Menu

Een eigen plek op Schoorsveld: Hoe gaat het in zijn werk?

Groen blad in de zomer en bloemenknoppen die ontpoppen in de lente. Ochtenddauw en nachtvorst die de wereld wit kleuren in de winter en een eindeloos kleurenpalet in de herfst. Ieder seizoen is bijzonder. De natuur verwondert, biedt rust en troost. Een laatste rustplaats in de natuur is daarom een geruststellende gedachte. Een keuze die niet zomaar gemaakt is en de volledige aandacht verdient. Wat houdt een eigen plek op Schoorsveld in en hoe gaat het in zijn werk?

Kies zelf jouw plek

Stil in de schaduw of midden op een open veld waar de zon vaak schijnt. Je kiest zelf de plek die bij jou past. Een plek alleen voor jou of samen, naast elkaar. Een plek voor een kist of een urn. Een informatiemedewerker op natuurbegraafplaats Schoorsveld begeleidt dit keuzeproces waarin alle ruimte en tijd wordt genomen.

Alle plekken waar begraven in de natuur mogelijk is zijn zorgvuldig vastgelegd met coördinaten. De natuur bepaalt waar natuurbegraven mogelijk is. Een boom moet bijvoorbeeld kunnen blijven groeien en we verstoren geen leefgebieden van dieren. Met een systeem kunnen we meteen vertellen of de plek die jou aanspreekt (nog) beschikbaar is.

Vind je plek makkelijk terug

Nadat je een plek hebt uitgekozen in het gebied wordt deze laatste rustplaats voor jou gereserveerd. De plek waarop een notarieel vastgelegde Kwalitatieve Verplichting ligt wordt ook kadastraal geregistreerd en je ontvangt een grafakte waarop de exacte plek is vastgelegd.

De coördinaten van jouw laatste rustplaats zijn ná je overlijden en na toestemming van jouw dierbaren ook op te zoeken in de app van Natuurbegraven Nederland. Daarnaast is het mogelijk om een eenvoudig houten gedenkteken op bij de plek te plaatsen zodat nabestaanden deze makkelijker herkennen.

Bezoek de pagina over mogelijkheden en tarieven voor meer praktische informatie.

Voor altijd van jou – eeuwige grafrust

Reserveer je een plek op onze natuurbegraafplaats, dan heb je voor eeuwig het recht om daar begraven te worden. Nabestaanden krijgen geen vragen over het verlengen van het grafrecht, dit recht blijft namelijk voor eeuwig bestaan. Op het gehele gebied is, door een notaris, een Kwalitatieve Verplichting gevestigd; deze zorgt ervoor dat het natuurgebied en de grafrechten voor eeuwig beschermd zijn.

Rust voor nabestaanden

De natuurbeheerders zorgen voor het beheer en behoud van het natuurgebied en de natuurgraven. De keuze voor een laatste rustplaats in de natuur draagt bij aan behoud en verdere ontwikkeling van natuur in Nederland. Een deel van de opbrengsten van een natuurgraf wordt namelijk gereserveerd voor het onderhoud van een natuurgraf in de toekomst en voor de ontwikkeling van nieuwe natuur. We werken hiervoor samen met partners zoals Natuurmonumenten en de Stichting Nieuwe Natuur. Nadat de laatste natuurbegraving heeft plaatsgevonden neemt Natuurmonumenten de zorg voor het natuurgebied over van Natuurbegraven Nederland, op deze manier blijft de natuur voor altijd natuur.

Bezoek Schoorsveld

Wandelen, fietsen of even (uit)rusten op een bankje. Natuurbegraafplaats Schoorsveld is door iedereen te bezoeken tijdens de ‘openingstijden van de natuur’ tussen zonsopkomst en zonsondergang. Bezoek de bossen, velden en vennen in het prachtige natuurgebied.

Kijk hier wanneer ons informatiecentrum geopend is of maak een afspraak.

Veelgestelde vragen

Hoe vind ik een plek terug?

Elke plek op onze natuurbegraafplaatsen is terug te vinden aan de hand van de coördinaten; deze kun je invoeren op je telefoon, waarna je (ongeveer) naar de plek wordt geleid. Een plek van een overledene kun je (mits daarvoor toestemming is gegeven door de nabestaande(n)) terugvinden via de app van Natuurbegraven Nederland. In het informatiecentrum kun je ook altijd vragen waar de plek is van degene die je zoekt. Uiteraard kun je een plek ook terugvinden aan de hand van het (eventuele) gedenkteken, maar dan moet je wel ongeveer weten waar het is.

Kan ik nu al een plek reserveren op de natuurbegraafplaats?

Ja, de meeste mensen die kiezen voor een natuurgraf, leggen een plek in de natuur vast bij leven. Je hebt dan de zekerheid dat dit alvast geregeld is. Het is ook mogelijk voor nabestaanden om na overlijden een laatste rustplaats te kiezen voor een dierbare.

Kan ik in het natuurgebied overal een plek uitzoeken?

De natuur is leidend op de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland. De plekken waar begraven in de natuur mogelijk is op de natuurbegraafplaatsen zijn nauwkeurig bepaald en uitgemeten, zodat de natuur zo min mogelijk wordt belast. Omdat we de natuur behouden en verbeteren zorgen we er op deze manier voor dat we geen schade aanrichten aan bijvoorbeeld wortels van een boom of belangrijke leef- en broedgebieden van dieren. Een medewerker kan deze plekken aanwijzen tijdens een bezoek aan een van onze natuurgebieden.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten