Menu

Een natuurgraf op Heidepol: Hoe gaat het in zijn werk?

Op natuurbegraafplaats Heidepol in Arnhem kun je een natuurgraf met eeuwige grafrust vastleggen. De natuurbegraafplaats ligt in het Papendal, een dal in de Veluwe dat gevormd werd in de ijstijd. Naast de lichte glooiing in het landschap wordt Heidepol gekenmerkt door diverse elementen uit de geschiedenis zoals karresporen uit de Hanzetijd, een pad waar Willem III van Oranje zijn jachtstoet over verplaatste en een voormalige spoorlijn uit de Tweede Wereldoorlog. Omringd door de geschiedenisrijke natuur van Heidepol kies je zelf voor de plek van een natuurgraf, alleen of samen naast elkaar. Op deze pagina lees je wat een natuurgraf inhoudt en hoe je hiervoor kiest.

Wat is een natuurgraf?

Een natuurgraf is een laatste rustplaats midden in een natuurgebied. Je kunt kiezen voor een natuurgraf voor een begraving in een kist, mand of wade. Ook kun je kiezen voor een urnennatuurgraf, een natuurgraf voor een urn of de as. Wanneer je een plek vastlegt op een natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland is dit voor altijd, de grafrechten zijn voor eeuwig. Dit is vastgelegd bij de notaris.

Uiteindelijk gaat een natuurgraf op in de natuur. Om de natuur zo min mogelijk te belasten is het daarom alleen mogelijk te begraven in materialen die door de natuur afbreekbaar zijn. Je kunt ervoor kiezen om de plek te markeren met een houten gedenkteken, ook dit wordt na verloop van tijd één met de natuur.

Hoe werkt het?

Je kunt een plek vastleggen bij leven, zodat alles goed geregeld is voor later. Maar nabestaanden kunnen ook een plek vastleggen na het overlijden van een dierbare. We leggen je hieronder uit, hoe het werkt:

  • Samen bespreken we de mogelijkheden, tijdens een persoonlijk informatiegesprek.
  • Je ontdekt de eigenschappen van de natuurbegraafplaats tijdens een wandeling.
  • We controleren de beschikbaarheid van jouw favoriete plek.
  • Je legt het natuurgraf vast, of denkt er nog even over na.
  • Je ontvangt een akte, betaalt en hebt voor eeuwig een laatste rustplaats in de natuur.

Bekijk wat een natuurgraf kost op de pagina met mogelijkheden en tarieven.

Draag bij aan de natuur in Nederland

De natuurbeheerders zorgen voor het beheer en behoud van het natuurgebied en de natuurgraven. De keuze voor natuurbegraven in de natuur draagt bij aan behoud en verdere ontwikkeling van natuur in Nederland. Een deel van de opbrengsten van een natuurgraf wordt namelijk gereserveerd voor Natuurmonumenten. In de toekomst neemt Natuurmonumenten de zorg voor het natuurgebied over van Natuurbegraven Nederland, op deze manier blijft de natuur voor altijd natuur.

De app van Natuurbegraven Nederland

Alle plekken waar begraven in de natuur mogelijk is zijn zorgvuldig vastgelegd met coördinaten. Nadat je een plek hebt uitgekozen in het gebied wordt deze laatste rustplaats voor jou vastgelegd. De coördinaten van jouw natuurgraf zijn ná je overlijden en na toestemming van jouw dierbaren ook vindbaar in de app van Natuurbegraven Nederland.

Bezoek natuurbegraafplaats Heidepol

Natuurbegraafplaats Heidepol ligt ten noordwesten van de Arnhem, op de rand van Het Nationale Park de Hoge Veluwe, en bevindt zich aan de Harderwijkerweg 37. Je kunt de natuurbegraafplaats dagelijks bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Bekijk wanneer ons informatiecentrum geopend is.
Of maak een afspraak.

 

Grote kaart en route Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan

Veelgestelde vragen

Kan ik een plek op Heidepol reserveren zonder langs te komen?

Ja, dat is mogelijk. We begrijpen dat niet elke persoonlijke situatie zich leent om het natuurgebied te bezoeken. Je kunt op afstand een eigen plek reserveren, en de vrije keuze behouden om later een exacte plek uit te (laten) kiezen.

Is het mogelijk om meerdere plekken naast elkaar te reserveren?

Ja, dat is mogelijk waar de natuur dit toelaat. Vooraf is bepaald waar natuurgraven mogen komen binnen het natuurgebied. Hierbij is ook rekening gehouden met twee of meer natuurgraven naast elkaar.

Zijn er nog plekken beschikbaar op natuurbegraafplaats Heidepol?

Heidepol bestaat uit 25 hectare natuurgebied waarbij vele natuurliefhebbers al een laatste rustplaats in de natuur hebben uitgekozen. Er zijn nog voldoende plekken beschikbaar, mede doordat er onlangs een nieuw aangrenzend natuurgebied is gecreëerd. Informeer bij onze medewerkers welke plekken er nog beschikbaar zijn op dit moment.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten