Menu

Mogelijkheden en tarieven op Heidepol

Bij het kiezen van een plek in de natuur op Heidepol wegen ook praktische beslissingen mee in een keuze. Wat kost een laatste rustplaats? Kan ik een plek reserveren samen met mijn partner of dichtbij familie? Een overzicht van praktische informatie, kosten en mogelijkheden op Heidepol.

Het kiezen van een plek

Omdat we de natuur zoveel mogelijk de ruimte willen geven om te groeien en te versterken bepaalt de natuur waar natuurbegraven mogelijk is.

In het open veld of aan de bosrand. Op Heidepol zijn verschillende plekken beschikbaar. Je kunt ook meerdere plekken naast elkaar reserveren, voor een partner of familielid. Ook kun je kiezen voor samen één natuurgraf.

De keuze voor een natuurgraf wordt vaak gemaakt bij leven, maar kan ook gemaakt worden door dierbaren in tijden van afscheid. We begeleiden in het vinden van een plek die past en bieden de ruimte voor een persoonlijk afscheid.

Kosten natuurbegraven Heidepol

Natuurgraven:
Natuurgraf € 4.250
Samen één natuurgraf – op daarvoor bestemde plekken € 7.500
Natuurgraf voor een kist, mand of wade met als inlage een urn of de as € 5.050
Natuurgraf voor een urn of de as € 2.000
Natuurgraf voor twee urnen of de as € 2.800
Begraafkosten voor:
Een kist, mand of wade € 570
Een urn of de as € 300

Bovenstaande tarieven gelden ook voor een herbegrafenis op Heidepol. Voor een eigen plek in de natuur betaal je overal op de natuurbegraafplaats hetzelfde bedrag. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen bos en open veld.

Je betaalt eenmalig voor het eeuwigdurend grafrecht van de plek. Dit is exclusief de begraafkosten, die eventueel ook later kunnen worden voldaan. Er zullen dus nooit bijkomende kosten zijn voor onderhoud of grafverlenging. Zo komen je nabestaanden straks niet voor lastige beslissingen te staan over jouw natuurgraf.

Omdat we zorgvuldig omgaan met het natuurgebied waar we voor zorgen zijn alleen natuurlijk afbreekbare materialen toegestaan. Dat betekent dat een kist, mand, wade of urn uit natuurlijk materiaal moet bestaan. In het natuurgebied mag geen as uitgestrooid worden.

Overige mogelijkheden op Heidepol

Urninlage en herbegraven
In een natuurgraf is ruimte om een extra urn te begraven. Wanneer je hiervoor kiest en de tenaamstelling direct vastlegt, kan deze urn op een later moment bijgeplaatst worden, dit noemen we een urninlage.

Herbegraven is mogelijk op Heidepol, wij leggen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Voor meer informatie over herbegraven vragen wij contact met ons op te nemen.

Wisselen van plek
Op verzoek kun je wisselen van plek. Dat kan op Heidepol zelf, of binnen de aangesloten natuurbegraafplaatsen. Houd er rekening mee dat hier kosten aan zijn verbonden. Informeer hiervoor naar de voorwaarden.

Uitvaartverzekering
Ook met een uitvaartverzekering kun je bij ons een plek in de natuur vastleggen. Omdat een verzekering vaak niet bij leven uitkeert, betekent dit afhankelijk van de verzekering dat de kosten (gedeeltelijk) achteraf worden vergoed. Voor meer informatie adviseren we om contact op te nemen met je eigen uitvaartverzekeraar.

Vergelijking met traditioneel begraven

Ook in kosten kom je grote verschillen tegen als je natuurbegraven en traditioneel begraven met elkaar vergelijkt. Dit komt onder andere doordat je voor een natuurgraf geen onderhoudskosten betaalt. Bovendien zijn de kosten voor een houten gedenkteken bij de prijs inbegrepen. Je hoeft niet apart een gedenksteen te bestellen, omdat dit op een natuurbegraafplaats niet mogelijk is.

Omdat het grafrecht van een natuurgraf eeuwigdurend is, hoeft dat grafrecht nooit verlengd te worden. Per gemeente lopen de tarieven voor grafrechten en de verlenging daarvan sterk uiteen, waarbij een grafrecht van 20 jaar gebruikelijk is. Op de grafkostenmeter van Monuta vind je een handig overzicht van de kosten die gelden in jouw gemeente.

Direct antwoord op Veelgestelde vragen

Welke rol speelt Heidepol tijdens een natuurbegrafenis?

Heidepol faciliteert de natuurbegrafenis, denk bijvoorbeeld aan het openen en sluiten van een natuurgraf. Een natuurbegrafenis wordt verzorgd door een uitvaartondernemer. Soms kiezen nabestaanden ervoor om zelf de uitvaart te organiseren, wat ook een mogelijkheid is.

Zijn de kosten per natuurgraf of per persoon?

De kosten zijn per natuurgraf en verschillen afhankelijk van de keuze voor een natuurgraf voor 1 of 2 personen.

Zijn de kosten voor alle plekken op Heidepol gelijk?

Ja, alle plekken voor natuurbegraven op Heidepol zijn gelijk in kosten. Ook zijn de kosten voor de verschillende mogelijkheden op de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland gelijk aan elkaar.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten