organisatie

Uitgelicht: veelgestelde vraag Op welke manieren wordt rekening gehouden met de natuur bij het graven van een natuurgraf?

De natuur is leidend op de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland. De plekken, waar begraven in de natuur mogelijk is, zijn nauwkeurig bepaald en uitgemeten, zodat de natuur zo min mogelijk wordt belast. Omdat we de natuur behouden en verbeteren, zorgen we er op deze manier voor dat we geen schade aanrichten aan bijvoorbeeld wortels van een boom of belangrijke leef- en broedgebieden van dieren.

Flora en fauna check

Het natuurgebied wordt verzorgd en beheerd door de natuurbeheerders. Bij het delven en sluiten van het natuurgraf is altijd een van hen aanwezig. Voordat een natuurgraf gegraven wordt, voeren de natuurbeheerders een flora en fauna check uit. Zij kijken wat er rondom het graf groeit en leeft, bijvoorbeeld of er geen zeldzame planten groeien of vogels broeden. Bij het uitmaaien van de looproute naar het graf bekijken de natuurbeheerders welke soorten in bloei staan en laten ze deze zo veel mogelijk staan. Daardoor ontstaat er soms een slingerpaadje naar het natuurgraf.

Plaggen

Om goed en spoedig herstel van de bodem te stimuleren, halen de natuurbeheerders bij het graven van een natuurgraf de toplaag als plaggen eraf en leggen deze apart. De toplaag is de bovenste laag van de bodem waar veel organische stof en het meeste bodemleven in zit. Deze laag varieert van enkele centimeters tot zo’n 30 centimeter dik. Door deze laag na het begraven als laatste terug te plaatsen, zorgen we dat de natuur sneller herstelt.

Herstel van de bodem

Hoe snel de bodem herstelt is afhankelijk van verschillende factoren. Soms is de plek al weinig begroeid, waardoor het langer zanderig blijft. Soms zorgen de seizoenen of de weersomstandigheden ervoor dat het natuurgraf langer dan normaal minder of onbegroeid blijft. Doordat het om eeuwigdurende grafrust gaat, blijft de natuur voor altijd beheerd en behouden.

Meer antwoorden op veelgestelde vragen? Klik hier.