• Op onze natuurbegraafplaatsen kiest u zelf een mooie plek uit

    Op onze natuurbegraafplaatsen kiest u zelf een mooie plek uit

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In de schoonheid van de natuur

Door te kiezen voor een natuurbegraafplaats draagt u bij aan de bescherming, ontwikkeling en het behoud van de natuur. Na de begrafenis neemt de natuur haar plek weer in.

Een natuurbegraafplaats wordt altijd beheerd als een natuurgebied. De natuur staat hier altijd voorop, zodat het een prachtig natuurgebied blijft. Op al onze locaties streven we naar het versterken van de aanwezige flora en fauna.

De natuur bepaalt

Op onze natuurbegraafplaatsen wordt ongeveer 10% gebruikt voor begraven, verspreid over het hele gebied. De natuur bepaalt waar begraven kan worden, bijvoorbeeld op ruime afstand van boomwortels, broedplaatsen van vogels of dassenburchten.

Gedenkteken

Een natuurgraf wordt weer één met de natuur. Daarbij past geen grafsteen. Een gedenkteken is wel mogelijk in de vorm van een onbehandelde houten boomschijf met een eigen tekst erin gegraveerd. Ook kunt u een herdenkingsboom plaatsen.

Natuurlijk materiaal

Een natuurgraf mag geen schadelijke stoffen afgeven. Dat betekent dat de kist of de urn bij voorkeur gemaakt is van natuurlijke afbreekbare materialen zoals onbehandeld hout of wilgentenen. Ook de lijkwade van de overledene mag alleen van natuurlijke weefsels gemaakt zijn.

Terug naar de natuur

Na de begrafenis neemt de natuur haar plek weer in. Het natuurgraf wordt vanzelf weer onderdeel van de natuur. De natuurbegraafplaats zorgt ervoor dat het gebied of landgoed voor altijd een natuurgebied blijft. Verdere ontwikkeling van het gebied is niet mogelijk. Dit is notarieel en juridisch goed afgedekt. Het bij ons aangekochte graf zal dus nooit worden geruimd.

Door te kiezen voor natuurbegraven, draagt uw graf bij aan behoud van natuur. Wij richten de gebieden zo in, dat de natuur gevarieerder en sterker wordt. Ook creëren we buiten de natuurbegraafplaats nieuwe natuur, zodat dit bijdraagt aan de aaneenschakeling van natuurgebieden in Nederland. Beschermde en bedreigde planten, insecten en dieren krijgen zo de kans om te overleven.

Nadat de laatste begrafenis op de natuurbegraafplaats is geweest, geven we het gebied volledig terug aan de natuur. We dragen het gebied over aan Natuurmonumenten die voor altijd zorg draagt voor het onderhoud. Hierdoor kunnen mensen nog generaties lang genieten van het natuurgebied.

Natuurbeheer

Natuurbegraven Nederland heeft natuurbeheerders in dienst die zorgdragen voor de natuurgebieden. Zij monitoren nauwgezet alle flora en fauna en leven het door ons opgestelde natuurplan na. Hierdoor neemt de biodiversiteit toe.

Natuurbehoud

Met de keuze voor natuurbegraven levert u ook na uw dood een bijdrage aan natuurbehoud. Op al onze locaties streven we naar een toename van flora en fauna. Om de natuur zo min mogelijk te belasten gebruiken we houten gedenktekens. Zo worden de graven naar verloop van tijd helemaal één met de natuur. En kan de natuur weer verder gaan.

Partner van logo-natuurmonumenten

Lid van logo-natuurmonumenten