Natuurbegraven Nederland

Heidepol

Maashorst

Leestip Shinrin-yoku

Eind jaren tachtig begin jaren negentig was al bekend dat groen het goed doet voor onze gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Het best is een wandeling in het bos maar ook een groene plant in de kamer helpt. Later zijn de onderzoeken verder uitgebreid; zelfs uitzicht op een boom of een natuurposter aan de wand blijkt bij te dragen aan ons welzijn. Van alleen al het kijken naar de natuur voelt men zich beter.

Shinrin-yoku

Maar het best is natuurlijk je omgeven door natuur, je laten onderdompelen in een mooie groene omgeving, een bad te nemen in het bos. Een Japanner bedacht bijna veertig jaar geleden het bosbaden, op zijn Japans: shinrin-yoku. In het begin werd het vooral gebruikt als therapie om gezondheid te verbeteren. Ondertussen en vele onderzoeken verder (ook wereldwijd), weten we dat bosbaden veel méér effect heeft op onze gezondheid. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een boswandeling onder andere het immuunsysteem verbetert, de hartslag verlaagd, de gemoedstoestand positief beïnvloed, een herstelproces versnelt en een goede nachtrust bevordert.

Wilt u meer weten over de achtergronden van Shinrin-yoku, lees dan het gelijknamige boek van Fransesc Miralles en Héctor García.