• Landgoed Mookerheide
  • Natuur

Wisselvallig winter wonderland

In Nederland zijn de winters vaak guur en nat. Wellicht denk je dan niet snel aan een wandeling in de natuur, maar zelfs in gure en natte winters valt er buiten van alles te zien. Ik vertel je graag wat er allemaal te ontdekken valt in het bos.

Kleurenpalet van mos

Mos valt in de wintermaanden ook extra op. Misschien is dat ook de reden dat je het vaak ziet tijdens de kerstdagen in kerststukjes en kerststallen. De verschillende soorten mos met ieder hun eigen kleur vormen een prachtig kleurenpalet op de bosbodems, en op dode maar ook levende bomen. Nog mooier is het om mos te bekijken met een loep, waarbij je de natte knieën voor lief moet nemen. Wereldwijd zijn er ongeveer 20.000 mossoorten waarvan er 725 in Nederland voorkomen met hun eigen aparte vormen, kleuren en kenmerken. Mos was één van de eerste landplanten. Onderzoekers hebben in gesteente van ongeveer 450 miljoen jaar oud fossielen van mossen gevonden.

Boomcontouren

Kijk een in een oud loofbos: elke boomsoort heeft zijn eigen vorm. Doordat het blad gevallen is, zie je de contouren heel goed. De eik heeft vaak grillige takken terwijl de berk mooie sierlijke dunne takjes heeft. Ook de basten van bomen zijn allemaal verschillend. Zo heeft een eik een grove bast en een beuk een veel gladdere bast. Dat schijnt ook de reden te zijn dat de bliksem vaker inslaat in een eik dan in een beuk. De grove eikenbast houdt veel regenwater vast en dat is een ideale geleider voor de bliksem. Een Duits spreekwoord luidt: ‘Für Eichen sollst du weichen, nur Buchen sollst du suchen’, waarmee bedoeld wordt dat je bij onweer beter kunt schuilen onder een beuk dan onder een eik.

Vogels spotten

Als de bladeren van de bomen zijn gevallen is er nog een voordeel: vogels kunnen zich dan moeilijker verschuilen en wij kunnen ze dus makkelijker zien. Op Landgoed Mookerheide tref je in de wintermaanden grote groepen vogels aan zoals koolmezen, pimpelmezen, kuifmezen, staartmezen en goudhaantjes. Maar het hoogtepunt vind ik altijd de goudvinken. In tegenstelling tot andere vinkensoorten, die vooral in groepen leven, zijn goudvinken meestal alleen te vinden of samen met hun partner. Vooral aan de randen van het Kruidenveld, nabij de kassen van het jachtslot, zijn ze vaak te spotten. De mannetjes zijn met hun prachtig rode borst en zwarte pet makkelijk te herkennen. In Engeland noemen ze de goudvink Bullfinch vanwege zijn stierennek. Zijn uiterlijk mag dan indrukwekkend zijn, het geluid dat hij maakt stelt niet veel voor. Het is een zielig en zacht “phiepp” geluid.

En zo zijn er nog veel meer dingen te ontdekken in de natuur. Het mooie van Nederland is het wisselvallige weer en de verschillende seizoenen!