Menu

Een natuurbegrafenis op Schoorsveld

Een eigen plek in de natuur, die voor altijd natuur zal blijven. Een laatste rustplaats beschut in een bosrijk gedeelte of juist in het open graslandschap.  Een plek in de natuur wordt vaak vastgelegd bij leven, maar kan ook na overlijden worden uitgezocht door naasten. Een medewerker van de natuurbegraafplaats begeleidt dit proces tijdens een informatiegesprek.

Informatie voor na een uitvaart

Wat is belangrijk na een uitvaart, deel het met nabestaanden of bespreek het met ons.

  • Nabestaanden herdenken dierbaren graag met bloemen of andere versieringen. Omdat we rekening houden met de natuur en de dieren die op een natuurbegraafplaats leven mogen alleen losse veld- of snijbloemen worden neergelegd bij een plek. Na ongeveer een week verwijderen wij de bloemen weer.
  • Het gezelschap mag bij de begrafenis grafstukken op het natuurgraf plaatsen. Deze verwijdert de natuurbeheerder na 2 weken. De linten en kaarten halen wij direct na de begraving van het graf af en geven wij aan de familie mee. Wij hebben een voorkeur voor een biologische/duurzame bloemist.
  • Het houten gedenkteken, in de vorm van een houten boomschijf met inscriptie, wordt geleverd door de natuurbegraafplaats zelf. Nabestaanden vullen een formulier in waarop ze een persoonlijke keuze aangeven. Na akkoord op een persoonlijk ontwerp wordt het gedenkteken gemaakt en geleverd, dit duurt ongeveer 2 weken.
  • Het houten gedenkteken is gemaakt van onbehandeld hout zodat de natuur het materiaal volledig op kan nemen, we vragen daarom het gedenkteken onbehandeld te laten.
  • Nabestaanden ontvangen een brief en formulier over het gedenkteken en een vermelding van het natuurgraf in de app.

Het natuurgraf

Het is op Schoorsveld mogelijk een plek vast te leggen voor een kist, mand of wade, maar ook voor de begraving van de as of urn. Na verloop van tijd gaat het natuurgraf op in de natuur. Omdat we de natuur zo min mogelijk belasten markeren we een plek enkel met een houten gedenkteken dat ook onderdeel wordt van de natuur.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten