• Heidepol
  • Landgoed Mookerheide
  • Maashorst
  • Natuurbegraven Nederland
  • Schoorsveld
  • Natuur

Donders wat een weer

Regen, wind, donder, bliksem en toch een aangenaam temperatuurtje. Groeizaam weer, noemen ze het ook wel. De regen brengt groei en vitaliseert. Binnen een mum van tijd staat de natuur er anders bij. Frisser, groener, stralender. Veel mensen herkennen het; na het douchen voel je je ook een stuk beter, frisser, opgewekter en misschien zelfs wel stralender. Bij een plant kun je je nog voorstellen dat de plant het water opneemt en dan ineens groeit. Maar wij mensen nemen niet effe een litertje water op via onze tenen en voeten. Hoewel water bijzondere eigenschappen heeft, heeft het vooral het effect dat het al je zintuigen activeert; een lichte massage van je huid, het geluid, het schoonspoelen, het geleiden van je huid, de reuk, de tintelingen, etc. etc. Alles staat ineens aan.

Op een plant heeft regen een vergelijkbaar effect als een douche op de mens. Tussen de haren op het blad en stengel wordt stof en ongedierte weggespoeld. De trillingen van de druppels activeren de plant. De plant reageert op het geluid van de vallende druppels. Uit nationale en internationale onderzoeken komt naar voren dat planten beter groeien bij bepaalde geluiden. Dus het praten of zingen tegen planten helpt echt, tenminste als je aardig bent natuurlijk.

Ook onder de grond heeft regen een verkwikkende werking. Regen zorgt er namelijk voor dat mineralen beter beschikbaar zijn voor de plant.

Slimme samenwerking

En er gebeurt nog iets moois in de natuur als het met bakken uit de hemel komt. Een van de belangrijkste elementen voor de groei van een plant is stikstof. Maar stikstof is vaak niet beschikbaar in de bodem en het spoelt gemakkelijk uit bij veel regen. Door het verteren en de afbraak van organisch materiaal, zoals dode planten of mest, komt stikstof beschikbaar. Soms is het maar beperkt aanwezig. Zeker als je als pionierplant zomaar ergens op een kale vlakte komt te staan. Vlinderbloemigen zoals brem, erwt, boon en wikke (foto) hebben hier iets op gevonden: ze zijn een slimme samenwerking aangegaan met bacteriën. De bacterie wil er wel suikers van de plant voor terug. Die samenwerking wil de plant graag aangaan en maakt daarom zelfs bolletjes aan zijn wortels om de bacteriën te helpen. Trek maar eens een vlinderbloemige uit de grond en je ziet de bolletjes zitten. Als je nu bonen in je groentetuin hebt en je hebt er net nog kunstmest bij gestrooid, dan is de kans erg klein dat je de bolletjes vindt. Een plant is namelijk ook niet gek. Het onderhouden van de bacterie kost hem energie (suiker) en als ie dan de stikstof op een presenteerblaadje via de kunstmest krijgt aangereikt, is de liefde met de bacterie snel bekoeld.

Naast deze stikstofbindende bacteriën is er nog een andere natuurlijke omstandigheid die de belangrijke stof stikstof voor de plant opneembaar maakt: ONWEER! In de snelle bliksemflits, hoog in de lucht, vindt in de krachtige elektrische ontlading van de flits een chemische reactie plaats die stikstof met zuurstof verbindt en oplost in de regen. Met grote en kleine regendruppels worden zo de basiselementen van het leven: water, zuurstof en een beetje stikstof, bij de wortels van de plant gebracht. Zo zie je maar weer dat ook de bliksem Nederland mooier en groener maakt.