Menu

Mogelijkheden en tarieven

De keuze voor een laatste rustplaats in de natuur is niet zomaar gemaakt. Naast persoonlijke afwegingen spelen praktische zaken ook een rol in de beslissing. Wat kost een plek in de natuur? Wanneer wordt een natuurgraf betaald? Zijn de kosten voor alle natuurgraven hetzelfde en zijn deze kosten per natuurgraf of per persoon?

Deze pagina biedt praktische informatie over de materialen die zijn toegestaan in de natuur, de mogelijkheid om meerdere plekken te reserveren samen met een partner of familielid, en de kosten van begraven in de natuur.

Natuurlijk afbreekbaar materiaal

We zetten ons in om de natuur in Nederland te behouden en te verbeteren. Begraven in de natuur is daarom alleen toegestaan in natuurlijk afbreekbare materialen. Dat wil zeggen dat de kist, mand, wade of urn goed door de natuur kan worden afgebroken. Het begraven of uitstrooien van as is alleen mogelijk ín een natuurgraf.

Houten gedenkteken

Om een dierbare plek te markeren bieden we de mogelijkheid tot het plaatsen van een houten gedenkteken, die wordt geleverd door de natuurbegraafplaats. Deze is onbehandeld en vergankelijk en wordt uiteindelijk één met de natuur. Het is mogelijk een eenvoudige persoonlijke boodschap te laten frezen in het hout. Om de natuur zo min mogelijk te verstoren mogen alleen losse snijbloemen of veldbloemen bij de plek worden neergelegd, zonder verpakking, ijzerdraad, steekschuim of touw.

Urninlage en herbegraven

Het is ook mogelijk om een urn in een natuurgraf te plaatsen, dit heet een urninlage. Bij deze mogelijkheid is in het natuurgraf ruimte voor een kist, mand of wade én een urn. De urn kan als eerste begraven worden, maar ook later ingelegd worden. De kosten hiervoor staan in het overzicht. Ook herbegraven is mogelijk op Schoorsveld. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Betalen en uitvaartverzekering

De kosten voor een laatste rustplaats in de natuur worden eenmalig betaald. Je hebt daarmee voor altijd het recht om op de door jou gereserveerde plek begraven te worden. Het tarief voor een natuurgraf is exclusief begraafkosten, deze kunnen eventueel ook later worden voldaan. De begraafkosten zijn variabel, je betaalt het tarief dat geldt op het moment van betalen.

Neem contact met ons op om mogelijkheden als je vragen hebt over het betalen van een eigen plek in de natuur.

Ook met een uitvaartverzekering kun je bij ons een plek in de natuur vastleggen. Omdat een verzekering vaak niet bij leven uitkeert kan het zijn dat de kosten (gedeeltelijk) achteraf worden vergoed. Per verzekering kan dat verschillen, wij adviseren daarom contact op te nemen met de uitvaartverzekeraar.

Wisselen van plek

Mochten de persoonlijke omstandigheden daarom vragen bieden wij de mogelijkheid om, binnen de aangesloten natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland of op de natuurbegraafplaats zelf, van plek te wisselen.

Tarievenoverzicht Schoorsveld

Natuurgraven:
Natuurgraf € 4.250
Samen één natuurgraf – op daarvoor bestemde plekken € 7.500
Natuurgraf met gedenkboom – op daarvoor bestemde plekken € 4.750
Natuurgraf voor een kist, mand of wade met als inlage een urn of de as € 5.050
Natuurgraf voor een urn of de as € 2.000
Natuurgraf voor twee urnen of de as € 2.800
Begraafkosten voor:
Een kist, mand of wade € 570
Een urn of de as € 300

Ligging

Op natuurbegraafplaats Schoorsveld zijn verschillende plekken beschikbaar, in het bos, aan de randen van het bos of op de open velden. Het is op sommige delen van de natuurbegraafplaats mogelijk samen één natuurgraf te reserveren of meerdere plekken naast elkaar, voor een partner of familielid. De plekken waar natuurbegraven mogelijk is worden bepaald door de natuur. Doordat de plekken zorgvuldig zijn vastgelegd kunnen we je direct vertellen of de plek van jouw voorkeur nog beschikbaar is en deze reserveren.

Het tarief voor één natuurgraf samen verschilt van het tarief van een plek naast elkaar. Bekijk het overzicht van alle tarieven hieronder.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van een natuurgraf op Schoorsveld?

Je betaalt eenmalig voor een plek met eeuwigdurend grafrecht. Dit is exclusief de begraafkosten (voor het openen en sluiten van het natuurgraf), die eventueel ook later kunnen worden voldaan. Een natuurgraf wordt onderhouden door de natuur met ondersteuning van de natuurbeheerder op de natuurbegraafplaats nu en Natuurmonumenten later. In tegenstelling tot een traditioneel graf zijn er hierdoor geen terugkerende onderhoudskosten.

Kan ik nu al een plek reserveren op de natuurbegraafplaats?

Ja, de meeste mensen die kiezen voor een natuurgraf, leggen een plek in de natuur vast bij leven. Je hebt dan de zekerheid dat dit alvast geregeld is.

Kan ik met een uitvaartverzekering een plek in de natuur vastleggen?

Ja, ook met een uitvaartverzekering kun je een plek in de natuur vastleggen. Omdat een verzekering vaak niet bij leven uitkeert, betekent dit afhankelijk van de verzekering dat de kosten (gedeeltelijk) achteraf worden vergoed. Bewaar daarom altijd goed de factuur van de reservering. Voor meer informatie adviseren we om contact op te nemen met je eigen uitvaartverzekeraar.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten