Schoorsveld Nieuwsoverzicht

Schoorsveld

Dagboek

26 maart 2021

Maandag 1 maart Vandaag de eerste bezichtiging gehad voor de nestkastjes die we vorige week hebben opgehangen. Twee koolmeesjes inspecteerden een mogelijke broedplaats. Dinsdag 2 maart We hebben buiten de paden nagelopen. Voor de veiligheid van wandelaars die onze natuur bezoeken, is het noodzakelijk dat we dode takken en/of bomen verwijderen. De bomen die geen bedreiging vormen, laten we staan zodat insecten en paddenstoelen ervan kunnen profiteren. De groene spechten tikken op de stammen op zoek naar voedsel. Woensdag 3 maart Achter in het gebied hebben we pitrus en pijpenstrootje gemaaid om de grond te verschralen. Zo krijgt struikheide ruimte om te groeien. Deze grassen groeien goed door de hoge concentraties stikstof in de bodem. Als we niets doen, overwoekeren ze het hele veld. Donderdag 4 maart We hebben ons plukveld vooraan de Somerenseweg opnieuw ingezaaid met een bloemenmengsel. Zo kunnen we over een tijdje samen met de bijen en vlinders weer genieten van veel mooie bloemen. De waterstand van het ven staat op zijn hoogst. We hopen dat het gebied het water lang vasthoudt, zodat de planten deze lente genoeg te drinken hebben. Vrijdag 5 maart De berken zaaien snel uit. Jonge berkjes groeien zó snel dat ze de andere aangeplante bomen te sterk beconcurreren. Daarom hebben we met de hulp van vrijwilligers de berkenbosjes gedund. Zo krijgen de beuken weer ruimte om te groeien. Een deel van de berken blijft staan en mag uitgroeien tot mooie boom. Ze bieden namelijk ook schaduw voor de beuken die anders kunnen verbranden door de zon.

Schoorsveld

Kennismaken met Evy van den Ho...

11 december 2020

Mijn naam is Evy, 34 jaar en geboren en getogen in Bergeijk. Mijn lieftallige man heet Martijn en we hebben twee schatten van kinderen: Fay (6 jaar) en Lizzy (4 jaar). Ook behoren tot ons gezin onze twee hondjes Luna en Ziggy. Ik kom uit een warm gezin met drie kinderen. Een tweelingbroer die met mij de passie voor horeca deelt, eerst als kok en nu als leraar. En een broer die heel handig is en ons hele klushuis mee onder handen heeft genomen. Wat wil je nog meer? Horeca is mijn passie waarin ik van jongs af aan al mijn roeping vond. Zo heb ik van mijn bijbaan mijn vaste baan gemaakt en 13 jaar lang deel uitgemaakt van een leuk bedrijf genaamd Montana Snowcenter. Na de geboorte van mijn dochters zocht ik een nieuwe uitdaging en kwam ik terecht bij Natuurbegraven Nederland. Daar vond ik mijn plekje op natuurbegraafplaats Schoorsveld als horecacoördinator. In deze baan kan ik mijn liefde en passie voortzetten en dat nog wel op één van de mooiste plekken in Nederland. Ondanks het mooie groen om ons heen houden mijn man en ik heel erg van op vakantie gaan. Naar allerlei mooie plekken om te kamperen of allerlei bezienswaardigheden te bekijken. De mooiste vakantiebestemming vinden we tot nu toe Portugal, de Algarve. Een heerlijke plek waar veel te zien en te doen is. Waar je de rust kunt vinden op de mooie afgelegen strandjes, maar ook waar je de drukte op kunt zoeken van mooie kleine marktjes met fantastisch eten.

Schoorsveld

Wist je dat...

11 december 2020

Wist je dat… Ingenieurs die helikopters ontwerpen, esdoornzaadjes als voorbeeld nemen? Door de draaiing van het zaadje in de lucht wordt een soort tornado ontwikkeld voor het zaadje. Hierdoor verlaagt de druk boven de vleugel en ontstaat er opwaartse kracht. Een esdoornzaadje kan zo heel ver van de moederboom komen. Goed voor de boom want zo verjongt hij zichzelf. Wist je dat… Naaldbomen gewend zijn aan arme grond. Daardoor is deze boom veel energiezuiniger dan andere bomen, en kan hij zijn naalden blijven voeden. De naalden vallen wel uit, net als bij een gewone boom. Dit gebeurt echter niet in de herfst, maar geleidelijk tijdens het hele jaar. Wist je dat… Afgelopen maand zijn onze beheerders bezig geweest met het afzetten* van de brem. Op de open velden had de brem zich flink uitgebreid. Als we hier niets mee zouden doen, zou dat betekenen dat alle open velden uiteindelijk dichtgroeien met brem. Op de jonge scheuten worden in de zomer al knoppen gevormd voor het volgende seizoen. Snoeien we later in het seizoen, dan snoeien we ook veel knoppen weg, waardoor er minder bloemen ontstaan. Al snel zagen we gewenst resultaat: veel inheemse bloemen, zoals knoopkruid, duizendblad, rolklaver, zandblauwtje en biggekruid. Door ieder jaar direct na de bloei te snoeien, blijft de bremstruik mooi vol en zal hij ook bloeien op de jonge vitale takken. * Afzetten van bomen en struiken houdt in dat de begroeiing in zijn geheel laag bij de grond wordt afgezaagd of omgehakt. Dit heeft als doel de boom of struik weer te laten uitlopen, omwille van ecologische overwegingen.  

Natuurbegraven Nederland

Heidepol

Maashorst

Schoorsveld

Landgoed Mookerheide

De bouwers van een gezonde bod...

10 december 2020

Eindelijk, we gaan richting winter. Lekker vriezen, sneeuw en ijs. We zien er nu al naar uit. Wandel- en schaatstochten met een waterig zonnetje, gure wind en erwtensoep natuurlijk! Heerlijk om zo van de seizoenen te genieten. Het is alleen nog niet zover. We staan aan de vooravond van de winter; de herfst is over zijn hoogtepunt heen. Vruchten zijn rijp: geplukt, gepikt of gevallen. Bladeren worden ontdaan van hun belangrijke bouwstoffen, om te worden hergebruikt in de boom of struik, en vallen vervolgens op de grond. Gelukkig is niet alles uit het blad en kunnen schimmels en bacteriën aan de slag met het afbreken ervan. Zo vervalt het blad langzaam in steeds kleinere delen. Ook leven er kleine dieren in deze humuslaag, die aan het ontstaan is na jaren van bladval. Dieren met zes poten, acht poten en soms wel duizend poten. Zelfs dieren zonder poten. Dat is maar goed ook. Wormen zijn namelijk één van de belangrijkste transporteurs in de bodem. Zonder wormen blijven de bladeren en humus op de bodem liggen, kan water lang niet zo snel de bodem in en vindt er minder uitwisseling plaats van gassen. Wormen zijn er in allerlei soorten en maten. In Nederland komen zo’n 25 soorten wormen voor (wereldwijd wel 7.000!). De in Nederland levende wormen zijn in te delen in grofweg drie groepen, ze leven: in de strooisel laag, in de bodem en bewegen daar hoofdzakelijk horizontaal of in de bodem en maken daar verticale gangen. Deze laatste groep wordt ook wel pendelaars genoemd. Ze pendelen op en neer in dezelfde gang, dag in dag uit, het hele jaar door, wel zeven jaar lang (zo oud kunnen ze worden). In deze gang trekken ze humus, maar soms ook hele bladeren mee naar binnen. Natuurlijk geen grote bladeren zoals van een esdoorn. Maar wel kleine blaadjes. Deze trekken ze aan het steeltje hun gangetje Na enige tijd is het blaadje een beetje zacht en vormt het een lekker hapje voor de worm. Er komt gelukkig steeds meer belangstelling en waardering voor de worm. Door die belangstelling komen we ook meer te weten over het beestje. Zo houdt -ie niet van zure bodems en zal daarom nauwelijks te vinden zijn in bossen met enkel naaldbomen. De afgevallen naalden hebben een verzurend effect en ze verteren nauwelijks. Door in naaldbossen de laag naalden te verwijderen en loofbomen te planten, wordt de humuslaag weer een plek waarin de worm zich thuis voelt. Linde is bijvoorbeeld een boomsoort die steeds vaker wordt aangeplant. De bladeren van de linde zijn namelijk basisch. De humuslaag en bodem worden hierdoor minder zuur. Fijn voor de worm en fijn voor ons, want daarmee wordt het bos ook een stuk robuuster. Een gezonde bodem is van levensbelang voor een gezond bos. De lindes brengen ook weer kleur in het bos, zeker in het najaar. Bladeren verkleuren prachtig en na het loslaten van de tak, dansen de lichte lindeblaadjes als balletdansers door de lucht. En als dat gebeurt, komt de winter eraan. Lekker vriezen, sneeuw en ijs. We kijken ernaar uit!

Natuurbegraven Nederland

Heidepol

Maashorst

Schoorsveld

Landgoed Mookerheide

Aangepaste maatregelen

16 oktober 2020

De herfstzon zet de langzaam verkleurende bomen in het najaar weer in een ander daglicht. De natuur laat zoveel moois zien. Vooral in deze tijd is verandering aan de orde van de dag, waar iedereen op zijn eigen manier in meebeweegt. U bent nog steeds van harte welkom op onze natuurbegraafplaats. Wandelen in de openheid van de natuur doet goed. Een gesprek over een plek in de natuur is op dit moment gewoon mogelijk met maximaal 3 gespreksgenoten. Wij houden dan 1,5 meter afstand van u en we geven u geen hand. We begroeten u graag op een andere persoonlijke wijze en hopen op uw begrip. Indien het vermoeden bestaat dat er ziekteverschijnselen zijn of u in quarantaine dient te verblijven, kunt u helaas niet deelnemen aan het gesprek met één van onze collega’s. Wij denken graag met u mee over een passende oplossing, door bijvoorbeeld te beeldbellen. Vanwege de overheidsrichtlijnen worden er voorlopig geen groepsactiviteiten, zoals natuurwerkdagen en informatiewandelingen, door ons georganiseerd. U kunt zelf in alle rust een bezoek brengen aan de natuurbegraafplaats. Het informatiecentrum is op zondag voorlopig gesloten, maar de natuur blijft vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. De impact van het coronavirus is groot. Maar onze wil om van betekenis te zijn voor mens en natuur is groter. Bezoekt u een uitvaart? Lees dan hier over de toepassing van de overheidsrichtlijnen: Heidepol, Maashorst, Schoorsveld en Landgoed Mookerheide.

Schoorsveld

Kevers, kevers, kevers

16 september 2020

Vlinders en libellen; mensen vinden ze prachtig. Maar kevers, kevers zijn een beetje eng en daarmee het ondergeschoven kindje van de insectenwereld. Behalve dan het lieveheersbeestje met al haar mooie stippen. Menig tuinliefhebber is blij met het lieveheersbeestje. De larve ervan is namelijk een veelvraat van bladluizen. Het beestje verorbert tot wel vijfentwintig luizen per dag. Kevers zijn er in verschillende soorten en vooral kleuren; kevers met stippen, kevers met strepen, kevers die blinken. Een glanzend voorbeeld hiervan is het blauw muntgoudhaantje met zijn opvallende en prachtig glanzende blauwe kleur; wat kleur betreft een beetje de ijsvogel onder de kevers. Munttheeliefhebbers zijn echter minder enthousiast. Binnen de kortste keren vreten de larven alle muntplanten in je tuin kaal. Jammer genoeg vinden vogels de kevers niet lekker, waarschijnlijk vanwege het harde schild. Dit schild heeft nog een voordeel: het beschermt ook de onderliggende vleugels van de kever. Maar het maakt tevens dat ze niet de meest elegante vliegers zijn. Topper onder de kevers qua lompe vliegers is toch wel de meikever of zijn nichtje de junikever. Als een oude brommer vliegen ze door de lucht. Het opstijgen en landen gaat gepaard met enige onbeholpenheid. Gelukkig landen ze veelal op de grond, daar kruipen ze verder. De haakjes aan hun poten helpen hen ook om zich tijdens de landing makkelijk ergens aan vast te klampen. Doordat de kevers enige opstarttijd nodig hebben om weg te vliegen, laten ze zich makkelijk vangen. Vroeger kwamen de meikevers veel talrijker voor dan nu. De huidige wijze van landbouw, maar ook de strakke gazonnetjes in onze tuinen, zorgen voor een achteruitgang van deze prachtige en grote kevers. Meikevers die aan de bovenkant witter waren, werden bakkers genoemd. De anderen: mulders (molenaren). Met een beetje fantasie lijkt de meikever wel wat meel op zijn rug te hebben.

Schoorsveld

Landgoed Mookerheide

Het magische algoritme

16 september 2020

Wie weleens bloemblaadjes heeft geteld: hij/zij houdt van me, hij/zij houdt niet van me… komt erachter dat bloemen opvallend vaak hetzelfde aantal bloemblaadjes hebben. Dit kunnen er drie zijn, vijf, acht of zelfs dertien. Sommigen hebben er nog meer; eenentwintig of vierendertig. Als deze getallen achter elkaar worden gezet, ontstaat er een reeks die telkens oploopt door de twee opvolgende getallen bij elkaar op te tellen. Je krijgt dan: 0-1-1-2-3-5-8-13-21-34-55-89-144-233-377-610-987-1597- enzovoort. In de natuur zie je (bijna) altijd de verhouding 1 : 1,6. Kijk maar eens naar de wijsvinger van je rechterhand. De lengte van je eerste vingerkootje maal 1,6 is de lengte van je tweede kootje. Het tweede kootje maal 1,6 is de lengte van je derde kootje en die maal 1,6 is de lengte van je middenhandsbeentje. De draaiing van een slakkenhuis gaat volgens dit principe, zo ook de dennenappel of de zaden in een zonnebloem. En zo kunnen we door blijven gaan. De appel telt vijf bloemblaadjes, vijf stijlen vergroeit tot één stamper. De passiebloem is een mooie: deze heeft drie stampers, vijf meeldraden, vaak negenentachtig bloemblaadjes en twee maal vijf kroonbladeren. Soms lijkt een plant vier blaadjes of vier bloemblaadjes te hebben, maar als je goed kijkt, zie je dat deze blaadjes in tweetallen kruislings net boven elkaar staan. Vanaf nu zul je het overal in de natuur terugzien. En dankzij de knappe koppen uit India van ver vóór Christus, hebben we nu nullen en enen waardoor we een computerprogramma kunnen schrijven dat voor ons uitrekent of we moeten beginnen met ‘hij/zij houdt van me” of met ‘hij/zij houdt niet van me”, om goed uit te komen bij het plukken van de laatste bloemblaadje.

Natuurbegraven Nederland

Heidepol

Maashorst

Schoorsveld

Landgoed Mookerheide

Hoe zie jij de natuur?

11 september 2020

Een vluchtige pennenstreek of takken met elk blaadje in detail. Een stevige stam en wortels tot diep in de grond of enkel een dunne stam. Voer voor psychologen. Het zegt natuurlijk wel iets over hoe je kijkt naar de natuur, hoe je de natuur ziet. Olifanten zien we graag als de krachtpatsers van de natuur, terwijl mieren in onze achtertuin takken en prooien tillen die veel zwaarder wegen dan zijzelf. De zeearend die met krachtige vleugelslagen een vis uit het water grist, terwijl enkele weken geleden ‘onze’ zwaluwen vanuit Nederland naar Centraal Afrika vliegen. In drie tot vier weken tijd vliegen ze 8.000 km. En dat voor een vogeltje van amper 18 gram. Met de zwaluwen trekken meer vogels richting het zuiden. Met het najaar in het vooruitzicht wordt het rustiger. Niet alle vogels trekken weg, sommigen blijven hier en overwinteren. Er zijn ook vogelsoorten die vanuit het noorden juist naar hier komen om de winter door te komen. Doordat we de afgelopen jaren meer natuur in Nederland zijn gaan maken en leefgebieden worden vergroot, trekken ook andere vogels naar Nederland. Ook op onze natuurbegraafplaats zien we veranderingen. Door onze zorg voor de natuur, ontstaat er een grotere diversiteit, waar ook andere soorten vogels op af komen. Vogels die we daarvoor niet of nauwelijks zagen, komen nu langs voor een bezoekje of bouwen zelfs een nest in ons gebied. Kom kijken op de natuurbegraafplaats om verschillende soorten vogels te zien. Je kunt ook mee wandelen tijdens een van de wandelingen die we maandelijks organiseren op de 2e dag van de maand. Meer informatie

Natuurbegraven Nederland

Heidepol

Maashorst

Schoorsveld

Landgoed Mookerheide

Een natuurlijke combinatie

28 mei 2020

De Gezondheidsraad heeft onlangs in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken geschreven dat de nieuwe techniek, alkalische hydrolyse, voldoet aan voorwaarden om haar toe te staan. Het oplossen van overleden dierbaren in vloeistof bij het afscheid wordt daarmee misschien op termijn mogelijk. De techniek, ook wel resomeren genoemd, is een duurzaam alternatief voor crematie, omdat er geen verbranding plaatsvindt, én ook voor het begraven met over afstand vervoerde grafstenen. Resomeren, waar verbranding of het transport van zware grafstenen niet aan de orde is, leidt daarom tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. Resomeren, is daarmee ook een welkome aanvulling op de persoonlijke en duurzame keuze voor eeuwige grafrust in de natuur. Resomeren is meer dan een welkome aanvulling want, na het begraven van een dierbare in een natuurgraf, is de combinatie van natuurbegraven en resomeren daarmee de meest duurzame wijze van afscheid nemen. Want resomeren biedt, net zoals met de as na een crematie, de mogelijkheid om het in water tot poeder opgeloste lichaam, als stof in een urn of anderzijds voor eeuwig in de natuur te begraven. Uit onderzoek blijkt dat ruim 25 procent van de Nederlanders resomeren zou overwegen voor de eigen uitvaart. Het is nu aan de Tweede Kamer om te besluiten of de wet op de Lijkbezorging, waar resomeren onder valt, wordt aangepast.

Schoorsveld

Het is blauw en zit vol verras...

25 mei 2020

De ijsvogel. Het is qua kleurenpracht een van de opvallendste vogels van ons land. Met zijn knalblauwe kop, rug en vleugels en zijn oranje gekleurde borst steelt hij de show. Prachtig mooi om te zien. Wil jij ‘m ook zien? Kom naar Schoorsveld. Daar vliegt een ijsvogel bij het ven en hopelijk gaat -ie een keer broeden langs de beek even verderop; de plek waar we samen met Stichting Nieuwe Natuur vorig jaar een ijsvogelwand hebben aangelegd. IJsvogels zitten vaak op een tak boven het water te loeren naar een prooi in het water. Denk aan larven van libellen en kleine visjes. Met hoge snelheid duikt de vogel het water in, vangt vis met zijn snavel en vliegt zo het water weer uit. Terug op de tak slaat de ijsvogel de vis dood tegen de tak, om ‘m vervolgens soepel naar binnen te laten glijden. Bijzonder zijn de ogen en het knipvlies van de ijsvogel. Dit is een transparant vlies dat horizontaal over de ogen schuift. Om de ogen schoon of vochtig te maken, maar ook ter bescherming in het water. Waarschijnlijk heb je weleens een filmpje van een krokodil gezien, waarbij dit vlies voor de ogen schuift. Bij vogels werkt dit net zo. Door dit vlies kunnen de vogels onder water kijken, net zoals wij dat kunnen met een duikbril op. De ogen van vogels zijn qua bouw vergelijkbaar met de ogen van mensen. Ook geldt: de ene vogel ziet wat beter dan de ander. Roofvogels zien heel scherp en kijken vaak met de ogen recht vooruit. Andere vogels, zoals hoeders, eenden en steltlopers hebben de ogen aan de zijkant. Zij zien vaak minder scherp, maar hebben een verfijnde tast in de snavel om eten te vinden. De ijsvogel heeft beide eigenschappen gecombineerd in één oog. Zo kan deze vogel goed focussen op zijn prooi én tegelijk om zich heen kijken of er gevaar dreigt. Het meest bijzondere is dat de ijsvogel over de ogen een hele dunne laag rode olie kan aanbrengen. De rode kleur zorgt ervoor dat water minder schittert in de ogen, waardoor de vogel goed kan zien waar visjes zwemmen. Net zoals met een zonnebril. Had je niet verwacht hè, van zo’n klein vogeltje. Kom gerust eens naar Schoorsveld om ijsvogels te spotten. Onze natuurbeheerders Rutger en John kunnen je er van alles over vertellen. Maar let op, ondanks zijn felle kleuren moet je goed opletten om de vogel te zien. Hij vliegt heel snel over het water of tuurt stil naar het water vanaf een tak of rietstengel. Dus als je langskomt, geef je ogen dan goed de kost!

Natuurbegraven Nederland

Heidepol

Maashorst

Schoorsveld

Landgoed Mookerheide

Vliegenvangende luchtacrobaten

25 mei 2020

De dagen worden langer en knoppen bloeien uit tot prachtige bloemen of verse groene blaadjes. Blaadjes die gegeten worden door larven van vlinders, kevers en andere insecten. Deze larven worden weer gegeten door andere insecten of vogels, of dienen als voer voor de jonkies die net uit hun ei zijn gekropen. Jonge vogels eten een veelvoud aan lichaamsgewicht voor de groei. Er moeten dus heel wat rupsen, vliegjes of andere insecten gevangen worden, willen alle vogels zo groot en sterk worden als hun ouders. Sommigen vangen op meesterlijke wijze al vliegend de vliegjes en muggen uit de lucht, wendbaar en snel. Zwaluwen hebben dit tot een kunst verheven. Als ware luchtacrobaten vliegen ze op hoge snelheid hoog in de lucht hun kostje bij elkaar, wat dagelijks neerkomt op duizenden vliegjes, mugjes of andere insecten. Nederland telt drie soorten zwaluwen: de boerenzwaluw, de huiszwaluw en de oeverzwaluw. In april komen ze na een vlucht van zo’n 9.000 km vanaf zuidelijk of midden Afrika weer terug in Nederland. Vrijwel altijd weer op hetzelfde nest; onvoorstelbaar hoe ze zo precies de weg weten. In mei komen de eerste van de drie tot zes eitjes uit en worden de jongen volgestopt met alle vliegen en muggen die de ouders maar kunnen vangen. De boerenzwaluw (de meest bekende zwaluw) heeft twee tot drie legsels per jaar en dus evenzoveel hongerige kinderen. Zwaluwen bouwen hun nesten in oude bomen, maar ook onder dakranden en schuren. Je komt ze dus overal tegen. Een hele bijzondere zwaluw, die eigenlijk helemaal geen zwaluw is, is de gierzwaluw. In de evolutie hebben beide vogelsoorten een zelfde aanpassing doorgemaakt en kennen ze nu een vrijwel dezelfde levenswijze. De gierzwaluw komt in het voorjaar vanuit midden Afrika naar Nederland gevlogen. Bouwt hier een nest, legt eieren, brengt zijn kroost groot en vliegt in augustus weer terug naar Afrika. Het bijzondere van deze vogel is dat hij nooit aan de grond komt. De gierzwaluw eet, drinkt en slaapt al vliegend door de lucht. Behalve om te broeden; dat doet -ie in een nest in een oude boom of in of langs daken. De gierzwaluw is overigens goed te onderscheiden van de echte zwaluw. Als hij vliegt lijken zijn gespreide vleugels samen een sikkel te vormen. En zodra hij laag vliegt, is duidelijk aan het gierende geluid te horen waar -ie zijn naam aan te danken heeft. Gierzwaluwen vliegen veelal in groepen en kwetteren er daarbij vrolijk op los met elkaar. Als je de zwaluwen (en jezelf) een plezier wil doen, hang dan nestkasten op rondom je huis. Zeg nou zelf; in plaats van het brommen van een vlieg, hoor jij toch ook liever het kwetteren van een zwaluw?

Natuurbegraven Nederland

Heidepol

Maashorst

Schoorsveld

Landgoed Mookerheide

Maatregelen in tijden van coro...

19 maart 2020

Nachtvorst en ochtenddauw lijken de natuur in de winter als een witte deken te bedekken. De bomen die zich van hun blad hebben ontdaan geven ruimte aan de winterzon en de dieren trekken zich terug voor een winterslaap. Ook in het winterseizoen zit de natuur vol mooie verrassingen die vooral nu extra energie geven. U bent nog steeds van harte welkom op onze natuurbegraafplaatsen. Wandelen in de openheid van de natuur doet goed. Een gesprek over een plek in de natuur is op dit moment mogelijk met maximaal 2 gespreksgenoten. De informatiecentra op de natuurbegraafplaatsen zijn te bezoeken op afspraak zodat het veilig blijft voor iedereen. Wij zorgen dat we alle tijd hebben voor een gesprek. Wij houden dan 1,5 meter afstand van u en we geven u geen hand. We begroeten u graag op een andere persoonlijke wijze en hopen op uw begrip. Als u corona gerelateerde klachten heeft of er wordt van u verwacht binnen te blijven kunt u helaas niet deelnemen aan het gesprek met één van onze collega’s. Wij denken graag met u mee over een passende oplossing, door bijvoorbeeld te beeldbellen. U kunt zelf in alle rust een bezoek brengen aan de natuurbegraafplaats met maximaal 2 personen of de personen uit één huishouden. Om samen het coronavirus onder controle te krijgen is het informatiecentrum daarom niet zonder afspraak te bezoeken. Op zondag zijn de informatiecentra voorlopig gesloten, maar de natuur blijft, dagelijks, vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Vanwege de geldende regels worden voorlopig geen groepsactiviteiten, zoals natuurwerkdagen en informatiewandelingen, door ons georganiseerd. Bezoekt u een uitvaart? Lees dan hier over de toepassing van de overheidsrichtlijnen: Heidepol, Maashorst, Schoorsveld en Landgoed Mookerheide.

Schoorsveld

Even voorstellen...

6 maart 2020

Wat leuk dat ik mezelf aan jullie mag voorstellen! Mijn naam is Charlotte Nouwen, ik ben 48 jaar, woon in Helmond en werk onder andere als gastvrouw bij natuurbegraafplaats Schoorsveld. Afgelopen jaar vierden mijn lieve man Frank en ik ons 25-jarig huwelijksjubileum. Samen hebben we drie kinderen waar we heel trots op zijn en waar we veel leuke dingen mee doen. Mijn zoon Joey is 24 jaar oud en mijn dochters Demy en Lindsey zijn 22 jaar oud; een eeneiige tweeling. Mijn man werkt als kwaliteitsmanager in Overijssel en is elke avond pas tegen 20.00 uur thuis. Daarom vind ik het extra leuk dat alle kinderen nog gezellig thuis wonen. Mijn zoon werkt net zoals ik in het mooiste hotel van Helmond, ook als ontbijtkok. Joey neemt vijf dagen voor zijn rekening en ik de overige twee dagen. Daarnaast werk ik ook regelmatig in de bediening in hetzelfde hotel. Mijn dochters werken momenteel in een winkel, maar zullen binnenkort weer de overstap maken naar een leuke baan in de kinderopvang, daar waar zij beiden voor opgeleid zijn. Ik heb destijds na drie jaar mavo de overstap gemaakt naar de koksschool en deze opleiding ook afgerond. Direct daarna ben ik aan de slag gegaan als kokkin in combinatie met medewerkster bediening in het destijds leukste restaurant van Helmond. Deze leuke baan heb ik weloverwogen opgegeven om volledig de zorg voor de kinderen op me te nemen. Toen de kinderen wat ouder waren, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen, onder andere als overblijfjuffrouw bij de kleintjes op een basisschool. Mijn hobby’s zijn wandelen/spelen met mijn honden, lekkere dingen koken samen met mijn moeder en vervolgens gezellig samen eten. Ik hou er sowieso van om thuis te koken voor familie en vrienden. Ik speel graag spellen zoals ‘Kolonisten van Catan’ en zwem en lees graag. Met mijn dochters ga ik graag shoppen en lunchen of naar de bios. Naast mijn werkzaamheden in Hotel West-Ende in Helmond ben ik heel blij om als gastvrouw bij natuurbegraafplaats Schoorsveld in dienst te zijn. Ik tel er altijd weer op om te gaan werken, voor onze gasten klaar te staan, en ze te bieden waar zij op dat moment behoefte aan hebben. Soms is dit een luisterend oor, soms enkel informatie over onze mooie locatie. Het geeft keer op keer een zeer voldaan gevoel om samen met mijn lieve collega’s onze gasten op te vangen en hun dankbare reacties in ontvangst te mogen nemen. Ik hoop nog heel lang als gastvrouw verbonden te mogen blijven aan team Schoorsveld! Groetjes, Charlotte

Schoorsveld

Inzameling lege waxinelichtjes

6 maart 2020

Elke dag branden wij hier op Schoorsveld veel waxinelichtjes. De bakjes van de opgebrande waxinelichtjes verzamelen we voor een goed doel. Hans Rijnders (60) uit Asten verzamelt plastic doppen, kroonkurken en waxinelichtbakjes. Allemaal voor het goede doel. Hans heeft jarenlang gewerkt, maar kwam na twee herseninfarcten thuis te zitten. Hij wilde iets doen waarmee hij anderen kan helpen en begon te sparen. Inmiddels is Hans er bijna zes jaar mee bezig. Hij krijgt hulp bij het uitsorteren van het materiaal dankzij kleinschalige dagbesteding. De plastic doppen worden opgehaald door een stichting die begeleidingshonden opleidt. De bakjes van de waxinelichtjes worden eerst ontdaan van het kaarsvet, dat hergebruikt wordt. Daarna gaan de bakjes naar een oud ijzerhandelaar, die ook de kroonkurken afneemt. Van de opbrengst van het ‘afval’ financiert Hans Rijnders diverse projecten welke ten goede komen aan ouderen en mensen met een beperking. De projecten zijn allemaal regionaal zodat Hans daadwerkelijk kan zien wat er met het geld gebeurt. Zo heeft men in Deurne een tovertafel kunnen aanschaffen. In Helmond is een leeftafel bezorgd en in Asten is voor een woonvoorziening een complete bestekset geleverd. Momenteel wordt er volop gespaard voor de aanschaf van een duofiets en de aanleg van een beleeftuin. Wat heel klein is begonnen, is uitgegroeid tot een groot netwerk. Inmiddels verkoopt Hans ook eitjes, waarvan 4 cent per ei naar het goede doel gaat. Hans Rijnders heeft een honderdtal inleverpunten. Hij maakt zelf een rondje langs deze adressen. Dit sociale aspect is voor Hans belangrijk nadat zijn fulltime baan wegviel. Maar vooral gaat het om het doel om met bijna niets, zoals de doppen en de waxinelichtbakjes, veel mensen te helpen zonder om geld te hoeven vragen. Hoe mooi is dat?!

Schoorsveld

Het is herfst!

3 december 2019

Deze prachtige paddenstoelen zijn gefotografeerd door leden van IVN Heeze-Leende. Deze herfst hebben we een explosief aan paddenstoelen op Schoorsveld, ze zijn er in alle maten en kleuren. Buiten dat het natuurlijk een prachtig gezicht is, hebben paddenstoelen ook een belangrijke functie. Hoewel we paddenstoelen op de groenteafdeling in de supermarkt kunnen vinden is het geen plant. Maar ook geen dier. Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel. Meestal leeft die schimmel onzichtbaar onder de grond of onder boomschors. Het netwerk aan schimmeldraden krijgt bovengrondse uitlopers waar paddenstoelen groeien en die zien we. De paddenstoel is vergelijkbaar met de vrucht van een appelboom: de appel. Alleen is de ‘boom’ in het geval van de paddenstoel niet zichtbaar. Zonder bodemschimmels en zijn paddenstoelen zou het maar een rommeltje zijn. Met hun schimmeldraden ruimen ze organisch materiaal op, zoals bladeren, hout en dode wormen. Paddenstoelen zijn een soort stofzuigers! Meer dan 90% van de afbraak van de organische reststoffen gebeurt door schimmels. Zonder hen zou een bos in zijn eigen afval omkomen. Het organisch materiaal zet bodemschimmels ook om in voedsel voor planten en andere bodemorganismen. Er zijn ook schimmels die echt samenwerken met bomen. Sommige bomen groeien daarom alleen in de buurt van deze bodemschimmels. De schimmel transporteert mineralen en water vanuit de bodem naar de boomwortels, in ruil voor koolstof en energie. IVN Heeze-Leende

Schoorsveld

Een geslaagde natuurwerkdag

21 november 2019

Zaterdag 2 november organiseerden we weer een natuurwerkdag op Schoorsveld. Alweer voor de zesde keer sinds de opening van Schoorsveld werd ook dit keer door een grote groep hard gewerkt om de natuur op Schoorsveld een handje te helpen. Ook nu was er voor iedereen een passende en leuke activiteit. Zo zijn de berken en dennen (ontstaan uit zaailingen) rondom de vennen gesnoeid en verwijderd. Op deze manier houden we de vennen open van dichtbegroeide, houtige beplanting, en voorkomen we dat een ven verbost. Een leuke -en vooral voor de vennen van Schoorsveld- zeer nuttige klus. Achterin, bij het Gagelbos is tijdens de natuurwerkdag hard gewerkt om het bos vrij te zetten van de dichte begroeiing van berken. Het tak- en tophout is op een ril gelegd; hier profiteren insecten en allerlei soorten vogels, muizen en egels van. Zij kunnen de ril gebruiken als nestplaats, beschutting en voedselbron. Er is de komende tijd nog veel werk te verzetten op Schoorsveld. De werkzaamheden rondom het ven zullen vaker nodig zijn; jonge berkjes, de pionieren, steken graag als eerste de kop op. Ondanks het slechte weer was het een zeer geslaagde dag die goed verlopen is. Na de welbekende soep en worstenbroodjes, hebben we deze fijne en vooral nuttige ochtend rond 13.00 uur afgesloten. Wij willen iedereen bedanken die zich vrijwillig voor Schoorsveld heeft ingezet en hopen bij een volgende natuurwerkdag weer op zo’n prachtige opkomst. Vele groeten van team Schoorsveld

Schoorsveld

Even voorstellen...

19 november 2019

“Wààr werk jij?”, deze vraag wordt me regelmatig gesteld. En wat ben ik dan trots om te vertellen over natuurbegraafplaats Schoorsveld en mijn rol als informatiemedewerker. Een rol die me op het lijf geschreven is…., want als ‘communicatief wezen’ gaat mijn hart sneller kloppen van ontmoetingen met mensen. Graag stel ik me even voor. Mijn naam is Martine Wolfs, 46 jaar, en afkomstig uit ‘gemeenteland’. Bijna twintig jaar heb ik bij diverse gemeenten, waaronder Baarle-Nassau en Dongen, als communicatiemedewerker gewerkt. Mensen informeren, luisteren en verbinden; het is mooi en dankbaar werk om als echt ‘mensen-mens’ te mogen doen. In mijn vrije tijd ben ik ook actief als ‘trouwmevrouw’. Dan verbind ik als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand mensen met elkaar. Ik mag liefdesverhalen vertellen en er zijn op een belangrijk levensmoment. De stap om te gaan spreken bij afscheidsceremonies was niet zo heel erg groot. Mijn eigen ervaringen met afscheid van dierbaren en de confrontatie met mijn eigen sterfelijkheid speelden daarbij een belangrijke rol. Maar ook bij afscheid gaat het om de liefde en wat de ander voor jou persoonlijk betekend heeft. Zelfs bij verdriet is het heel dankbaar om een familie te kunnen ondersteunen bij het laatste afscheid. Mijn werkzaamheden als uitvaartspreker heb ik echter stop gezet toen ik op Schoorsveld kwam. De rust die de regelmatige werktijden mij en mijn gezin geeft, én het werken in een hecht en fijn team, gaven de doorslag! De liefde voor de natuur, met name voor prachtige veldbloemen, bracht mijn moeder op me over. Zij was jarenlang akela bij de welpen. Haar kennis én alle nieuw opgedane natuurinformatie op Schoorsveld, geef ik graag weer aan jou door. Ik hoop je binnenkort een keer te ontmoeten op Schoorsveld! Een verbindende groet, Martine

Natuurbegraven Nederland

Heidepol

Maashorst

Schoorsveld

Landgoed Mookerheide

Hoe komen bijen de winter door...

19 november 2019

Met de winter in aantocht zijn de meeste insecten al voorbereid op de koude periode. Sommigen vliegen naar het warme zuiden, anderen overwinteren als ei of als larve. Ook zijn er insecten, waaronder bijen, die overwinteren als volwassen insect. Ze trekken zich terug in dicht struikgewas, in holtes van bomen of in holletjes onder de grond. In Nederland kennen we 360 verschillende soorten bijen. Met de honingpot op tafel denk je wellicht: dat zullen wel honingbijen zijn. Maar niets is minder waar. Er is slechts één honingbijensoort in Nederland. Alle andere soorten bijen vallen in de categorie ‘wilde bijen’ en leven veelal alleen. Hun nest is vaak een holletje, waarin ze zich alleen terugtrekken. De namen van de bijen verraden al een beetje waarin ze het liefst hun holletje maken: denk aan de houtbij of de zandbij. Overigens maakt een zandbij ook holletjes in klei of in de bloempot op het balkon. De slakkenhuisbij is daarentegen alleen tevreden met -je raadt het al- een slakkenhuis. Dan is er ook nog een bijtje dat alleen de mooiste blaadjes verzamelt om er de wanden van zijn nest mee te ‘behangen’: de behangersbij. Een andere soort bij is de koekoeksbij die net zoals de echte koekoek het werk voor hem laat doen en zijn eitjes in het nest van een ander legt. Bij een eitje verzamelen de bijen voedsel voor het moment dat de larve uit het ei komt. De larve eet zich direct na de geboorte vol aan dit voorraadje stuifmeel en nectar. Na het verpoppen van de larve, komt er vervolgens een bijtje uit en is de cyclus weer rond. Bij het naderen van de winter trekt de volgende generatie bijtjes zich terug in hun holletje. De gangen zijn vaak 30-40 cm diep, genoeg om vorstvrij de winter door te komen. Sommige zandbijen gebruiken samen een ingang en onder de grond heeft elke bij zijn eigen gangetje waarin hij overwintert. Na de overwintering vliegen eerst de mannetjes uit. Een paar dagen of weken later volgen de vrouwtjes. De mannetjes zijn eerder, omdat zij zo een grotere kans maken om te paren. Zodra een vrouwtje bevrucht is, begint ze direct een nest te bouwen. Als mannetje wil je dus niet te laat zijn, na alle ontberingen van de winter. Wanneer alle eitjes zijn gelegd en van voedsel voorzien, is het bijtje uitgeput en sterft het.

Schoorsveld

Even voorstellen...

29 augustus 2019

Mijn naam is Annelies Kuijten. Ik ben 65 jaar, heb vier kinderen en tien kleinkinderen in de leeftijd van 7-17 jaar. In 1997 verhuisden mijn man en ik met ons melkveebedrijf van Nuenen naar Sterksel. Vanaf mijn negentiende jaar heb ik altijd op ons eigen bedrijf gewerkt totdat onze zoon het bedrijf overnam. zeventien jaar lang heb ik vaste dagen op mijn kleinkinderen gepast. Ruim drie jaar geleden kwam mij ter ore, dat er bijna in onze achtertuin een natuurbegraafplaats zou komen. Mijn nieuwsgierigheid was groot. Tijdens mijn zondagse wandelingen ben ik dan ook dikwijls achter ons huis het bos ingelopen om de vorderingen te bekijken. Zowel de omgeving als de locatie sprak me erg aan. Al voor de opening heb ik daarom contact gezocht met Natuurbegraven Nederland; misschien kon ik me nuttig maken. Na contact met Hanne en een kennismaking zijn we met onze buurtvereniging ‘Vlaamseweg’ op excursie gegaan. Na enige tijd kreeg ik vanuit Natuurbegraven Nederland het bericht dat ze graag van mijn diensten gebruik wilden maken. Ik was super blij; mijn eerste baan op mijn 62ste! Vanaf de opening in 2016 ben ik op Schoorsveld geregeld te vinden voor schoonmaakhulp en andere hand-en-spandiensten. Ik vind het er ontzettend fijn en ga elke keer weer met een voldaan gevoel naar huis als alles weer netjes is. Wanneer het erg druk is, help ik soms ook mee in de catering of op zondag als dat nodig is. Ook dat vind ik super om te doen. Het is gezellig en fijn om zoveel lieve en fijne collega’s te hebben!

Natuurbegraven Nederland

Heidepol

Maashorst

Schoorsveld

Landgoed Mookerheide

Donders wat een weer

28 augustus 2019

Regen, wind, donder, bliksem en toch een aangenaam temperatuurtje. Groeizaam weer, noemen ze het ook wel. De regen brengt groei en vitaliseert. Binnen een mum van tijd staat de natuur er anders bij. Frisser, groener, stralender. Veel mensen herkennen het; na het douchen voel je je ook een stuk beter, frisser, opgewekter en misschien zelfs wel stralender. Bij een plant kun je je nog voorstellen dat de plant het water opneemt en dan ineens groeit. Maar wij mensen nemen niet effe een litertje water op via onze tenen en voeten. Hoewel water bijzondere eigenschappen heeft, heeft het vooral het effect dat het al je zintuigen activeert; een lichte massage van je huid, het geluid, het schoonspoelen, het geleiden van je huid, de reuk, de tintelingen, etc. etc. Alles staat ineens aan. Op een plant heeft regen een vergelijkbaar effect als een douche op de mens. Tussen de haren op het blad en stengel wordt stof en ongedierte weggespoeld. De trillingen van de druppels activeren de plant. De plant reageert op het geluid van de vallende druppels. Uit nationale en internationale onderzoeken komt naar voren dat planten beter groeien bij bepaalde geluiden. Dus het praten of zingen tegen planten helpt echt, tenminste als je aardig bent natuurlijk. Ook onder de grond heeft regen een verkwikkende werking. Regen zorgt er namelijk voor dat mineralen beter beschikbaar zijn voor de plant.

Natuurbegraven Nederland

Heidepol

Maashorst

Schoorsveld

De intelligentie van de natuur...

6 juni 2019

Er zweeft van alles door de lucht. Het eerste waar je dan aan denkt, zijn vogels, vlinders of wellicht zelfs een vleermuis. Nog kleiner zijn het de parasolzaden van een paardenbloem of kleine diertjes zoals muggen, bijen of rupsen. Okay, die rupsjes zweven niet helemaal vrij door de lucht, ze hangen aan een dun draadje. Zoals je ook in de zweefmolen hangt. Zwevend in de wind. Verschil is dat de rups het draadje zelf maakt en dat het bittere noodzaak is. Waarschijnlijk werd de rups achterna gezeten door een vogel en heeft ie zich van het blad laten vallen of verplaatst hij zich zo naar een andere plek. Bijvoorbeeld naar de grond om er zich te verpoppen. De meeste rupsen die zo aan een draadje hangen zijn bladrollers. En hoe herken je een bladroller? Juist, die rolt het blad op. Maar zoveel bladrollers, zoveel manieren om het blad op te rollen. Sommigen zitten op het topje van een takje en trekken alle jonge bladeren als een propje bij elkaar. Sommige “plakken” twee blaadjes aan elkaar en gaan daar tussen zitten. Sommigen rollen een blaadje letterlijk op tot een rolletje. Ze doen dit om zich te beschermen tegen vogels en alle andere bedreigingen. Rupsen zijn namelijk een favoriete snack van vogels, want ze zitten boordevol met eiwitten. Dit is precies wat vogels nodig hebben om aan te sterken na een lange vlucht uit Zuid-Europa of Afrika, en dient als krachtvoer voor hun opgroeiende kuikens. De rupsen hebben verschillende technieken “bedacht”, of beter gezegd uitgeselecteerd, om aan de vogels te ontkomen. Ten eerste zijn het hele snelle groeiers. In korte tijd, vaak maar enkele weken, vreten ze zich helemaal vol. In deze tijd worden ze tot wel 1000 keer zwaarder dan toen ze uit het ei kwamen. Hoe sneller ze verpoppen, hoe kleiner de kans dat ze gezien en gepakt worden. Een pop is namelijk wat minder smakelijk dan een vers rupsje. Een ander beproefde tactiek is het hebben van haren of een hele vieze smaak. Sommige rupsen zijn gecamoufleerd en lijken op een takje, doorn of vogelpoep. Anderen zien er juist heel gevaarlijk uit met felle kleuren of stekels. Nog anderen worden beschermd door andere dieren of zijn zelfs giftig. En de vogels zitten natuurlijk ook niet stil en passen zich daar weer op aan. Bijvoorbeeld de koekoek, die eet hele harige rupsen. Even terug naar de bladroller, het draadje waar hij aan hangt, perst hij net zoals de zijderups uit zijn eigen lijf. Met dezelfde draadjes rolt of plakt hij ook de bladeren op elkaar. Dus als je weer een rups aan een draadje voorbij ziet zweven in het bos, verwonder je dan over de intelligentie van de natuur. Een intelligentie die onze verbeeldingskracht vaak te boven gaat. Zijn wij als mensen wel intelligent genoeg om de intelligentie van de natuur te zien? Het is daarom goed dat we met zijn allen veel doen om de natuur te behouden en om meer natuur te maken. Want hoe diverser de natuur is, hoe meer we ons kunnen verwonderen!

Natuurbegraven Nederland

Heidepol

Maashorst

Schoorsveld

Samen nieuwe natuur maken

15 maart 2019

“Het voelt als een eer om dit te mogen doen”, aldus Piet den Besten. Piet is één van de mensen die een plekje heeft op natuurbegraafplaats Schoorsveld. Vandaag plant hij mede een boompje ter ere van de officiële opening van een nieuw stukje natuur. Vlakbij natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze. Op 15 maart opende Stichting Nieuwe Natuur hier met Groen Ontwikkelfonds Brabant het eerste stukje nieuwe natuur. Piet: “Aan het eind van je leven, voor eeuwig mogen rusten in deze mooie natuur en zo bij te dragen aan meer natuur. Wat is er mooier dan dat? Dit is echt geven met een warme hand.” Een voormalig landbouwperceel is omgevormd naar een vochtig natuurgrasland met bosschage en een ijsvogelwand. Samen wordt hier gewerkt aan een mooi beekdallandschap langs de Sterkselse Aa. Natuurbegraven Nederland heeft Stichting Nieuwe Natuur opgericht, in samenwerking met Natuurmonumenten. Provincie Noord-Brabant en Groen Ontwikkelfonds Brabant stellen middelen beschikbaar. “De Provincie juicht initiatieven als deze toe” zegt Johan van den Hout, gedeputeerde Provincie Noord-Brabant. “De natuur is bij uitstek een kans voor ondernemers. Door hierin te investeren dragen ze bij aan het natuurnetwerk Brabant. En juist burgers en ondernemers nemen dit op zich. Met de realisatie van dit eerste nieuwe stukje natuur draagt Stichting Nieuwe Natuur hieraan bij. Ik ben blij verrast dat de samenwerking met Groen Ontwikkelfonds Brabant zo mooi uitpakt.” Mary Fiers, directeur Groen Ontwikkelfonds: “Recent heeft onderzoek laten zien dat burgers in hun provincie het meest trots zijn op de natuur in hun omgeving.” Natuur in Nederland ontstaat niet vanzelf. Er wordt altijd wat vanaf geknabbeld. Samen met Stichting Nieuwe Natuur draagt het Groen Ontwikkelfonds Brabant graag bij aan het realiseren van nieuwe natuur. “Het is de ambitie én de opdracht van Groen Ontwikkelfonds Brabant om in de komende 10 jaar 10.000 hectare nieuwe natuur te realiseren. Voor het goede beeld: dat zijn liefst 20.000 voetbalvelden. We zijn hard op weg om dat voor elkaar te krijgen. Initiatieven als deze helpen daarbij. Vooral ook omdat ze laten zien dat nieuwe natuur aanleggen ook prima gecombineerd kan worden met andere maatschappelijke wensen,” aldus Mary. “Schoorsveld leeft”, zegt Piet. “Er valt altijd wat te zien. Ik kom hier regelmatig om te wandelen en steeds verwonder ik me weer over de natuur die hier elke keer anders is. Deze boom symboliseert voor mij de groei van dit natuurgebied. Hier neem ik mijn kleinkinderen mee naar toe en zeg, kijk, deze boom heeft opa mee geplant.”

Schoorsveld

Natuurwerkdag Schoorsveld,

14 maart 2019

Het natuurgebied, een voormalig productiebos, heeft plaatsgemaakt voor bosgedeeltes afgewisseld met open veld waar de heide weer op moet komen. Een terrein dat door de afwisseling meer ruimte zal geven aan een grotere variatie aan flora en fauna. De natuur ontwikkelt en vernieuwt zich hier voortdurend en daar zijn we trots op. We willen ervoor zorgen dat deze plek nog heel lang mooi en bijzonder blijft. Daarom beheren onze medewerkers het gebied zodat de natuur ruimte houdt om zich te ontwikkelen. Om hier een optimaal resultaat te bereiken, gebeuren veel werkzaamheden bij voorkeur handmatig. U kunt zich voorstellen dat dit op zo’n groot terrein veel tijd vergt. Wij waarderen het dan ook enorm dat mensen ons regelmatig hulp aanbieden, omdat zij graag een steentje bij willen dragen aan het behoud van deze bijzondere plek. Graag steken wij samen met u de handen uit de mouwen tijdens de natuurwerkdag op woensdag 20 maart van 9:00 tot 13:00 uur. Om deze ochtend gezamenlijk goed af te sluiten en om u te danken voor uw hulp, staat er rond het middaguur een lekkere lunch klaar. Heeft u zin om ons een handje te helpen op 20 maart? Meld u zich dan uiterlijk maandag 18 maart aan via contact@schoorsveld.nl of via 040-303 23 00. Let op we hebben maar een beperkt aantal plaatsen dus geef op tijd uw aanmelding aan ons door! Wij zorgen voor gereedschap, werkhandschoenen, voldoende koffie, thee en een heerlijke lunch als afsluiting.

Schoorsveld

Nieuws van de Beheerder

14 maart 2019

Op natuurbegraafplaats Schoorsveld is de afgelopen weken hard gewerkt aan het verwijderen van grove dennen en enkele (Amerikaanse) eiken, die door de hagel en storm van begin 2018 zijn getroffen. We hebben alleen de bomen verwijderd die dicht langs de wandelpaden stonden en daarom een gevaar vormden voor bezoekers. De overige dennen en bomen die verder in het bos staan, halen we niet weg. Dit zijn namelijk voedingsbronnen voor diverse insecten, schimmels, zwammen en vogelsoorten zoals de specht. Zo zijn deze bomen en dennen toch nog nuttig voor onze natuur. Snoeien doet groeien Op onze natuurbegraafplaats hebben we tijdens de aanleg behoorlijk wat bomen geplant. Om jonge bomen beter te laten groeien, moeten we ze snoeien. Dit klinkt misschien raar, want je zou toch zeggen dat bomen met meer takken harder groeien. Dit is dus juist niet het geval. Een boom en dan vooral jongere bomen moeten zeer veel moeite doen om zich te ontwikkelen tot een grote prachtige boom. Dit komt, omdat jongere bomen vaak nog geen goed ontwikkeld wortelgestel hebben. Hoe meer takken er aan de boom zitten, des te zwaarder heeft de boom het, omdat het voorzien van deze takken en bladeren veel energie kost. Je kunt jezelf dus voorstellen dat een jonge boom met weinig wortels, het heel zwaar krijgt om zich te ontwikkelen en houvast te vinden. Haal je een paar grotere takken weg van de boom, dan gaat daar ook geen energie meer naartoe. Deze energie kan de dan weer steken in de ontwikkeling van zijn wortels, hoe meer wortels, hoe beter de voedingsopname. Halverwege maart en de hele maand april zullen deze snoeiwerkzaamheden plaatsvinden. We doen dit niet tijdens strenge vorst, omdat dit slecht is voor de wond, die na het snoeien ontstaat.

Natuurbegraven Nederland

Schoorsveld

Even voorstellen...

23 januari 2019

Ik ben Leonie van Hoof, woon samen met Bart en mijn 2 kinderen, Lynne van 19 en Tijn van 17 jaar. Zo’n 1,5 jaar geleden is ons hondje Balou in ons leven gekomen, een heerlijke knuffel waar we allemaal heel dol op zijn. We wonen in het centrum van Nuenen, het dorp waar ik geboren ben. Nou ja, in het kleine dorpje Nederwetten eigenlijk, maar dat hoort bij Nuenen. Ik geniet van wandelen, lekker buiten zijn. Verder zing, dans en lees ik graag, al doe ik dat te weinig naar mijn zin. Ik houd van lekker eten, maar doe ik dan wel weer iets te vaak, haha. In de toekomst wil ik heel graag nog eens een schilder en fotografiecursus doen, maar goed, we moeten wat te wensen overhouden toch! Sinds juni 2018 ben ik werkzaam op Schoorsveld waar ik helemaal mijn draai gevonden heb. Het was voor mij geen onbekend terrein want ik kom uit de uitvaartzorg. Iedere keer wanneer ik op Schoorsveld kwam en uit mijn auto stapte dacht ik, je zou hier mogen werken! Wat heerlijk lijkt me dat! Zo mooi! Maar nooit gevraagd of ze een vacature hadden… Uiteindelijk nam ik mijn ontslag om te gaan werken in de horeca. Reden: vaste dagen werken en vaste dagen vrij. Dat was voor mij een voorname verandering want de onregelmatigheid gaf me soms onrust. Wel een gekke overstap maar ik dacht, ach, daar werk ik ook met mensen! Toen Schoorsveld hoorde dat ik gestopt was hebben zij mij gevraagd; er was een vacature voor mij! Wauw! Ik hoefde er niet lang over na te denken…. Inmiddels ben ik helemaal “ingeburgerd” en ik voel me echt op mijn plek. Ik vind het fijn om met mensen in gesprek te zijn en te vertellen over ons mooie Schoorsveld. Want wat is het toch een mooi stukje natuur, ik geniet er zo van! En zó mooi dat ondanks het grote verdriet wat men heeft na het overlijden van een dierbare, mensen hier zó graag komen. Een steunend woordje of gewoon even een praatje over wat dan ook, het kan een mens zo goed doen. Zorgen dat alles goed verloopt tijdens de uitvaart is eveneens een belangrijke taak die ik graag op me neem. Samen met ons superteam verdelen we die taken wat ons werk dan ook zo divers maakt. Wat ik ook zo tof vind is dat we van onze beheerder veel kunnen leren over de flora en fauna. Zo leuk om ook daar over te kunnen vertellen! Regelmatig heb ik al wat reeën kunnen spotten, hoe gaaf! Ik hoop hier nog lang te mogen genieten van mijn fantastische werkplek, mijn schatten van collega’s, van alle mensen die hier op mijn pad komen. Na een fijne werkdag ga ik tevreden naar huis waar mijn eigen 4 schatten, inclusief onze pluizige viervoeter, op mij wachten. Nou ja, niet letterlijk hoor, haha. Kortom, ik pluk de dag, en hoop nog lang te mogen plukken. Heerlijk!  

Schoorsveld

3 november, natuurwerkdag

24 oktober 2018

Het natuurgebied, een voormalig productiebos, heeft plaatsgemaakt voor bosgedeeltes afgewisseld met open veld waar de heide weer op moet komen. Een terrein wat door de afwisseling meer ruimte zal geven aan een grotere variatie aan flora en fauna. De natuur ontwikkelt en vernieuwt zich hier voortdurend en daar zijn we trots op. Om ervoor te zorgen dat deze plek nog heel lang mooi en bijzonder blijft, beheren onze medewerkers het gebied zodat de natuur ruimte houdt zich te ontwikkelen. Om hier een optimaal resultaat te bereiken, gebeuren veel werkzaamheden bij voorkeur handmatig. U kunt zich voorstellen dat dit op zo’n groot terrein veel tijd vergt. Wij waarderen het dan ook enorm dat mensen ons regelmatig hulp aanbieden omdat zij graag een steentje bij willen dragen aan het behoud van deze bijzondere plek. Graag steken wij samen met u de handen uit de mouwen tijdens de natuurwerkdag op zaterdag 3 november a.s. van 9:00 tot 13:00 uur. Tijdens deze ochtend bent u van harte welkom om ons een handje te komen helpen. Onze beheerders geven deze dag uitleg over het natuurbeheer op Schoorsveld en de te verrichten werkzaamheden. Bent u in het bezit van werkhandschoenen dan is het fijn als u deze mee neemt. Denkt u ook aan goed schoeisel? Om deze ochtend gezamenlijk goed af te sluiten en u te danken voor uw hulp, staat er rond het middaguur een lekkere lunch klaar. Er is plek voor 50 mensen, dus meldt u op tijd aan. Heeft u zin om ons een handje te helpen op 3 november? Meldt u zich dan uiterlijk maandag 29 oktober aan via contact@schoorsveld.nl of via 040 – 303 23 00.

Heidepol

Maashorst

Schoorsveld

Het is herfst

26 september 2018

Als je tijdens de herfst regelmatig in het bos loopt, is de kans groot om geraakt te worden door een eikel. Niks persoonlijks hoor. Gebeurt gewoon. Dit jaar was de kans erg groot dat je een keer geraakt werd. Massaal vielen de eikels op de grond en soms op iemands hoofd. Als er veel eikels zijn, wordt het een goed mast jaar genoemd. En dieren profiteren daar weer van. Eikels worden gegeten door wilde zwijnen, runderen, muizen, maar ook door vogels zoals gaaien. Waar een wild zwijn voor de voet weg eet en geen zorgen lijkt te hebben voor de dag van morgen, verzamelt de gaai eten voor in winterse tijden. Hij of zij doet dat door eikels te verstoppen onder de grond. Als een gaai door heeft dat ie in de gaten wordt gehouden door andere dieren, dan neemt ie de eikel weer mee. Later komt ie terug om de eikel als nog te verstoppen. Met het verstoppen van eikels gaat de gaai zeer voortvarend aan de slag, zodat ie zeker genoeg heeft. Niet alleen de gaai zelf profiteert van deze wintervoorraad, maar bijvoorbeeld ook muizen. Sommige dieren komen de wintervoorraad per ongeluk tegen, maar er zijn er ook die er naar op zoek gaan. Alsof ze het weten, en soms doen ze dat ook. Ook de eik zelf profiteert van de verstopdrift van de gaai. Een aantal eikels zal namelijk niet worden teruggevonden en zullen uitgroeien tot nieuwe eiken. Daarmee zorgt de gaai voor de verspreiding van de eik. Sterker nog, zonder onder andere deze gaai, zouden de nieuwe eiken groeien op de plek waar de oude eik al staat en dat schiet natuurlijk niet op. Als ze al niet allemaal opgegeten zouden worden door de zwijnen. De gaai verstopt zoveel eikels, omdat ie moet overleven tot het voorjaar, als de insecten er weer zijn. De insecten zijn in het voorjaar de belangrijkste voedselbron voor de groei van de jonge gaaitjes. Dat met de afname van het aantal insecten de bestuiving en bevruchting van planten en bomen in het gedrang komt is duidelijk. Dat verwacht je niet bij windbestuivers zoals de eik. Maar als de jonge gaaitjes door insecten tekort de herfst niet halen, wie verstopt dan de eikels onder de grond, zodat de zwijnen en runderen ze niet op eten? De natuur is zo sterk verweven dat de afname van het aantal insecten, zelfs effect heeft op de voortplanting van bomen. Ook al zijn ze niet primair afhankelijk van de bestuiving door insecten. Voor een eikenbos zijn insecten dus van groot belang. Met vriendelijke groet, René Poll