Menu

Een natuurbegrafenis bijwonen

Een veilige omarming door de bomen in het bosgedeelte of juist de vrije ruimte om diep adem te halen en om je heen te kijken op de open velden. De natuur op natuurbegraafplaats Schoorsveld biedt rust en ruimte, de kracht van de natuur speelt dan ook een grote rol bij een afscheid in de natuur. Is natuurbegraven nog nieuw of ga je voor de eerste keer naar een natuurbegraafplaats dan wil je wellicht weten wat je kunt verwachten of waar je rekening mee dient te houden.

Afscheid in de natuur

Een afscheid in de natuur op natuurbegraafplaats Schoorsveld kan naar persoonlijke behoeften worden ingevuld, een natuurbegrafenis verloopt dus niet altijd hetzelfde. Soms kiezen mensen voor een ceremonie in de ceremonieruimte bij het informatiecentrum, op de buitenplaets onder het schaduwdoek (van april tot oktober ongeveer) of bij de plek zelf met een beperkt aantal mensen. De natuurbeheerder zorgt op de dag van het afscheid dat het natuurgraf klaar is voor de natuurbegrafenis.

Bij een eigen plek in de natuur wordt het natuurgraf één met de natuur. Wij vragen daarom rekening te houden met het volgende:

 • Persoonlijke spullen die worden meegegeven dienen alleen van natuurlijk afbreekbaar materiaal te zijn.
 • Bloemstukken en bloemen worden twee weken na de natuurbegraving weggehaald.
 • Losse snijbloemen en veldbloemen mogen altijd worden neergelegd. Wij verwijderen deze als ze hun mooiste tijd gehad hebben.
 • Het is niet toegestaan om zelf bomen, struiken of bloemen aan te planten.
 • Het is niet toegestaan om (wens)ballonnen op te laten.
 • Open vuur, fakkels of vuurkorven zijn niet toegestaan in het natuurgebied.
 • Er gelden geen specifieke kledingvoorschriften op een natuurbegraafplaats. Het is wel verstandig schoenen aan te trekken waarop je goed kunt lopen.
 • Bij regen of slecht weer zijn er voldoende paraplu’s beschikbaar.

Een uitvaart gedurende corona

Vanwege de huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus vragen wij om samen met de uitvaartondernemer en nabestaanden de overheidsrichtlijnen in acht te nemen. Vanzelfsprekend vragen wij onze collega’s en bezoekers om alle voorzorgmaatregelen daaromtrent te respecteren.

In het kort betekent dat:

 • wij je verzoeken om, samen met de uitvaartondernemer, de afstand van 1,5 meter tussen personen daar waar mogelijk in acht te nemen. In de Buitenplaetse kunnen we 30 personen ontvangen, en in de ceremonieruimte 50 personen.
 • catering mogelijk is.
 • een urnbegraving ook in deze tijd mogelijk is. Neem contact met ons op voor meer informatie.
 • de informatie- en uitvaartgesprekken door kunnen gaan. Wij houden dan 1,5 meter afstand van en geven geen hand. We begroeten je graag op een andere persoonlijke wijze en hopen op je begrip.
  Als je corona gerelateerde klachten hebt of er wordt van je verwacht binnen te blijven kun je helaas niet deelnemen aan het gesprek met één van onze collega’s. Wij denken graag mee over een passende oplossing, door bijvoorbeeld te beeldbellen.
 • wij je bij een bezoek aan de natuurbegraafplaats vragen om ter plekke een gezondheidscheck in te vullen.

Bereikbaarheid

Natuurbegraafplaats Schoorsveld ligt aan de Somerenseweg in Heeze. Voer het genoemde adres in op Google Maps of een navigatiesysteem en breng een bezoek. De natuurbegraafplaats ligt voorbij het crematorium aan dezelfde inrit, aan het einde van het zandpad. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats dicht bij het informatiecentrum.

De natuurbegraafplaats is het makkelijkst te bereiken met de auto, de dichtstbijzijnde bushalte ligt op 15 minuten lopen van de natuurbegraafplaats.

Rolstoelvriendelijkheid
Natuurbegraafplaats Schoorsveld is rolstoelvriendelijk voor bezoekers van een uitvaart, de paden zijn gedeeltelijk verhard. Als je slecht ter been bent en lopen is lastig voor je dan is er een boskar beschikbaar. Ook kun je in het informatiecentrum een eenvoudige rolstoel lenen voor tijdens je bezoek. We beschikken over een ruim invalidentoilet.

Contact

Wil je graag een medewerker van natuurbegraafplaats Schoorsveld spreken, neem dan contact met ons op.

Adres

Natuurbegraafplaats Schoorsveld
Somerenseweg 116
5591 TN Heeze
T: 040 303 23 00
E: contact@schoorsveld.nl

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten