• Maashorst
  • Natuurbegraven Nederland
  • Natuur

Natuurbeheerdersnieuws

Extreme droogte

We hebben afgelopen zomer te maken gekregen met maanden van extreme droogte. De bomen en struiken raakten hiervan in de stress. Als een boom denkt dat haar einde nadert gaat ze nog 1 x alles produceren om voort te planten. Het is vergelijkbaar met een mastjaar, wat normaal gesproken 1x in de 4 jaar voorkomt. Zo staan nu de prunussen helemaal vol blauwe bessen, maar ook de meidoorn en de sleedoorn dragen veel meer bessen dan normaal. We merken dat de vogels hiervan profiteren in deze tijd van het jaar. Zo zien we groepen kramsvogels, merels en koperwieken, maar ook de wat kleinere soorten als de koolmees en de pimpelmees varen er wel bij.

Toekomstbomen

In het natuurgebied staan een aantal markante bomen. Deze bomen gaan we meer ruimte geven, zodat ze beter tot wasdom kunnen komen.

Bomen die waardevol zijn voor de natuur of andere kwaliteiten hebben krijgen extra groeiruimte waardoor ze vitaal blijven en doordat ze meer ruimte krijgen, worden het nog meer “de blikvangers” van het natuurgebied. Wanneer we de bomen vrijstellen wil dat zeggen dat deze bomen extra groeiruimte krijgen, deze bomen kunnen een grote kroon vormen en daarmee sneller dikker worden.

Markante bomen langs de wandelpaden zullen ook op ons terrein geselecteerd worden als toekomstboom. Deze bomen zijn in de toekomst dan ook erg bepalend voor de beleving van het  bos. Bij onze keuzen voor de markante bomen met kijken we naar bijzondere natuurkwaliteit zoals bomen met holtes, of afwijkende vormen of van een weinig voorkomende inheemse boomsoort.